IJsfontein
Maandagmorgen werd op de IJsfontein geplaatst op de vernieuwde Markt in Dokkum. Bij de Mannen van Staal in Leeuwarden werd de fontein gebouwd en onder toeziend oog van onder andere kunstenares Birthe Leemeijer geplaatst. De komende periode wordt de fontein getest en op 22 februari 2019 aanstaande wordt de fontein officieel geopend.

Vertraging
De elfde en laatste fontein van het project 11fountains stond eerst in de planning eind 2018 klaar te zijn. Vanwege het complexe werk dat de IJsfontein met zich meebrengt, was er echter meer tijd nodig. Het proces om het unieke en innovatieve concept van kunstenares Birthe Leemeijer om te zetten in een technisch ontwerp bleek een tijdrovende klus. In september was het technische ontwerp gereed. De IJsfontein is een unieke fontein; waar de andere tien fonteinen water spuiten, vormt de Dokkumer fontein werkende ijslagen. Dit vraagt een speciale techniek; het op een duurzame manier maken van ijs in de buitenlucht is pionierswerk. Hiervoor zijn veel testen gedaan en proefmodellen gemaakt.

Markt
De IJsfontein staat op de compleet vernieuwde Markt in Dokkum. Dit plein kreeg het afgelopen jaar al een nieuwe inrichting vanwege de komst van de fontein. De markt is op een bijzondere manier verbonden met de IJsfontein. De fontein in Dokkum is de eerste IJsfontein in de wereld en trekt naar verwachting veel toeristen naar de Markt in Dokkum.


Deel dit bericht: