Inwoners van de gemeente Noardeast-Fryslân die verwachten binnen 10 jaar mantelzorg nodig te hebben, kunnen zich hier nu al op voorbereiden door een zogenoemde pré-mantelzorgwoning te bouwen. Deze nieuwe beleidsregel, vastgesteld door het college op 24 september, biedt mensen de mogelijkheid om dichtbij hun familie of naasten te gaan wonen voordat zij daadwerkelijk zorg nodig hebben. Hierdoor kunnen ze langer zelfstandig blijven wonen. Een pré-mantelzorgwoning is in feite hetzelfde als een mantelzorgwoning, maar met het verschil dat er al gewoond kan worden voordat de zorg nodig is. Wel moet de bewoner aannemelijk maken dat er binnen 10 jaar mantelzorg nodig zal zijn, bijvoorbeeld door leeftijd of een chronische ziekte.

Vangnet
Wethouder Bert Koonstra, verantwoordelijk voor wonen, zorg en welzijn, legt uit dat de gemeente inspeelt op landelijke trends zoals vergrijzing en de toenemende druk op woonruimte. “In onze omgevingsvisie stellen we dat we een aantrekkelijke woongemeente willen blijven voor iedereen. Dit betekent dat er genoeg goede woningen moeten zijn die passen bij de woonwensen van verschillende doelgroepen. Steeds meer inwoners zijn 65 jaar of ouder,” zegt Koonstra. Hij verwacht dat de vraag naar zorg zal stijgen: “Verpleeghuizen zullen in de toekomst alleen plaats bieden aan mensen met zeer intensieve zorgbehoeften. Daarom willen we nu een vangnet creëren voor inwoners die langer aangewezen blijven op hun eigen netwerk.”

Eisen aan woning
Voor de bouw van een pré-mantelzorgwoning is een vergunning van de gemeente nodig. In de beleidsregels staat dat er maximaal één pré-mantelzorgwoning bij een woning mag staan en dat er één huishouden in mag wonen. Er moet een sociale relatie zijn tussen de toekomstige zorgverlener en zorgontvanger. De woning mag maximaal 100 m² groot zijn en niet meer dan de helft van het erf beslaan. Daarnaast moet de woning toegankelijk zijn voor hulpdiensten en geschikt zijn voor rolstoelgebruik.