Ideeën
Begin eerst eens met het verzamelen van ideeën, en zet alle tuinwensen op een rij. Geef elk gezinslid een pen en papier en schrijf alle ideeën op. Vraag jezelf af wat je precies wil met je tuin. Wil je lekker kunnen eten aan je ronde tuintafel gecombineerd met tuinstoelen, maar is lekker onderuit zitten in jouw loungeset ook een must? En als je kinderen hebt, kunnen zij er dan lekker spelen en ravotten?

Indeling
Begin met meten, want meten is weten. Maak een plattegrond van je tuin en neem daarin ook de positie van de ramen en deuren van het huis mee. Zo denk je meteen na over de loop- en kijkrichting in de tuin en het zicht vanuit je huis. Wel zo handig!
Vind je het lastig om je tuin zelf te ontwerpen met pen en papier? Je kunt online je eigen tuin ontwerpen met een ontwerpprogramma. Een handig hulpmiddel! Of kies voor een tuinarchitect, dat kan natuurlijk ook, maar hier zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan.
Bedenk bij je tuinontwerp ook of deze op het noorden of op het zuiden is gericht. Het is wel zo praktisch om een zithoek in de zon als een zithoek in de schaduw te hebben. Zeker wanneer jullie in de zomermaanden veel buiten bivakkeren, nemen de terrassen een belangrijke plaats in jullie tuinontwerp in. Teken de terrassen dus als eerste.

Heb je op de plattegrond bepaald waar de terrassen moeten komen? Dan is het tijd om na te denken wat je allemaal nog meer wilt met je tuin. Wil je nieuwe planten en bomen aanplanten? Wil je een vijver? Een gazon? Misschien wel een zwembad? Teken het allemaal uit. Vergeet niet dat het aantal zonuren ook belangrijk is voor de plaats van de borders. Wil je een tuin met veel kleurenpracht en prachtige bloeiers? Dan is op die plekken een minimum van 6 zonuren een vereiste.

Tuinaanleg
Wanneer je in jouw tuinontwerp al je wensen hebt vertaald kan je gaan beginnen met de aanleg en de inrichting van de tuin. We beginnen met het saaiste onderdeel, de voorbereiding, het grondwerk, het opmeten en uitzetten van hulplijnen en daarna kan het echte werk beginnen. Als de grond geschikt is gemaakt kunnen de planten de grond in en starten met de bestrating. Als alles af is begint voor de vrouw het leukste onderdeel. De inrichting! Wacht altijd met het aanschaffen van potten en tuinmeubilair tot de plantenborders en bestrating ligt. Zo weet je namelijk precies wat je kwijt kan en wat niet! Dat ene tuinset met die mooie verstelbare tuinstoelen die je gezien had kan namelijk best wel eens anders uitpakken in jouw nieuwe tuin en zo voorkom je eigenlijk dat je miskopen doet.

Vergeet ook de voortuin niet!
In Nederland is het geen gewoonte om in de voortuin te zitten. Toch is de voortuin net zo belangrijk, of misschien zelfs belangrijker, dan de achtertuin. Dat komt omdat iedereen die langsloopt je voortuin ziet. Het is dus eigenlijk een soort visitekaartje voor je huis. Je voortuin heeft bij de tuininrichting dus een net iets andere benadering nodig dan de achtertuin. Veel basisregels gelden ook voor voortuinen, maar toch zijn er wezenlijke verschillen die je zeker niet mag vergeten. Daarom geven we je ook voor de voortuin een paar cruciale tips mee voor de tuininrichting waarmee jouw tuin zeker de mooiste voortuin in de straat wordt.

Kijk eens naar de tuinen van je buren om van je tuin geen buitenbeentje te maken. Natuurlijk is bij tuininrichting originaliteit ook erg belangrijk, maar laat hem ook niet te veel opvallen. Als iedereen een andere stijl hanteert voor zijn tuininrichting, wordt het al gauw een soort bonte en drukke verzameling van allerlei elementen.

Houd bij de tuininrichting van je voortuin rekening wat je hier allemaal wilt doen. Plaats je regelmatig een fiets voor huis, staan de vuilnisbakken in de voortuin of loop je alleen naar de voordeur toe? Als je hier van tevoren rekening mee houdt in je tuininrichting voorkom je latere problemen. Als je iedere dag je fiets in de voortuin zet is het bijvoorbeeld handig om direct een fietstegel in de tuin te plaatsen.