Friezen sluiten vaker een lening af
Vorig jaar besloten meer Friezen om een lening af te sluiten, vergeleken met het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De vergelijkingssite zag in 2023 een stijging van meer dan 8% in het aantal lening aanvragen in Friesland.

Ondanks de forse stijging is Friesland een van de provincie waar relatief het minste geleend wordt, als je het afzet tegen het aantal inwoners. Ook Utrechters en Groningers sluiten relatief weinig leningen af. Inwoners van Flevoland daarentegen zijn sneller geneigd om geld te lenen, met Zuid-Holland op de tweede plek.

Stijgende geleende bedragen in Friesland
Naast de toename in het aantal leningen, zag de vergelijkingssite ook gemiddeld hogere leenbedragen in Friesland. Het gemiddelde leenbedrag steeg van gemiddeld bijna € 12.700 in 2022 naar bijna € 13.100 in 2023. Toch lenen Friezen gemiddeld minder dan andere Nederlanders. De gemiddelde Nederlander leent bijna € 13.900, ongeveer 6% meer dan wat Friezen lenen.

De hogere leenbedragen in Friesland komen vooral door de doelen waarvoor de leningen worden gebruikt. In 2022 was bijna 5% van alle leningen voor een verbouwing van de eigen woning. Dit is in 2023 gestegen naar bijna 9%. Tegelijkertijd zijn er minder leningen afgesloten voor de aankoop van een auto. Aangezien consumenten minder lenen voor een auto (gemiddeld € 13.800) dan voor een verbouwing (gemiddeld € 16.885), heeft deze verschuiving gezorgd voor een lichte toename van het gemiddeld geleende bedrag in Friesland.