In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Tryntsje Rekker.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Tryntsje en samen met mijn vriend Sander en onze dochters Jildou (7 jaar) en Fimke (2 jaar) woon ik in Dokkum. Sander komt hier oorspronkelijk vandaan en ik ben import, maar inmiddels woon ik toch ook al wel ongeveer 15 jaar in Dokkum.

Wat heb je met Dokkum?
Ik vind Dokkum een prachtig stadje met veel sfeer door het water en de oude panden. Er zijn naast een aantal bekendere winkels ook leuke boetiekjes waar ik graag kom. Je hebt verschillende restaurants en terrassen. De mensen kennen elkaar. Als ik iemand tegen kom die nog nooit in Dokkum is geweest, zeg ik altijd dat een bezoekje zeker een aanrader is.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het Westerbolwerk. Toen ik daar 12 jaar geleden een huis kocht leerde ik Sander kennen, die er al woonde. Al vrij snel werd mijn huisje weer verkocht en zijn we samen gaan wonen. Je kunt er zo heerlijk voor huis zitten met mooi weer, heel gezellig.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Afgelopen zomer ben ik regelmatig aan het suppen geweest. Als je vanuit Dokkum richting Birdaard supt kom je een aantal verouderde bedrijfspanden tegen. Misschien is daar wat aan te doen. Als je daarlangs komt is dat niet zo’n fraai gezicht.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… goed te doen.

Dokkum is over tien jaar… nog steeds het mooie stadje waar ik met veel plezier woon.

De nieuwe markt is… heel geschikt voor evenementen met kraampjes of foodtrucks!

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Wilde je altijd al een eigen onderneming starten?
Nee, daar was ik eerder helemaal niet mee bezig!

Waarom ben je begonnen met Yogamatties?
Omdat ik bij mezelf en ook bij anderen om me heen zie, dat wij bepaalde dingen die ook voor kinderen heel waardevol zijn pas later leerden. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld het oppikken van signalen die je lijf geeft, omgaan met gedachten en gevoelens, hoe je kunt ontspannen en meer in het huidige moment kunt zijn. Gelukkig merken steeds meer mensen dat hier helemaal niets zweverigs aan is. Ik probeer juist kennis en vooral praktische vaardigheden mee te geven aan kinderen en jongeren, die ze meteen kunnen gebruiken en die ook nog eens een leven lang mee gaan.

Wat is het aanbod binnen Yogamatties?
Vanuit Yogamatties geef ik yogalessen en mindfulnesstrainingen in De Groen (voormalig Groen van Prinstererschool) aan kinderen en tieners van 4 t/m 16 jaar. Daarnaast bezoek ik vaak scholen: éénmalig of een paar keer, maar ik geef ook de 8-weekse mindfulnesstraining in de klas. Verder sluit ik wel eens aan bij teamdagen die door scholen georganiseerd worden voor een interactieve workshop. Binnenkort kunnen leerkrachten via Onderwijsbureau Semko ook een korte cursus over kinderyoga in de klas bij mij volgen.

Ook ben je beleidsadviseur onderwijs bij gemeente Opsterland, wat doe je hier precies?
Ik vertaal actuele (landelijke) ontwikkelingen naar beleid voor de gemeente, adviseer de wethouder en het college en ben veel in gesprek met het werkveld om telkens te kijken hoe we samen de kwaliteit van het onderwijs kunnen verbeteren. Ook is er natuurlijk aandacht voor het voorkomen en verminderen van schoolverzuim. Verder gaan we de komende periode binnen Opsterland inzetten op kansengelijkheid in het onderwijs door te werken aan talentontwikkeling.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Dat is heel wisselend. Soms werk ik een hele dag voor de gemeente Opsterland, dan weer voor Yogamatties. Het komt ook voor dat ik begin met het ene en de dag eindig met het andere!

Wat vind je het leukste aan je werk?
Mijn werk is afwisselend, ik werk zowel met kleine groepjes kinderen (Yogamatties) als voor grote groepen kinderen (gemeente Opsterland). Beide keren vind ik het fijn als ik iets kan betekenen voor de ander. De ene keer is dat heel concreet en heeft een kind iets geleerd, de andere keer is dat meer indirect door afspraken met het onderwijs of projecten die we samen uitvoeren.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf voor je?
Eigenlijk weet ik dat nog niet en ik probeer het ook niet precies uit te stippelen maar meer te kijken hoe het loopt. Yogamatties is constant in ontwikkeling doordat ik telkens nieuwe dingen leer en daarvoor trainingen of opleidingen volg. Daarbij ligt de focus telkens op manieren om het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen van kinderen en tieners te bevorderen. Ik kom ook regelmatig mensen tegen met wie het klikt en waarmee ik leuke plannen bedenk. Daar word ik erg enthousiast van en zo vind ik mijn weg.

Heb je nog bepaalde doelen die je wilt bereiken?
Uiteraard hoop ik veel kinderen en tieners te bereiken met Yogamatties, want jong geleerd is oud gedaan.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Bij mooi weer met de kinderen naar de kinderboerderij, gezellig samen zijn met vrienden en ik lees elke dag.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Sinds kort koop ik op zaterdag weer een krant.

In de auto of op de fiets? Ik moet bekennen dat ik vaak de auto pak…

Online shoppen of de stad in? Allebei.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ruth Hanemeijer.