Op vrijdag 19 april 2019 kwam meervoudig olympisch kampioen Ireen Wüst met haar familie naar Dokkum om het nieuwe Koek en Zopie gebouw van Koninklijke IJsclub Dockum te openen. De ijsbaan is gemiddeld vier dagen per jaar open, maar kan met dit nieuwe gebouw een heel aantal jaren vooruit. Het werd toekomstbestendig en milieuvriendelijk gebouwd.

Opening
Tijdens de openingsspeech van voorzitter Jan Willem Hamstra werd het verhaal rondom het nieuwe gebouw verteld: “Koninklijke IJsclub Dockum gaat alweer het 180e jaar in en is daarmee de oudste ijsclub van de wereld. De ijsbaan is in het bezit van de leden en wordt bestuurd door een groot en betrokken bestuur. De betrokkenheid rondom Dokkum was ook zichtbaar tijdens onze crowdfundingactie waar door middel van rentegevende certificaten geld werd ingezameld voor dit nieuwe Koek en Zopie gebouw. We zijn nog druk bezig met het aanbrengen van LED-verlichting en meer plannen voor het volgende winterseizoen.”

Andere sprekers tijdens de opening waren wethouder Pytsje de Graaf, de heer Lolkema, mevrouw Alie Linker en de heer Meijering. Pytsje de graaf beschreef de ijsclub vanwege hun “hart op de goede plek gedurende de afgelopen jaren” en het verlangen naar dé tocht die “elke dag een dag dichterbij is”. Meneer Lolkema is de schrijver van het Geschiedenisboek over de Oudste IJsclub en vertelde over de Hardrijdersgracht waar de eerste ijsbaan gevestigd was. Alie Linker was namens het Dokkumer Stadsfonds afgevaardigd, welke een aantal certificaten kocht van de IJsclub. Zij overhandigde namens het fonds een paar houten schaatsjes. De heer Meijering kwam namens de Friesche IJsbond en gaf een ‘glis’ aan de IJsclub in bruikleen. Deze ‘glis’ is een bewerkt runder- of paardenbot en werd tot 1500 gebruikt als voorloper van het ‘houtje’. Met deze glis kon men niet afzetten of schaatsen, maar bewoog men voort met behulp van prikstokken. Deze zeer oude glis kan men tijdens de ijsvrije maanden bij Raadsma bewonderen.

Familie Wüst
Ondanks dat Ireen bekend staat als een ‘échte Brabantse’, stroomt er Dokkums bloed door haar aderen. Vader Wim Wüst is in Dokkum geboren en werd op twaalfjarige leeftijd al jeugdkampioen schaatsen op de IJsbaan van Dokkum. De opa van Ireen Wüst zat in de jaren vijftig zelfs in het bestuur van de Dokkumer IJsclub, tegelijk met de opa van de huidige voorzitter Jan Willem Hamstra. Ireen Wüst, won elf olympische medailles en is daarmee Nederlands grootste olympiër, opende het Koek en Zopie gebouw en vader Wim Wüst nam de eerste ‘poeiermolke’ in ontvangst. Daarna overhandigde de IJsclub nog een cheque aan Ireen Wüst die onlangs de Paulien van Deutekom Foundation oprichtte ten behoeve van onderzoek naar longkanker.