In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Willem-Hendrik Wiegersma.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Willem-Hendrik Wiegersma (31 jaar) en ik heb een eigen webwinkel genaamd Wandeko. Op Wandeko kun je verschillende soorten wanddecoratie aanschaffen, denk aan kunst en foto’s van landschappen tot aan dieren. De wanddecoratie is verkrijgbaar in verschillende soorten maten en materialen. Ook ben ik werkzaam als zzp’er! Ik verhuur mezelf als accountmanager en/of verkoopadviseur. Daarbij help ik bedrijven bij het verkopen van producten, diensten en bij het verbeteren van alle processen daaromheen.

Momenteel werk ik bij Kunstof Kozijnen Fabriek Heerenveen (KKFH). KKFH is voornamelijk gericht op kozijnen, deuren en gevelbekleding met een eigen fabriek. Het bedrijf is hoofdzakelijk gericht op Friesland. Voor KKFH ga ik in gesprek met de klant over de behoeften die zij hebben. Dit werk ik uit tot een technische tekening en vervolgens verkoop ik het als ware. Het is een mooi en fris bedrijf dat hard aan de weg timmert. KKFH groeit erg snel, dit brengt kansen en uitdagingen met zich mee waardoor ik met veel energie naar het werk ga.

Wat heb je met Dokkum?
Ik woon nu zeven jaar in Dokkum maar ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje niet ver hier vandaan namelijk Reitsum. Dokkum was de dichtstbijzijnde stad dus daar trok iedereen om mij heen en uiteindelijk ik naar toe. Ik ging in Dokkum naar school en op stap. Hier leerde ik veel mensen kennen, zo vestigde mijn sociale leven zich in Dokkum. Voor mij was het snel duidelijk dat ik hier wilde wonen. Toevallig woonden een aantal vrienden van mij ook al in Dokkum, dat bevestigde mijn keuze alleen maar. Nu woon ik in een prachtig huisje in de binnenstad vlak bij het Westerbolwerk. En ik vind het hier prachtig, het is echt een levendige stad!

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het Westerbolwerk natuurlijk! Aangezien ik aan de binnenkant van het bolwerk woon, heb ik daar het meeste mee. In de zomer is het hier al helemaal geweldig. Op een warme zomerdag zit ik het liefst aan het water, mensen zwemmen en de barbecue staat aan. Iedereen zoekt elkaar op, het leeft echt onder de mensen. Op elke hoek van de straat kom je bekenden tegen en maak je een praatje. Soms sluit er iemand aan of gaat er iemand weg. Iedereen is buiten en je hebt contact met jong en oud dat maakt het bijzonder.

Ook de binnenstad is in de zomer mooi bruisend, je hoort muziek op straat en de terrassen zitten vol. Als je een bekende tegenkomt plof je even neer en drink je een biertje mee. Het is ontzettend gezellig, daar kijk ik heel erg naar uit.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Een lastige vraag. Ik zou zeggen de Legeweg, dit is een straat achter mijn woning. Het zit vol met hobbels en het ziet er niet uit. Daar mag wel wat aan gedaan worden en dat gebeurt ook al. Deze straat staat gelukkig op de planning om aangepakt te worden. Dat scheelt weer! De gemeente doet al veel om de straten in de binnenstad te verbeteren, dat vind ik mooi om te zien.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… lastig, dit is welbekend en het wordt steeds erger om een parkeerplekje te vinden.
Dokkum is over tien jaar… een stuk groter. Bedrijven breiden steeds meer uit en er komen meer woonwijken!
De nieuwe Markt is… op zich heel mooi, maar ze gebruiken hem niet als markt, dat is een gemiste kans.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Mijn week is meestal volgepland met afspraken en een a twee overleggen. Vijf dagen in de week werk ik freelance bij KKFH. Meestal rij ik heel Friesland door voor afspraken met de klant. Ik kom echt overal en nergens en spreek allemaal verschillende soorten mensen. De afwisseling en vrijheid waardeer ik heel erg in mijn werk. Natuurlijk moet ik me aan een bepaalde planning houden maar ik heb wel de ruimte om mijn werktijden zelf in te delen. Als het eens mooi weer is en ik wil zwemmen of even sporten dan is dat mogelijk. Dan werk ik ‘s avonds nog een aantal uurtjes, die vrijheid vind ik heel erg prettig.

