Drankenspeciaalzaak de Mitra Hoeksma verhuist van de Dockumer Sluys naar de Aalsumerpoort in Dokkum. De officiële opening van de winkel is op vrijdag 29 september. Niet alleen is de drankenspeciaalzaak verhuisd maar ook heeft het een nieuwe eigenaresse, namelijk Hester Veenstra-Hoeksma. Zij heeft de winkel overgenomen van haar recent overleden vader, Romke Hoeksma. Met een vernieuwende aanpak en veel enthousiasme stapt ze in de voetstappen van haar vader.

De officiële opening van de Mitra
Op vrijdag 29 september wordt de opening van de nieuwe locatie vreugdevol gevierd. Met een feestelijke entree voor de deur tijdens de officiële opening zullen de deuren vanaf 9:30 geopend zijn. Aantrekkelijke aanbiedingen op diverse dranken en wijnen voor de aankomende week kunnen niet ontbreken, zoals een Sonnema Berenburg met 25% korting. “Dit is de locatie, hier blijven we zitten en dat mag gevierd worden. Sonnema Berenburg kan op een dag als deze niet ontbreken, helemaal niet in Dokkum,” vertelt Hester met een lach.

De opening betekent voor Hester een nieuwe start. De vorige winkel had ze samen met haar vader ingericht. “Nu dat ik zelf de winkel ging verhuizen, voelt het helemaal eigen. Graag had ik mijn vader naast mij gehad, dit blijft natuurlijk een gemis. Maar ik ben blij dat ik de Mitra kan voortzetten en dat dit ook mijn passie is geworden.”

Van de uithoek naar de binnenstad
De Mitra stond als eerst bij de Jumbo, maar in september 2022 kwam het bedroevende bericht dat ze hier weg moesten en de winkel in januari 2023 moesten verlaten. Ze zochten op korte termijn een nieuwe locatie en dit werd de Strobossersteeg in de Dockumer Sluys. In de negen maanden dat ze er waren gevestigd viel alles erg tegen. De locatie trok weinig klanten en er waren niet veel andere winkels in de buurt.

“We zitten nu meer in de binnenstad op de locatie aan de Aalsumerpoort. Ik heb er een goed gevoel bij. Er zijn meer winkels om ons heen en het contact met de mensen is er ook. Het oude karakteristieke pand sprak ons gelijk aan door de luifeltjes en hoge ramen. We hopen dat de klanten ons op deze manier beter kunnen vinden.”

In de voetstappen van haar vader
Hester hielp sinds haar achttiende al met de winkel onder begeleiding van haar vader. Tijdens drukke feestdagen of vakanties hielp ze mee als zaterdaghulp. Daarna volgde ze haar passie door twee jaar te werken bij de Mitra in Surhuisterveen. Maar sinds november is ze weer werkzaam in het filiaal in Dokkum.

Het plotseling overnemen van de winkel was voor Hester even schakelen. Ze vertelt dat ze het fijn vond dat er mensen om haar heen waren die haar van alle kanten hielpen. “Het was altijd al besloten dat ik de winkel zou overnemen, maar niet zo snel,” zegt Hester. Het zou een proces zijn van een paar jaar, Hester die steeds meer de voorgrond zou nemen terwijl haar vader een stapje terugzette.

Vernieuwde aanpak
Naast een nieuwe locatie voor de drankenspeciaalzaak wil Hester ook graag een vernieuwende aanpak introduceren in de winkel. De beleving van de klant die komt centraal te staan. “Zo hebben we nu onze bijzondere wijnen liggend gepresenteerd in plaats van dat het staat. Deze manier van drank tentoonstellen oogt een stuk aantrekkelijker en draagt bij aan de beleving van de klant,” vertelt Hester over haar toekomstplannen. Daarnaast is het de bedoeling dat klanten meer kunnen proeven. Er zijn tegenwoordig diverse varianten van smaken en men heeft na het lezen van de verpakking er niet gelijk een idee bij. Door te proeven en het verhaal te vertellen dat bij de wijn, likeur, whisky en rum hoort is het voor de klant een stuk tastbaarder volgens Hester.

“We maken ook veel cadeautjes ter plekke. Klanten kunnen cadeaus en relatiegeschenken samenstellen met hun favoriete dranken en die pakken wij dan mooi in. Dit maakt de ervaring speciaal en persoonlijk voor de klant. Daarnaast zou ik graag de culinaire proeverijen willen oppakken mede met samenwerkingen met de horeca in Dokkum. Dit lijkt mij fantastisch om te organiseren in de toekomst.”