In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Willemijn Kooyenga

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Willemijn Kooyenga, ik ben geboren en getogen in Dokkum. Samen met mijn vriend Wiebe Postma heb ik twee kinderen, Mason Rox (vier jaar) en Loua Jacky (drie jaar). Met mijn moeder Mieneke, zus Erica en zusje Marlotte runnen wij nu ruim twaalf jaar Sorella in het hartje van Dokkum op de Zijl.

Wat heb je met Dokkum?
Dokkum is echt mijn thuis! Wanneer wij voor onze boutique onderweg zijn en we rijden weer terug, over de Afsluitdijk naar huis, dan voelt het als thuiskomen. Dokkum is een prachtige stad. Ik woon en werk er eigenlijk al mijn hele leven. Ik kom op veel plekken, en er is natuurlijk meer dan Dokkum maar het voelt nog altijd als thuis. Het is best uniek, een aantal krachtige ondernemers, horeca en dan daarbij de historische binnenstad van Dokkum, dat is de mix die Dokkum bijzonder maakt. Onze klanten die ons bezoeken zijn best verbaasd over de gastvrijheid en de service die wij bieden als boutique, maar ook over Dokkum zelf. Er is nog genoeg werk aan de winkel, genoeg te verbeteren maar als we met z’n allen achter elkaar staan en elkaar ondersteunen dan zouden we Dokkum nog mooier kunnen maken.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het mooiste plekje van Dokkum is voor mij de Zijl, waar onze boutique is gevestigd. De Zijl is al meer dan 400 jaar oud, de omliggende historische panden zijn dan ook zeker een aanwinst. Maar Dokkum heeft veel meer mooie plekken zoals het uitzicht vanaf het water. Wij hebben net vriendinnen laten overkomen vanuit Wassenaar. Ze hebben heerlijk overnacht in de Abdij en waren zo verrast door alles wat Dokkum te bieden heeft. Daarnaast de rust, de ruimte en de beleefdheid staat voorop in Dokkum. Door al deze factoren krijg je een unieke mix en dat is nou net wat Dokkum zo mooi maakt.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Ik zou het monument dat zich te midden van de Zijl bevindt graag een ander plekje willen even. Het monument staat er erg onhandig en is onhygiënisch. Voor bruiloften, evenementen is het net eventjes een sta in de weg. Hij zou beter ergens bij het water kunnen staan. Daarnaast zou het ook leuk zijn om rondom de bolwerken een mooie speeltuin te creëren, met daarbij een prettige koffie to go-kraam zodat je onderweg lekker een koffie kunt drinken en kunt genieten van de bolwerken. Ontzettend veel mensen bewandelen de beroemde bolwerken dus daar is nog wel wat winst te behalen. Het kan allemaal nog net eventjes beter.

Ook zou er meer aandacht kunnen besteed worden aan de verbinding van Dokkum naar de Waddeneilanden, en dan voornamelijk Ameland. Eigenlijk moeten we er met z’n allen als ondernemers voor zorgen dat er vanaf Ameland een boot vertrekt in de zomermaanden met mensen die het leuk vinden om een middagje lekker te shoppen en te lunchen, we brengen ze aan het einde van de dag weer thuis.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… okay, er valt hier ook nog wel wat winst te behalen. Maar over het algemeen is het goed. Rondom het centrum vind je de parkeerplaatsen en een klein stukje lopen is ook helemaal niet erg.
Dokkum is over tien jaar… ik hoop dat Dokkum dan nog bruisender, actiever en mooier dan het nu is.
De nieuwe Mark is… een mooie plek met de IJsfontein! Wat het nog leuker zou maken in de zomer is een openluchtbioscoop met gezellige sfeerverlichting, kleine hapjes en muziek. Het mag nog wel iets meer bruisend worden op de markt met restaurantjes en terrassen.

En dan de persoonlijke vragen, special voor jou:
Hoe gaat het met je?
Goed, ik heb een superleuk afwisselend leven. Er is altijd actie, ik ben niet iemand die graag stil zit. Ik hou van afwisseling en dat kan ik erg goed combineren met mijn werk en mijn gezin. We hebben zeker dit jaar een ander jaar gehad en waarin nog maar eens duidelijk is geworden hoe belangrijk ieders gezondheid is.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
‘s Ochtend begint de dag vroeg. De kinderen gaan om 08.15 naar school. Vervolgens ga ik naar Sorella en daar neem ik samen met m’n zusjes de planning van de dag door. Om 10.00 uur opent de winkel. We beginnen met het verzamelen van webshop orders. Uiteraard helpen we de klanten in de winkel met het vinden van de leukste kledingstukken. Rond 12.00 uur zorgen we voor een lekkere lunch van een lokale ondernemer.

