In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Ulbe van der Wal.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Ulbe van der Wal, 53 jaar, woon samen met mijn dochter woon in Oostrum en ben kraanmachinist: een zzp-er.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben in Genum geboren en op mijn tweede naar Ferwerd verhuisd. In Ferwerd ging ik naar de lagere school en later naar LTS, afdeling schilderen, in Dokkum. Op mijn zestiende verhuisde ik  naar Oostrum, dat is bijna Dokkum. We komen eigenlijk elke dag wel in Dokkum, al is het voor de boodschappen. Verder zat ik van 2007 tot 2012 bij de vrijwillige brandweer van Dokkum en van 2008 tot 2012 bij drukke tijden bij TNT Dokkum.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Zijl. Alle kanten die je ziet vanaf De Zijl zijn mooi: de molen, het stadhuis en de kettingbrug.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Wanneer je vanaf Birdaard Dokkum binnenvaart of binnenrijdt: Bij het Prinsterrein. Het was zowel lelijk als mooi, maar het valt steeds meer in. Het wordt er niet beter op. Eigenlijk zou je het mooi op moeten knappen of er zou iets anders moeten komen. Bijvoorbeeld die flats die een stukje verderop gebouwd zijn, die vind ik op zich wel heel mooi.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… goed, maar kan beter. Nu willen ze daar bij de parkeergarage bij de Jumbo met brug naar de binnenstad. Dat idee lijkt mij helemaal niks! Volgens mij zou er een parkeergarage bij het oude busstation (onderhoudsloods de remise) moeten komen. Dat is een typische plek waar iets mee moet gebeuren, wat opgeknapt moet worden. Je zou daar een mooi verdiepte parkeergarage met meerdere lagen kunnen maken die je niet ziet. Zo heb je voldoende parkeergelegenheid wat dicht genoeg bij het centrum is.

Dokkum is over tien jaar… globaal wel hetzelfde, denk ik. Vast wel met iets meer mensen en dus ook meer uitbreiding met nieuwbouw van woningen.

De nieuwe markt is… mooi maar erg duur. Het had beter gekund: vooral met het groen. Bij nat weer of met evenementen wordt het groen volledig vertrapt. Ik vraag me af of daar wel goed over na is gedacht? Het groen staat mooi maar is niet praktisch bij een evenement met veel mensen.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Verliefd, verloofd, getrouwd?
Ik ben heel vaak verliefd, maar woon alleen met mijn dochter van elf jaar. Vanwege mijn werk als zzp-er moet ik vaak vroeg weg en dat gaat ze ’s morgensvroeg mee in de kraan en dan zet ik haar af bij de BSO. Dat brengt natuurlijk wel druk met zich mee: ik word door klanten vaak eerder verwacht, gelukkig kan ik dat met de meesten wel overleggen en mag ik ietsje later komen

Je bent eigenaar van Dokkumer Hoogwerker en Kraanverhuur. Wanneer ben je je bedrijf opgestart?
Zodra het kon haalde ik mijn rijbewijs, hijsbewijs, vaarbewijs en chauffeursdiploma zodat ik aan de slag kon bij het bedrijf van mijn vader. We hadden ook nog een zand- en grindhandel die naast de oude ELMO in Dokkum zat, die verhuisde naar Oostrum. Samen met mijn broer haalden we dan zand uit de Waddenzee en dat brachten we per schip naar Oostrum, waarna ik het schip loste met de kraan en per vrachtauto naar klanten bracht in Dokkum en omstreken. In Oostrum hadden we al een stuk grond aangekocht en daar groeiden we uit naar een bedrijf met tien kranen, dat was rond 2000. Vlak voor de crisis in 2007/2008 hebben we bijna alle kranen verkocht. We lieten er twee over: een voor mijn broer en een voor mij. Samen runden we het bedrijf daarmee door tot 2012. Toen was er nog werk voor een kraan over en heb ik mijn eigen bedrijf doorgezet.