Aan Wandeko ervaar ik in principe weinig werkdruk. De bestellingen op de website verwerk ik meestal in de avond of het weekend. Dan kijk ik wat er is besteld en rond ik de bestellingen af bij de fabrikant, die het product rechtstreeks aan de klant levert. Verder is er nog een stukje creatief proces. Zo brainstorm ik geregeld met een vormgever over nieuwe decoratie ontwerpen. De vormgever weet altijd hele mooie concepten te creëren.

Op welke manieren werk je samen met lokale ondernemers?
Ik vind het belangrijk om samen te werken met lokale ondernemers omdat ik ze graag steun. Maar ook biedt het een mogelijkheid om mijn doelgroep te bereiken. Zo heb ik een samenwerking met David de Vries van de woon- en slaapwinkel De Vries & Ko. Hij tentoonstelt een aantal van mijn wanddecoraties in zijn winkel. Ik werk ook samen met Marit Anker, een fotograaf uit Dokkum, een aantal foto’s van haar zijn verkrijgbaar op de website. De grafisch vormgever is ook woonachtig in Dokkum. In de toekomst zie ik zeker mogelijkheden om nog meer samen te werken met lokale ondernemers, voornamelijk woonwinkels uit Dokkum, Leeuwarden, Drachten of Heerenveen.

Hoe ben je op het idee gekomen om met Wandeko te beginnen?
Toen ik met Wandeko begon, was ik nog in loondienst. Ik heb altijd al de drang gehad om iets voor mezelf te beginnen, alleen wist ik nooit wat. Toen kreeg ik het idee van Wandeko, daar kon ik wel wat mee. Ik ging nadenken over hoe ik dit kon vormgeven door te inventariseren en om me heen te kijken. Op deze manier probeerde ik mijn plan te realiseren. Ik kwam erachter dat ik onder andere een website, KvK, boekhoudpakket, leverancier, grafische vormgeving, een product en afbeeldingen van producten nodig had. Ook leek het me tof om foto’s te gebruiken voor wanddecoratie, zodoende nam ik contact op met Marit en vroeg ik of ze een koffie wilde drinken. Ze was enthousiast over mijn idee en zo begon het balletje te rollen.

In het begin moest ik nog veel dingen leren, alles was nieuw. Maar al dat leren vond ik erg waardevol. De mensen met wie ik samenwerk hebben mij ook veel geholpen en daar heb ik misschien wel het meeste van geleerd. En ik ben nog niet uitgeleerd, achter de schermen werk ik ondertussen nieuwe ideeën uit voor in de toekomst.

Heb je ook een favoriete wanddecoratie?
Jazeker, dat is een foto van een leeuw in het zwart op geborsteld aluminium materiaal. Die is echt heel gaaf! Ik had hem eerst in de woonkamer hangen, maar toen was er iemand op bezoek die hem heel leuk vond. Deze persoon heeft hem van mij gekocht. Ik moet nog altijd een nieuwe bestellen! Omdat het geborsteld aluminium is wordt alles wat wit is een ijzeren kleur. Dit geeft een levendig effect zeker als er licht op reflecteert. Deze wanddecoratie wordt het meest verkocht op de site maar ook de foto van een bizon doet het goed.

Wat zijn je hobby’s?
In mijn vrije tijd sport ik graag, zo doe ik aan fitness en ben ik dit jaar begonnen met kickboksen samen met een aantal vrienden. Ik sport ongeveer vijf keer in de week, daar maak ik graag tijd voor vrij. Maar ook beschouw ik leuke dingen met vrienden doen als een hobby! Samen lunchen, koken of op stap gaan. Tijdens het koken maken we graag vlees, met kerst hebben we een heerlijke biefstuk gemaakt.

Wat maakt je gelukkig?
Leuke dingen doen met de mensen van wie ik hou maakt mij ontzettend gelukkig. Zo ga ik in maart naar Bali met een aantal vrienden. Over een paar weken gaan we het land rondtrekken en slapen in een aantal hostels, hotels en misschien zelfs een villa. Ik heb heel veel zin om op het strand te hangen, motor te rijden en te surfen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online lees ik vaker nieuws.
In de auto of op de fiets? In de auto, vroeger heb ik al genoeg gefietst.
Online shoppen of de stad in? De stad in, online shoppen doe ik zelden. Ik wil een persoonlijke ervaring in een lokale winkel.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Graag zou ik Peter van der Meij willen uitnodigen voor het Dokkumer Vragenuurtje. Hij is werkzaam als commercieel manager bij Bynt Personeel in Dokkum. Het bedrijf doet aan personeelswerving in de bouw, infra of techniek. Het is nog een jong bedrijf met leuke en frisse gasten.