Sportstudio Dokkum
In de rubriek “Het ondernemersduo” stellen we nieuwsgierige vragen aan een echtpaar, partners of familieleden die samen of beide een bedrijf runnen. In deze editie: Dirk en Cindy Monsma.

Wie zijn jullie en welk bedrijf heb je?
Dirk en Cindy Monsma zijn eigenaar van SportStudio Dokkum aan de Bocksmeulen, waar ook DansStudio Dokkum en CycleStudio Dokkum onder vallen. Naast de SportStudio heeft Dirk nog een volledige baan als docent aan bij het Dockinga College en helpt Cindy ook mee bij haar ouders en broer in Bakkerij Heslinga uit Zwaagwesteinde.


Hoe lang zijn jullie al ondernemers?
Sinds 1 januari 2017 zijn Dirk en Cindy samen eigenaar van de SportStudio. Dit is een voorbeeld van ‘van je hobby je werk maken’: samen kwamen ze altijd al sporten aan de Bocksmeulen en vanwege het plezier in het sporten werden Dirk en Cindy ook instructeurs. Cindy vertelt: “Van het een kwam steeds het andere: we werden instructeurs, daarna groupfitnessmanager en toen we in 2010 de kans kregen om mede-eigenaar te worden hebben we samen besloten voor deze uitdaging te gaan. Vanaf 2017 runnen we de SportStudio samen, met 20 man personeel!”.

Waar komt jullie ondernemersbloed vandaan?
Cindy vertelt dat ze uit een echt ondernemersgezin komt, maar dat ondernemen niet haar droom was: “Ik droomde er altijd van om juf te worden in het speciaal onderwijs! Van mijn tijd als juf aan de Wingerd werd ik heel gelukkig. Daarom ben ik ook zo blij dat deze doelgroep ook bij ons in de SportStudio komt, zo kan ik mijn beide passies combineren.” Dirk vult aan: “dat brede publiek bepaalt hier de sfeer, iedereen voelt zich hier thuis!”

Dirk vertelt ook dat hij niet bekend was met het ondernemen en dat ook absoluut niet als droom had: “ik leef meer met de dag, doe wat ik leuk vind. En deze SportStudio is wat we zo leuk vinden, dit doen we met zo veel passie. Onze betrokkenheid richting onze leden is groot. Het gaat ons ook niet om het verkopen van zoveel mogelijk abonnementen, maar we willen graag dat mensen het hier fijn vinden, dat vinden wij veel belangrijker! We zouden het als ondernemers misschien wel veel beter kunnen doen wanneer we wat zakelijker zouden zijn, maar winst is niet onze insteek. We willen gewoon graag met mensen omgaan. Dit is onze gezamenlijke keuze en het is heel bijzonder dat we samen onze passie mogen delen.”

Wie werkt er het meest?
Dirk en Cindy vertellen dat ze op maandag beide in de SportStudio aanwezig zijn en daarnaast doet Dirk meer administratieve zaken en is Cindy meer op de vloer te vinden. Ze zorgen ervoor dat er altijd iemand thuis is voor hun twee dochters. Het gezin staat op nummer 1: “Natuurlijk is het wel zo, dat nu de meiden wat ouder worden je een stuk flexibeler bent, maar we proberen elkaar thuis echt af te wisselen.”

Wie praat het meest over het werk?
Tegelijk: “Cindy!” Cindy: “Ik ben altijd aan het denken, zit altijd vol ideeën! Mijn hoofd staat nooit stil en die dingen móet ik natuurlijk weer aan Dirk vertellen.” Dit gebeurt vaak ’s avonds na 22.30 uur wanneer ze samen op de bank zitten. Dirk geeft aan dat hij heel goed een punt achter bepaalde dingen kan zetten en het dus thuis niet beslist over werk hoeft te hebben en het liefst zijn ontspanning zoekt in zijn andere passie, de muziek.

Welke karaktereigenschap maakt dat de ander succes heeft?
Cindy: “Dirk zijn humor! Maar ook zijn rust, hij is echt een rots in de branding. Hij blijft altijd overeind staan!”. Dirk geeft aan dat Cindy over een eindeloze energie beschikt en dat ze er voor iedereen is: “Ze is zo écht! Ze heeft interesse in iedereen, denkt nooit in groepjes. Zij heeft echt een gunfactor.”

Dirk en Cindy kennen elkaar al sinds hun 15e en 16e jaar, ze kennen elkaar dus door en door, vullen elkaar perfect aan maar zijn altijd hun eigen dingen blijven doen: “Daarom werkt het ook zo goed samen!”

Welk advies zou je de ander meegeven?
“Soms mag je wel iets meer leren loslaten, iets meer ontspannen en meer ‘zitten’.” zegt Dirk gelijk. En Cindy: “jij moet goed op jezelf passen! Letterlijk af en toe een lange nacht maken, iets eerder op bed. Voor wat meer rust.”

Sporten jullie nog wel eens samen?
“Haha, nee nooit! We sporten al zoveel in de SportStudio. Nou ja…. Op de camping wanneer Cindy onrustig wordt dan kunnen we nog wel eens een fanatiek potje badminton spelen!” sluit Dirk af.