Hoe ziet een werkdag van een kraanmachinist er uit?
Dat is heel wisselend. Dat kan een klus van een hele dag zijn, maar ook meerdere klusjes op een dag. Een klus in de staalconstructie, een staalconstructie plaatsen, of een compleet huis van houten elementen opzetten, daar kan ik wel een dag mee bezig zijn. Maar ik leg ook wel vloerplaten of verdiepingsplaten, of beton storten. Dat is vaak een klus van een aantal uren. Verder verhuur ik ook nog stalen en kunststof rijplaten. Ik doe alle klussen alleen, heb geen personeel in dienst, dat heb ik ook het liefst. Ik zit zelf op de kraan en heb nog aantal hoogwerkers die ik naar klussen kan brengen of via een grote vrachtwagen kan laten bezorgen.

Heeft je bedrijf veel last van de coronacrisis?
Ja, dat merk ik wel. De coronacrisis in combinatie met de stikstofcrisis, is niet zo best. Ik krijg echt wel minder opdrachten van mijn concullega’s. Normaalgesproken krijg ik veel werk toegestopt, ze bellen me echt minder. Ook mijn eigen klanten bellen minder. Mensen wachten toch af en stellen opdrachten uit.

Wat is er leuk aan eigen baas zijn?
Dat je zelf kan bepalen waar je heen gaat wat je doet. Al heeft het natuurlijk zowel voordelen als nadelen. Je wil niemand teleurstellen en je moet je tegelijkertijd niet gek laten maken. In dit werk moet je zeker niet te gauw gestrest of gehaast zijn. Ook niet nu het door de coronacrisis even minder is. Normaal zijn de eerste maanden van het jaar ook niet heel druk en begint het vanaf maart weer wat te lopen.

Wat is je leukste klus in de kraanverhuur geweest?
Dan moet ik even diep nadenken. Ik denk toch wel een hijsklus: de klus bij het grondstation van Burum waar ik schotels in elkaar moest zetten. Dan heb je dat dure materiaal in de hijskraan hangen, dat moet wel in een keer goed natuurlijk. Voor de klant is zo’n moment ook spannend. Zelf moet ik er niet te veel bij nadenken, mooi rustig blijven.

Heb je nog tijd voor hobby’s en sporten?
Voor sporten niet, al beweeg ik buiten het kranen om wel voldoende. Thuis hebben we een grote volière met stuk of vijftig vogels: parkieten, kanaries en zebravinken. Dat zijn relatief makkelijke beestjes om te verzorgen, als je ze maar op tijd eten drinken geeft dan komt het wel goed. Met mooi weer zitten we dan gezellig buiten bij ze aan de picknicktafel te koffiedrinken of te eten.

Je hebt veel foto’s met de schoorsteen van de steenfabriek van Oostrum op je Facebook, waarom?
Ik vind de schoorsteen dermate bijzonder dat ik ‘m vaak op foto. Eigenlijk ben ik elke dag bang dat hij omvalt en ‘m niet meer op de foto kan zetten, haha. Het liefst zou ik de schoorsteen willen behouden, maar omdat mijn vader het stuk grond tien jaar terug verkocht heeft aan een vastgoedman hebben we er niks meer over te zeggen. Onze kranen en hoogwerkers staan er nog wel, maar een beslissing valt nu onder monumentenzorg en de eigenaar. Ze zijn wel bezig met verschillende dingen, zo gaat er volgens de berichten een stuk van de schoorsteen af en komt er geld beschikbaar voor het restaureren van dit monument, maar het duurt zo lang! De laatste tijd heb ik er weer wat meer zorgen om, ze hebben dingen veranderd die niet ten goede komen aan de schoorsteen: de binnenpijp en voegen zijn eruit gehaald waar het niet steviger van wordt….

Ik hoorde dat je vaak naar K3 gaat, is dat een grapje?
Voorheen toen Josje er nog bij zat wel, haha! Samen met mijn dochter ben ik inderdaad fan, al verandert haar smaak wel wat. Met Pasen zouden we naar een concert van de groep Force, voor mij wordt het dus wat minder: van een meidengroep naar een jongensgroep… Ik probeer elk jaar aantal weekenden te plannen waarin we samen wat leuks samen doen als compensatie voor de ergernissen die zij ondervindt van mijn bedrijf. Sowieso gaan we er elk weekend wel samen op uit om wat te ondernemen!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Online.

In de auto of op de fiets?  In de auto.

Online shoppen of de stad in? Beide. Voorkeur gaat naar online. Voor kleren voor mijn dochter gaan we samen de stad in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Kristian Veltman