Afgelopen mei liet de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân weten op zoek te zijn naar een edel-/goud-/zilversmid voor het ontwerpen en maken van een nieuw ambtsketen. Na de inzending van twaalf partijen, is unaniem gekozen voor Juwelier Wytse Piersma uit Dokkum.

Trotse Wytse Piersma
“Het is een hele eer dat ik, als Dokkumer, de nieuwe ambtsketen mag maken”, vertelt de trotse Wytse Piersma. ”Een ambtsketen is een prachtig sieraad om te maken. Wat het extra bijzonder maakt is dat ik hiermee in de voetsporen van mijn vader treed. Hij maakte de ambtsketen voor de gemeente Dongeradeel. Hij zal mij zeker een beetje helpen met deze prachtige uitdaging!”, aldus Wytse Piersma.


Nieuwe gemeente
Op 1 januari 2019 is de gemeente Noardeast-Fryslân ontstaan, naast een nieuw gemeentewapen moet er ook een nieuw ambtsketen worden gemaakt. In januari werd het nieuwegemeentewapen vastgesteld en daarna werd de zoektocht gestart naar een
edel-/goud-/zilversmid die de nieuwe ambtsketen voor de gemeente Noardeast-Fryslân wil ontwerpen en maken.

Unanieme keuze
Maar liefst twaalf partijen deden een inzending. Deze werden beoordeeld op basis van motivatie, portfolio, vestiging en ervaring met het maken van een ambtsketen. Uiteindelijk zijn vier partijen uitgenodigd om een presentatie te houden. De commissie -bestaande uit drie raadsleden, een wethouder, griffier en een communicatieadviseur- kozen unaniem voor juwelier Piersma.

De gemeente en Wytse Piersma streven ernaar om de nieuwe ambtsketen tijdens de
raadsvergadering te onthullen door deze tijdens de installatie van de nieuwe burgemeester van Noardeast-Fryslân bij hem of haar om te hangen. De nieuwe burgemeester wordt naar verwachting in januari 2020 beëdigd.

Deel dit bericht: