De tropische temperaturen die ook Dokkum bereikten, zorgden voor waterpret, uitverkochte winkels en overnachtingen in de tuin. Bij de elektronicawinkels in de stad was aan het eind van de middag geen airco of ventilator meer te krijgen. Tegelijk waren de Bolwerken een aangename plek om even af te koelen en werden de grachten volop benut om even af te koelen. Code oranje in Dokkum zorgde overigens niet voor grote calamiteiten in de stad. Warm was het wel. In de nacht van donderdag op vrijdag gaf de thermometer nog een temperatuur van 28 graden aan.

Marianne Feitsma van Expert Dokkum zag de run op ventilatoren en airco’s aankomen. “Gelukkig waren we goed voorbereid en hadden we genoeg airco’s en ventilatoren staan. We zijn vandaag helemaal leeg verkocht, de laatste airco letterlijk om 5 voor 6. Morgen komen er weer voldoende ventilatoren en hopelijk ook weer airco’s binnen”, aldus Feitsma. Ook bij Electroworld Talsma aan de Zuiderschans was dit het beeld. “Als er nu een klant binnenkomt, dan weet ik waar hij of zij voor komt”, aldus een van de medewerkers. Bij Talsma waren de airco’s ook allemaal verkocht. “We hopen dat ze weer binnenkomen”, aldus het bedrijf.


Donderdag 26 juli was een extreem warme dag met maxima van 40 graden Celsius in vijf verschillende provincies. De temperatuur zakt ook ‘s nachts waarschijnlijk niet verder dan 22 graden. In de Brabantse gemeente Gilze en Rijen gaf de thermometer om 15.00 uur maar liefst 40,7 graden weer. Sinds het begin van de metingen was het nooit eerder zo heet in Nederland. In totaal kwamen acht meetpunten boven de 40 graden uit. Meteorologen spraken van een historische dag. Ook in de buurlanden België (40,7) , Duitsland (41,6) en Frankrijk (42,6) werden recordtemperaturen gemeten.

 

 

Deel dit bericht: