Aan de Parklaan in Dokkum is dinsdag gestart met het aanpassen van de stroken groen langs de weg. Het herinrichten van de stroken gebeurt vervolgens naar een ander ontwerp dan dat de gemeente Noardeast-Fryslân in eerste instantie van plan was. Omdat er meerdere buurtbewoners moeite hadden met het eerste voorstel van de gemeente, werden er flinke aanpassingen in het ontwerp gemaakt.

Aanpassing in het ontwerp
In september vorig jaar werden de buurtbewoners geïnformeerd over de plannen om het groen langs de Parklaan te vervangen. Bewoners wezen vervolgens op het gevaar bij de speelveldjes, waarin bij het eerste ontwerp spelende kinderen zo de drukke weg over konden steken. Ook twijfelde de buurt aan de keuze voor een Veldesdoorn/Spaanse Aak omdat deze ’s winters het blad verliest. De gemeente gaf de bewoners in beide gevallen gelijk en kwam daarna met een aangepast ontwerp. Er ontstond daardoor wel enige vertraging in de uiteindelijke aanbesteding van de werkzaamheden.

Hekwerk en groene heg
Voor de veiligheid van spelende kinderen wordt nu gekozen om bij de speelveldjes een twee rijen brede haag te plaatsen. Hiertussen plaats de aannemer een dubbelstaafmat hekwerk. Dit hekwerk is 80 cm hoog. Om de haag meer wintergroen te laten blijven, kiest de gemeente nu voor de ligusterhaag. Deze soort is semi-wintergroen. In milde winters is de haag groenblijvend. In strenge winters half bladverliezend. De aannemer startte dinsdag met behulp van een kraan eerst met het verwijderen van alle bestaande struiken aan de Parklaan. Voor eind januari moeten uiteindelijk alle werkzaamheden zijn uitgevoerd.