Op vrijdag 24 mei werd het derde deel van de reeks ‘Dockumer Granaetsjes’ gepresenteerd in het Museum Dokkum genaamd ‘Apothekers in Dokkum’ geschreven door Lisette Meindersma en Piet de Haan. In deze uitgave beschrijven ze 76 apothekers die in Dokkum actief zijn geweest of dat nog zijn. Lisette en Piet gaven uitleg over hun diepgaande onderzoek. De eerste exemplaren werden tijdens de boekpresentatie uitgedeeld. Ook was er een poppenhuis te bezichtigen in het museum dat een miniatuur apotheek uitbeeldde van apotheker Baas, afkomstig uit de jaren 1928-31.

Onderzoeken en archieven
Tijdens de boekpresentatie waren er tientallen mensen aanwezig waarvan drie apothekers met wie Lisette gesprekken heeft gevoerd. Naast de gesprekken zijn de schrijvers in vele archieven gedoken van het Tresoar in Leeuwarden en Dokkumer archieven. De schrijvers zijn leden van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland en deden onderzoek naar de geschiedenis van apothekers in Dokkum. Ze vertelden interessante feiten zoals: dat apothekers vaak beschikten over nevenfuncties, over het algemeen geen geldzorgen hadden en tot de elite behoorde van de stad. Vrouwen leerden het vak vaak in de praktijk, ondanks dat ze geen scholing hadden omdat ze niet mochten studeren.

Lisette schreef aantal jaar geleden een artikel over apotheker Frans Posthuma, voor het kwartaalblad De Sneuper. Dit leidde naar zo’n groot onderzoek dat ze er letterlijk een heel boek over kon schrijven en dat deed ze, met de hulp van Piet de Haan.

Boekenreeks Dockumer Granaetsjes
Stichting Historia Doccumensis is uitgever van de boekenreeks Dockumer Granaetsjes. De vorige boeken die zijn verschenen zijn deel 1 Gevelstenen in Dokkum geschreven door Jelle Arjaans en Warner B. Banga (2008) en deel 2 Bouwstijlen in Dokkum geschreven door Siebe van Seijen (2015). Dockumer Granaetsjes is een reeks die voorheen werd uitgegeven door Drukkerij Douma. Stichting Historia Doccumensis heeft onder dezelfde naam deze reeks uitgegeven om meer onderwerpen over de geschiedenis van Dokkum uit te diepen.

Nieuwste edities: potten- en pannenbakkerij, interieur, straten, steegjes en bouwsels
De derde uitgave ‘Apothekers in Dokkum’ zal niet de laatste editie zijn in de reeks. “Er wordt momenteel gewerkt aan drie nieuwe uitgaven. Zo zijn er onderzoeken gaande naar potten- en pannenbakkerij, een onderzoek naar interieur en een onderzoek naar straten, steegjes en bouwsels in Dokkum en omstreken, vertelt Nico Douma voorzitter Stichting Historia Doccumensis. Deze onderzoeken zullen nog zo’n een à twee jaar duren. Bezoekers gingen naar huis met de nieuwste editie van de reeks en een stuk meer informatie over de rijke geschiedenis van Dokkum.