In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Welmoed van Dijk.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Welmoed, 52 jaar. Ik heb drie fantastische kinderen, waarvan de jongste nog thuis woont en ik verhuur vakantiewoningen. Een vakantiewoning in Holwerd welke geschikt is voor zes personen, een vakantiewoning in Hantum… ook geschikt voor zes personen. Een molen in Tytsjerk, deze is voor twee personen en nu dan ook het vakantiehuisje in hartje binnenstad van Dokkum, deze is ook voor twee personen.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en opgegroeid. Dokkum is echt wel mijn stadje en ik vind het hier prachtig. Met mijn moeder, broers en zussen praat ik ook Dokkumers als we elkaar weer zien.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Zijl. En ik vind de Bonifatiuskapel ook heel mooi. Ik rijd er altijd langs als ik mijn dochter naar school breng en dan zie je vanaf de weg de prachtige tuin.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Het is al vaak genoemd, maar het Prins gebouw. En dan vooral vanaf de waterkant, want de wegkant wordt al vrij netjes.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… top, perfect.

Dokkum is over tien jaar… nog toeristischer en alle lege panden zijn dan opgeknapt.

De nieuwe markt is… ja prachtig, heel mooi.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe gaat het met je?
Ja goed, heel goed eigenlijk!

Wanneer en waarom ben je “oars as oars” gestart?
Dat is ongeveer 9 jaar geleden, naast huis ben ik toen een B&B gestart. Deze liep eigenlijk heel snel heel goed en toen heb ik me naar ingeschreven bij de KVK. Daarna heb ik langzaam uitgebreid in accommodaties. Nu heb ik geen B&B ’s meer, alleen vakantiewoningen.

Heb je hiervoor nog andere dingen gedaan?
Ik heb in de beveiliging gewerkt bij een ziekenhuis. Hier heb ik ook een opleiding voor gevolgd. Maar ik ben er wel achter gekomen dat ik hetgeen wat ik nu doe veel leuker vind, dit is echt mijn ding.

Leek het je altijd al leuk om gastvrouw te zijn?
Ja, dit leek me altijd al heel erg leuk. En op een gegeven moment heb ik de stap gezet.

Sinds kort heb je ook een accommodatie in Dokkum, hoe is dit tot stand gekomen?
Ik werd gebeld door de eigenaren van dit huis met de vraag of ik dit voor ze wilde verhuren. Dit huis was eerst voor vast verhuur, maar het was eigenlijk toch echt te klein daarvoor, waardoor mensen er snel weer uit gingen. In maart is dit als vakantiewoningen te huren. Het moet nog wel een beetje lopen en bekend worden.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het allerleukste is als ik de gasten nog tref voordat ze weggaan. Dan hoor ik de verhalen die ze te vertellen hebben en vertellen ze mij bijvoorbeeld hoe fijn ze het hebben gehad.

Hoe ziet een werkdag er voor je uit?
Ik sta om 07.00 uur op, dan ontbijten en mijn dochter naar school brengen. Als ik dan weer thuis ben, laat ik de honden uit en ga ik achter de computer mailtjes en boekingen wegwerken. Rond 10.30 uur is er dan vaak een wissel of uitcheck en daarna ga ik aan de schoonmaak. Rond 13.30 uur ben ik dan klaar en haal ik mijn dochter weer van school op. En dan moet ik de was nog even wegwerken. En tussendoor zijn er nog mailtjes en telefoontjes die ik regel.

Hoe zie je de toekomst voor je, heb je nog bepaalde plannen voor “oars as oars” in gedachte?
Ik ben bezig met een nieuwe accommodatie in het ijsbaanhuisje in Hantum. Deze is bijna klaar en wordt echt fantastisch. Dan wil ik weer even stoppen met het starten van een nieuwe, maar er kan zo iets op mijn pad komen.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
De natuur in met mijn honden.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? In de auto, ik heb niet eens meer een fiets.

Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Johanna Veenstra, van Zeepfabriek Suver.