Op donderdag 18 juli werd in de Brouwerij Dockum een nieuw biertje gepresenteerd: de Friesche Pinas. De Friesche Pinas werd door Admiraliteitsdagen Dokkum gepresenteerd tijdens een sfeervolle bijeenkomst in de brouwerij aan de Hogedijken. Vanaf half 8 kon het publiek inlopen en vervolgens werd er door Warner Banga een geschiedenisverhaal verteld over de Friesche Pinas. Vervolgens vertelde Tim Cuperus van Brouwerij Dockum over het brouwproces van het nieuwe Admiraliteitsbier.

De naam van het biertje is afkomstig van wat ooit het vlaggenschip van de Dokkumer Admiraliteit was. Het schip vocht mee in vele zeeslagen en werd gevreesd door menig Spanjool. Het bier draagt nu deze naam en is ontwikkeld door Beau de Bruin, in samenwerking met Brouwerij Dockum.


Beau de Bruin organiseert namens de activiteitencommissie van de Admiraliteitsdagen al voor het derde jaar op rij het Bierfestival tijdens de Admiraliteitsdagen. Bij de eerste editie had hij al de wens om de Admiraliteitsdagen een eigen bier te geven. Deze wens deelde hij met de mannen van Brouwerij Dockum, en zo ontstond na een proces van drie jaar het eigen Admiraliteitsbiertje van Dokkum: de Friesche Pinas, een ultiem ontwikkeld recept met een frisse smaak.

Foto’s: Nynke Mellema