Tussendoor is er veel regelwerk omdat we de webshop, Instagram en de fysieke winkel moeten bijhouden. Dat zijn drie belangrijke taken die veel tijd in beslag nemen. Gelukkig hebben we onderling een goede rolverdeling waardoor het overzichtelijk blijft. We doen het echt met z’n allen en daarin heeft ieder z’n eigen kwaliteit. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat het nooit saai is bij Sorella.

Sorella is een familiebedrijf, dat meerdere meningen en wensen met zich meebrengt, hoe zorgen jullie ervoor dat dat altijd goed gaat?
Dertien jaar geleden zijn we begonnen met de boutique en eigenlijk gaat dat altijd goed. Als er iets is kunnen wij als zussen onderling er juist heel goed over praten. En vaak is het onderwerp al snel weer vergeten. Je durft als zussen altijd eerlijk tegen elkaar te zijn, dat levert soms wel eens gezonde discussie op maar het wordt ook heel snel weer opgelost. We zijn als familie echt een eenheid en dat is sinds onze winkel alleen maar gegroeid.

Waar halen jullie inspiratie vandaan voor het inkopen van de nieuwste mode en parfum items?
We zijn altijd veel op pad geweest om inspiratie op te doen. Tijdens corona was dit natuurlijk heel erg moeilijk, maar ook daarin hebben we ons weten te onderscheiden. Sorella is in deze periode doorgestoomd naar een landelijk niveau. We wisten de klanten door het hele land te bereiken, dit had een positief effect omdat klanten allemaal graag Dokkum wilde bezoeken. We zijn met vier vrouwen, hebben allemaal ons eigen inspiratiebronnen en dat komt allemaal samen bij Sorella.

Hoe onderscheidt Sorella zich van andere modewinkels?
Wanneer mensen de boutique bezoeken komen ze voor ons als familie en het unieke aanbod. Het is als het ware een mini warenhuis vol met fashionable merken en overheerlijke geuren. Onze merken vind je heel weinig in Friesland en wij hebben veel van deze merken als eerste naar Friesland gebracht. Wanneer je niet in het vak zit lijkt het makkelijk, maar dat wij zulke gave merken naar Dokkum hebben kunnen halen is heel bijzonder. Zelfs wij genieten hier iedere dag van dat wij deze merken mogen verkopen.

Daarnaast is onze mix van fashion en parfum een unieke combinatie. De kleding is dan wel voor de vrouw, maar onze geuren spreekt iedereen aan. Wij bieden een compleet assortiment aan van kleding, schoenen, accessoires tot zelfs aan geuren met ieder seizoen een kleurrijke collectie. Want kleur dat is waar wij al dertien jaar om bekend staan.

Vanuit het hele land komen er bezoekers speciaal voor ons aanbod naar de winkel in Dokkum. Wat wij aanbieden binnen Sorella zie je eigenlijk nergens in Friesland. We gaan daarnaast ook tot het uiterste om onze klant te helpen. Zo bezorgen wij onder andere kledingstukken naar bepaalde plekken in Nederland zodat de klant het product zonder kosten kan passen. Wij brengen eigenlijk het Sorella-gevoel bij de klant thuis en of dat in Dokkum is, Friesland of ergens verderop in het land. De klant zal altijd centraal staan.

Wat is je favoriete kledingstuk?
Mijn favoriete kledingstuk is een blazer. Je kan een blazer eigenlijk overal wel mee combineren. Ik heb een blazer dan ook standaard in mijn kast liggen. Een goede sneaker en een goede jeans behoren ook tot mijn favorieten.

Wat zijn je hobby’s?
Mijn kinderen zijn geen hobby, maar ik vind het superleuk om met ze op pad te gaan, door bijvoorbeeld lekker te gaan fietsen en leuke dingen te ondernemen. Maar ik maak ook tijd voor mezelf! Ik tennis graag, dit doe ik al zo’n dertig jaar lang. Soms staat het op een lager pitje maar het is een hobby die ik nog altijd onderneem. Spontane uitjes met vrienden en familie vind ik fantastisch. Tegen een dagje Amsterdam zeg ik zeker geen nee! En ik kom net terug van een tripje Mykonos met elf vriendinnen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online maar de krant vind ik ook leuk.
In de auto of op de fiets? In de zomer op de fiets en in de winter (of met regen) in de auto.
Online shoppen of de stad in? De stad in, je lokale ondernemers steunen!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ik ben benieuwd naar onze buurvrouw Willemien van Eck van de winkel op de Zijl naast ons, 1622lifestyle. Of Britt Reinders, van het stadscafé tegenover ons, genaamd Artisante.