In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Sjoerd Dijkman.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Sjoerd Dijkman. Ik heb veel interesses, ben altijd bezig met nieuwe dingen en ik run al zes jaar lang Foodvans samen met mijn compagnon/goede vriend Dirk Steringa. Wij verzorgen Foodtruck en BBQ Catering op locatie. Daarnaast vind ik het leuk om met techniek bezig te zijn. Naast het plannen van een mooi seizoen vol met cateringen, bouw ik samen met mijn ouwe heer een sloep.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en getogen. Ik heb nog nooit buiten Dokkum gewoond, want ik vind het hier prettig vertoeven. Het is een stad met een dorpsgevoel: er hangt hier een prettige sfeer, je bent niet volledig anoniem zoals in een grote stad, maar minimaal betrokken bij de gemeenschap. Dokkum is een mooie, intieme plek om je leven in te vullen.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Ik vind Dokkum vanaf het water het allermooist: de grachten, de bolwerken en niet te vergeten het Grootdiep en het Kleindiep. Zomers ben ik vaak op de grachten te vinden, in een bootje of op de SUP. Vooral van de Zijl en haar water gaat mijn hart toch wel sneller slaan.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Het uitzicht vanaf het Noorderbolwerk mag wat mij betreft wel eens aangepakt worden. Als je dat stukje bolwerk vergelijkt met de rest, dan valt dat mij toch enigszins tegen. Het mag wel wat sfeervoller.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima.
Dokkum is over tien jaar… nog meer in trek!
De nieuwe markt is… heel erg mooi. Vooral de manier waarop hij ’s avonds verlicht wordt. De compositie van al dat licht vind ik prachtig.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe gaat het met je?
Goed!

Vertel eens iets over Foodvans. Wat houdt je werk precies in?
Foodvans is kortgezegd Foodtruck en BBQ Catering op locatie. Het is allemaal begonnen in 2015. Toen heb ik een oude caravan genaamd The Blue Lagoon omgebouwd tot foodtruck. Dirk en ik zijn begonnen met de verkoop van stroopwafels. Na twee jaar was het tijd voor een nieuw avontuur. In 2017 staken we Foodvans in een nieuw jasje: geen stroopwafels, maar vlees, ambachtelijke friet en steenovenpizza’s. Festivals en evenementen gingen we af. In 2021 heb ik mezelf een foodtruck cadeau gegeven op mijn verjaardag. Deze heb ik compleet verbouwd: er is een keuken in geplaatst, een koeling, een vriezer, stromend koud en heet water, noem het maar op. Toen konden we écht los. En daarna is Foodvans eigenlijk in een stroomversnelling geraakt.
Festivals en evenementen doen we vanaf 2022 niet meer. Inmiddels hebben we genoeg naamsbekendheid gecreëerd dat we ons liever volledig focussen op bedrijfscatering, jubileums, bruiloften etc.

Maken jullie de materialen zelf?
Jazeker! De foodtruck is een eigen creatie, maar ook onze BBQ smoker heb ik zelf gemaakt. Bijna alles wat met staal heeft te maken doe ik samen met mijn vader. Leuk om te vertellen is dat er ook een uit de hand gelopen grapje tussen zit: ik kwam online een tweedehands gastank tegen van 1600 liter. Voor de gein stuurde ik een berichtje met de vraag hoeveel dat ding kostte. Dat bleek ontzettend mee te vallen. Ik heb deze in Dokkum laten komen en heb er een reverseflow BQQ smoker van gemaakt. Nu kunnen we op deze authentieke smoker meer dan de 300 kilo vlees roken 🙂

Hoe ziet jullie werk eruit?
Ons werk is seizoensgebonden. De rustige periode is van januari t/m maart. April t/m oktober is het voor ons hoogseizoen. In november wordt het dan weer eventjes rustig, maar in december gaan we er ook weer volle bak tegenaan. Dat is ook voor ons een topmaand. Het eerste kwartaal van het nieuwe jaar is altijd de tijd om alles weer op scherp te stellen, onderhoud te plegen aan onze materialen en voertuigen en het plan weer uit te zetten voor de drukkere tijd. Daar zijn we dus nu mee bezig.

Hoe gaat het er achter de schermen aan toe?
We hebben een klein team van tien personen. Naast alle voorbereidingen van de catering houdt Dirk zich bezig met de cijfers, boekhouding en inkoop en onderhoud ik voornamelijk het klantencontact. De rest van het team doet grotendeels de catering op locatie. Strakke planning is van groot belang: soms hebben we wel vier klussen op één dag. De taken zijn daarom goed verdeeld en het helpt ook dat ons team gewoon heel chill is. P.S.: Als iemand dit leest en het leuk vindt om met een gezellig team in een foodtruck te werken, mag diegene mij altijd een mailtje sturen. Je hoeft niet eens goed te zijn in koken, want dat doe ik tijdens de voorbereiding al. Je hoeft het eten alleen maar mooi in de disposables te componeren en representatief te zijn richting de gasten. Ook goed om te weten: we werken op basis van beschikbaarheid. Ik stuur een appje met de vraag of iemand van ons team naar een bepaalde klus wil. Kan diegene niet, dan zoek ik gewoon een ander. Geen verplichtingen. De perfecte bijbaan!

Wat maakt jou gelukkig?
Reizen, avontuur, sport, techniek, werk, bourgondisch eten en drinken. Ik ben gelukkig, maar ben pas écht gelukkig wanneer iedereen gelukkig is.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Beide.
In de auto of op de fiets? Beide. Of in de boot, of op de SUP, of in het vliegtuig 😉
Online shoppen of de stad in? Ook beide.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Jazeker! Tamme Smit lijkt me een leuk om terug te zien.