Aanstaande zaterdag 15 februari vindt bij Boekhandel van der Velde een signeersessie plaats door de schrijvers van het bijzondere omkeerboek ‘Kaal Haar’ en ‘Klaar’. Een jaar lang werkten schrijver Paul Peijnenburg en verteller Willy Broekstra aan beide boeken, waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan het UMCG Kanker Researchfonds.

Omkeerboek
In het omkeerboek zijn twee verhalen te lezen, verteld door Willy en opgeschreven door Paul. ‘Kaal Haar’ gaat over het overleven van kanker, bedoeld als een hart onder de riem voor mensen die net als Willy opkrabbelen na een slopende ziekte. Tijdens het schrijven van dit boek ontstond ‘Klaar’, over het verliezen van Willy’s partner Gerrit na de diagnose ongeneeslijke kanker. Dit werd een soort overlevingsgids voor het leven zelf. “Toch zijn beide boeken allerminst somber!” vertelt Paul. “Willy is een ongelooflijke optimist. Dit omkeerboek is een levensteken in de zuiverste zin van het woord.”

Ontstaan van een schrijversduo
Willy kreeg tijdens haar herstelperiode steeds dezelfde vragen: ‘Had je dit ook? En dat?’. “Hier moest ik wat mee! Al snel ontstond in mijn hoofd het idee om een boek te schrijven waar anderen wat aan hebben. Maar…, ik kan héél goed praten, iets minder schrijven. Dus ik moest op zoek naar iemand die het voor mij wilde schrijven. Paul is de buurman en mijn vriendin Tine en dat leek me wel wat. Ik heb gewoon bij ‘m aangebeld”, vertelt Willy. Paul werkte als journalist en tekstschrijver voordat hij zich toelegde op het schrijven van boeken. “Vanuit de journalistiek had ik een goed stel oren en daar moest ik stem aan geven. Ik vond het heel bijzonder dat Willy zoveel vertrouwen in mij had. Ik heb wél gelijk gezegd: ik wil alles horen. Niet alleen de mooie dingen, je moet met de billen bloot”, aldus Paul. De gesprekken tussen Willy en Paul vonden vanaf januari 2019 ongeveer twee keer per week plaats aan de hand van verschillende thema’s waar Willy van te voren over nadacht. “Ondanks mijn chemobrein, waarover ik in ‘Kaal Haar’ vertel, heb ik een steengoed geheugen. Ook de kleine dingen of gezichtsuitdrukkingen van de kinderen op bepaalde momenten vergeet ik nooit meer”, licht Willy toe.

Eerlijk, reëel en rauw
Gaandeweg de gesprekken met Paul wordt duidelijk dat Willy’s ‘lief’ Gerrit, óók de diagnose kanker krijgt maar dat hij niet meer beter zal worden. Dit proces werd onbedoeld onderdeel van het boek. “Het heeft het boek rijker gemaakt”, vindt Paul. Willy liet ‘haar deel’ van het boek vlak voor het overlijden van Gerrit nog aan ‘m lezen: “Gerrit zei: ‘Will, ut is krekt of hoar ik dij praten!’. Een groter compliment konden Paul en ik niet krijgen. Hij was heel trots op mijn boek. Net als mijn dochters. Zij beseffen ook dat anderen hier wat aan kunnen hebben, allerlei praktische handreikingen. Natuurlijk heb ik het boek vooraf aan Mathilde en Margreet laten lezen en gevraagd wat zij er van vonden. Het is een eerlijk, reëel en soms ook rauw verhaal. Maar absoluut niet somber! Het is eigenlijk een prachtig familiedocument geworden.”

Signeersessie Boekhandel van der Velde
Op zaterdag 1 februari zou de presentatie van het boek plaatsvinden, maar een ziekenhuisopname van Willy vanwege longontsteking, gooide roet in het eten. “Ik heb het afgelopen jaar op adrenaline geleefd. Ik herstelde van mijn ziekte, tegelijkertijd Gerrits ziekte en dood en daarna kwam ook mijn moeder nog te overlijden. Mijn lijf is op. Ik ben opgelucht dat mijn verhaal op papier staat, nu moet ik aan rouwen toekomen. Het is mooi geweest”, vertelt Willy die haar boek opgedragen heeft aan haar ‘held’, haar broer Theo, die via een beenmergtransplantatie het leven van Willy redde. “De boekpresentatie hebben we een week later in klein gezelschap in het MCL gedaan”, voegt Paul toe. Het boek van Willy en Paul is bij alle vestigingen van Boekhandel Van der Velde of online verkrijgbaar. Aanstaande zaterdag 15 februari tussen 14.00-16.00 uur zijn Willy en Paul in Boekhandel van der Velde in Dokkum aanwezig om het boek te signeren.

UMCG Kanker Researchfonds
Willy stelt €5 van ieder verkocht boek beschikbaar aan het UMC Kanker Researchfonds. Dit fonds werft giften voor veelbelovend experimenteel medisch onderzoek, waarvoor (nog) geen plaats is binnen de reguliere geldstromen. Het onderzoek wordt vrijwel altijd geïnitieerd door wetenschappers en topspecialisten van het UMCG. Het onderzoek waar Willy haar geld aan doneert is dat van dr. Hans Jonker, werkzaam bij de kindergeneeskunde van het UMCG. In zijn project ‘gezond verder na kanker’ wordt onderzocht hoe de late effecten van kankerbehandeling kunnen worden verminderd of voorkomen. Kijk voor meer informatie op www.umcgkankerresearchfonds.nl