juffers van dockum
In de rubriek ‘Het nieuwe normaal in Dokkum’ nemen we een kijkje bij ondernemingen, organisaties of locaties om te vragen hoe ze omgaan met ‘Het nieuwe normaal’. Hoe bereid je je daarop voor? En wat is eigenlijk ‘Het nieuwe normaal’ in Dokkum? Deze editie is Wilma van den Brug, eigenaresse van De Juffers van Dockum, aan het woord.

Dokkum blijft thuis
In april spraken we Wilma al voor de rubriek ‘Dokkum blijft thuis’. Toen vertelde de pas gestarte onderneemster dat het pittige tijden waren. Nu ze er in oktober op terugkijkt zegt ze hierover: “In april had ik nauwelijks klanten. Als ik dan vanaf mijn winkel de lege Breedstraat inkeek was dat enorm demotiverend. Dan dacht ik vaak: er moeten nu toch écht eens klanten komen!” Na die eerste stille maanden volgde een druk toeristisch seizoen. “Wanneer de horeca open is merk je dat de toeristen komen. Tot twee weken geleden waren er nog veel (Duitse) toeristen in de stad te vinden en kwamen er ook veel mensen mijn winkel binnen.”

Dansend door de winkel
De winkel van Wilma is ingedeeld in drie kleine verdiepingen waar ze ‘normaalgesproken’ in drukke tijden samen met een collega de klanten helpt. Vanwege de ruimte stond ze deze zomer alleen in haar winkel. “Gelukkig was het vaak mooi weer en konden de deuren lekker open. Ik kan met de huidige maatregelen vijf klanten tegelijk in mijn winkel ontvangen. Mensen accepteren dat wel, het is ook de manier waarop je dingen brengt. Bij mij is dat vaak in de trand van: ‘dames, we moeten even om elkaar heen dansen!’. Ja, ik dans de hele dag”, vertelt Wilma enthousiast.

Meters katoen voor mondkapjes
“Na het dringende advies om mondkapjes te dragen, was het katoen niet aan te slepen! Iedereen ging aan de slag om zelf mondkapjes te maken. Vooral onder het motto: als het dan toch moet, laten we het dan leuk maken. Mensen hadden zelf patronen en zochten bij mij naar leuke katoenen stoffen. Ook effen zwart, voor de mannen, was in trek”, lacht Wilma die tijdens de intelligente lockdown al pakketten met stof, garen en elastiek klaarmaakte voor mensen uit de zorg. “Toen gingen de mensen uit de zorg al aan de slag, nu ging de rest van Nederland ook achter de naaimachine.”

Fysieke winkel
Aan het begin van de corona uitbraak was de nieuwe webshop van De Juffers van Dockum nét af. “Een perfecte timing”, dacht Wilma. Ze had behoorlijk veel tijd en energie in de ontwikkeling van de webshop gestopt. “Het leverde helemaal niks op. Het koste alleen maar geld. Ik heb de webshop dus alweer verwijderd. Mensen die nog niet een concreet plan hebben van wat ze willen maken, komen liever langs in de winkel om te voelen, kijken en kiezen. Mensen die wel precies weten wat ze willen bestellen liever via de grote online hobbywinkels. Ik ben er dus echt als fysieke winkel, een webshop is voor mij geen toegevoegde waarde”

Achterstanden in voorraad
Wanneer de klanten naar de winkel komen, is die niet altijd volledig bevoorraad. De producten van Wilma komen uit heel Europa en veel landen hebben moeite met leveren door de coronamaatregelen. “Veel fabrikanten moesten de productie stopzetten omdat de fabriek dicht moest. Er ontstaan veel achterstanden waardoor mijn leveranciers door hun voorraden heen raken en mij niet kunnen leveren. Niet alle klanten begrijpen dat. ‘Je hebt haast geen collectie’, hoor ik dan. Helaas kan ik daar niet veel aan veranderen, toch brengt dat stress met zich mee.”

Onzekere tijden
Wilma is een startende ondernemer met een zeer onzeker begin: “Ik heb al meermaals mijn bedenkingen gehad. Als starter op een A-locatie moet ik continue schakelen en overwegen: besteed ik mijn inkomsten aan de voorraad of bewaar ik het voor de huur van de volgende maand. Als we dicht moeten met een tweede lockdown, weet ik niet of ik het wel red… Natuurlijk is ondernemen altijd koffiedikkijken, maar het is nu wel heel spannend. Het ergste vind ik dat door dit alles mijn eigen creativiteit helemaal weg is. Ik wilde zo graag van mijn hobby mijn werk maken, maar nu moet ik zoveel ballen in de lucht houden. Het maakt het heel lastig. Wat ik nu nodig heb? Dat de lockdown uitblijft en dat Rutte blijft zeggen: hou de economie draaiende en ga naar de lokale winkel!”, zucht Wilma van den Brug.