In de nieuwe rubriek ‘Het nieuwe normaal in Dokkum’ nemen we een kijkje bij ondernemingen, organisaties of locaties om te vragen hoe ze omgaan met ‘Het nieuwe normaal’. Of hoe bereid je je daarop voor? En wat is eigenlijk ‘Het nieuwe normaal’ in Dokkum? Deze editie is Martine Sijtsma – van der Kloet, Evenementen Coördinator van de gemeenten Noardeast Fryslân en Dantumadiel, aan het woord.

Sinds mei vorig jaar is Martine als coördinator het aanspreekpunt voor de interne organisatie van de gemeenten Noardeast Fryslân en Dantumadiel én voor de organisatoren van evenementen in deze gemeenten. Sinds de uitbraak van het coronavirus werkt het hele team van de gemeente vanuit huis, ondertussen kijken ze samen met de organisatoren vooral naar de dingen die wél mogelijk zijn omtrent de organisatie van evenementen.


Samen oppakken
Martine vertelt dat gemeenten verschillend omgaan met de organisatie van evenementen, dat elke gemeente op bestuurlijk niveau daarin zijn eigen invulling kan geven. De gemeenten Noardeast Fryslân en Dantumadiel hebben ervoor gekozen om met de organisatoren mee te denken over wat de mogelijkheden zijn om evenementen wél door te laten gaan. “Ik vind dat de gemeente hierin echt een rol heeft. We hebben dit probleem met elkaar en dus moeten we samen optrekken. Er mag heel veel niet, door alle coronaregels, wij proberen het als gemeenten juist om te draaien: wat is er wél mogelijk?”

Kennis over coronamaatregelen
“Op lang niet alle vragen van organisaties kunnen wij antwoord geven, vooral omdat maatregelen zo weer kunnen veranderen. Wij zijn ook afhankelijk van de beslissingen van de Rijksoverheid en de noodverordeningen. We kunnen wel met organisaties meedenken op detailniveau, we begrijpen heel goed dat deze nieuwe regels geen dagelijkse kost is voor vrijwilligers van een organisatie. Binnen onze afdeling is de basiskennis nu goed aanwezig waardoor we sneller kunnen schakelen bij veranderingen in de maatregelen”, legt Martine uit die aangeeft dat de verantwoordelijkheid bij de organisator ligt, dat de gemeente slechts adviseert. “De organisatie kan een corona-proof-plan aanleveren, wij kijken er dan naar en geven advies en verlenen de vergunningen.”

Onzekerheid over doorgaan van evenementen
Tot 1 juli was het voor iedereen helder: geen evenementen en dus ook geen uitgave van vergunningen. Voor evenementen die na deze datum gepland waren, ontstond onzekerheid bij de organisatoren. Waar de grote evenementen in deze regio al heel snel na de corona-uitbraak werden afgelast, werden de kleinere evenementen voornamelijk eerst uitgesteld. Martine legt hierover uit: “Juist die grote evenementen zijn van sponsoren afhankelijk, iedereen zat in (economische) onzekerheid en dus hakten deze organisaties vrij snel de knoop door. Dan is er te veel onzeker en moet je vroeg beslissingen nemen. Juist die kleinere evenementen met minder bezoekers, wachtten langer met beslissen of stelden het evenement uit. Misschien kan het over een paar weken toch doorgaan?”

Volgens Martine is dat de grootste moeilijkheid: de onzekerheid. “Niemand wist en weet hoe dit virus zich zou gaan ontwikkelen en hoe lang de maatschappij ‘last’ heeft van de bijbehorende maatregelen. Toch kun je als organisatie je beslissing over het wel of niet doorgaan van je evenement niet blijven uitstellen, of bijvoorbeeld drie mogelijke scenario’s uitwerken. Als gemeente roepen we organisaties dan ook op om eerder te beginnen met de voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan de Sinterklaasintocht of de jaarwisseling, we zijn in juni al begonnen hierover na te denken. Op die manier kunnen we nu al met de verschillende comités meedenken”.

Kansen en mogelijkheden
De komende maanden staan er nog wat kleinere evenementen op de agenda van de gemeente. Martine en haar team vindt het heel belangrijk dat deze evenementen, op een veilige manier, wel door blijven gaan. “Juist voor de jongeren. Zij zijn vooral de doelgroep van de evenementen en juist hun evenementen werden afgelast. We moeten niet onderschatten hoe zwaar dat voor die categorie is. We hopen dan ook écht dat de vrijwilligers van de verschillende organisaties de energie (terug) vinden om hun evenementen te blijven organiseren, ook onder deze nieuwe regelgevingen. Het zal voor veel organisaties ook een soort reset zijn, je wordt gedwongen op een andere manier naar je evenement te kijken. Dat biedt natuurlijk ook mogelijkheden. Dan denk ik bijvoorbeeld weer aan de Sinterklaasintocht, we hebben niet gezegd ‘dit en dit mag niet’, maar we hebben juist gezegd ‘kom maar met jullie creatieve ideeën’”, aldus Martine die ziet dat veel organisaties nog afwachtend zijn met hun programma van volgend jaar. “Veel hangt van de ontwikkeling van het virus en een eventueel vaccin af…”