In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’  we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Renny Wielenga.

Wie ben je?
Renny Wielenga, 42 jaar uit Dokkum. Ik ben getrouwd met Gerard en we hebben zes kinderen; vijf jongens (waaronder een tweeling) en een meisje. De oudste is 13 jaar en de jongste is vijf jaar.


Wat doe je?
Ik ben in de eerste plaats moeder, daarnaast onderneemster bij Ha-Ra en Beyuna.

Wat heb je met Dokkum?
Het is mijn geboortestad en ik wil er nooit meer weg! Het is het mooiste stadje van Nederland. Ik heb vijf jaar in Tzum gewoond en had verschrikkelijke heimwee naar Dokkum.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
De kastanjebomen bij de bibliotheek; hier liggen jeugdherinneringen. Als kind zocht ik hier altijd kastanjes in de herfst en dit doe ik nu ook met mijn kinderen.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ik vind dat er in het algemeen te weinig aandacht wordt besteed aan het onderhoud van groen in de stad. Lang gras in de bermen maakt het voor fietsers soms onoverzichtelijk bij het oversteken. Bovendien geeft het een slordige indruk.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… De binnenstad kan beter autovrij worden. Parkeren gratis maken levert denk ik weinig op voor winkelend publiek. De blauwe zones zijn wel een verbetering.

Dokkum is over tien jaar… Dé stad van Fryslân waar het gebeurt! Nergens anders is zoveel charme: niet te groot, veel boetiekjes en unieke winkeltjes. Ik hoop ook dat de leegstand dan is opgevuld met ondernemers die iets toevoegen.

De nieuwe markt… Prachtig. Alleen heb ik weinig begrip voor het feit dat er zóveel tijd en geld is besteed aan dit project. Alsof het meer prioriteit heeft dan bijvoorbeeld de scholen in Dokkum.

Tien vragen, speciaal voor jou:

Wat is je achtergrond?
Ik heb de opleiding SPW gevolgd en ben gaan werken als pedagogisch medewerker. Later heb ik me opgewerkt tot leidinggevende op buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven. Toen de tweeling één jaar was en we dus vijf kinderen hadden ben ik gestopt met werken. Zo kon ik me volledig richten op mijn gezin. Mijn man is voor zijn werk veel in het buitenland en dus wilde ik liever thuis zijn.

En bij zes kinderen begon het weer te kriebelen?
Klopt, drie jaar geleden ben ik begonnen met Ha-Ra. Gaandeweg merkte ik dat ik overtuigend overkwam, plezier had in het persoonlijk contact en de verkoop lekker liep.

Hoe ben je bij Beyuna terecht gekomen?
Een collega gebruikte de producten al en zo ben ik het ook gaan proberen. Ik raakte meteen overtuigd van de werking van deze natuurlijke, zuivere producten. Door het delen van deze positieve ervaringen werden mensen nieuwsgierig. Op deze manier had ik al snel klanten. 

Werk je veel?
Rond de 20 uur per week. Het meeste overdag als de kinderen op school zijn. Ook werk ik af en toe ‘s avonds. Bijvoorbeeld om deel te nemen aan een kledingparty van By-Mar. Hier sta ik dan met mijn nagellak, lipstick en handcrème. Vrouwen kunnen dan naast het passen van kleding, zich ook laten verwennen met een handverzorging door mij.

Werken ondernemers in Dokkum vaker samen?
Ja, dat wordt de toekomst! Ook al zijn het lastige tijden voor ondernemers, mensen kiezen nog steeds voor beleving. Dat wordt de trend. Samen kun je de klanten meer bieden. Je versterkt elkaar.

Heb je een missie?
Zeker! Bewustwording is mijn missie. Mensen een spiegel voorhouden als het gaat om ons voedsel en producten voor je huid en nagels. Het fruit en de groente die we eten bevat veel minder vitamines dan we denken. Veel minder dan vroeger. En wat dacht je van nagellak? De schadelijke stoffen hierin dringen je lichaam binnen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Dus dat is mijn missie: vertellen, vertellen en nog eens vertellen over Beyuna.

Hoe is dit in je gezin?
Thuis gebruiken we de producten allemaal; de kinderen ook. Bijvoorbeeld de hoogwaardige vitamine C, om de tekorten in het voedsel aan te vullen.

Waar haal je voldoening uit?
Bijvoorbeeld dat een klant met jarenlange migraine klachten, mijn product uitprobeert en een dag later zegt: “je wilt het niet weten, maar ik loop voor het eerst sinds tijden naar buiten zonder hoofdpijn”. Dat voelt geweldig.

Hoe zie je jezelf over vijf jaar?
Dan hoop ik een team om me heen te hebben. Er is hier in Noordoost Fryslân nog zóveel te winnen. Ik ben nogal doelgericht en probeer net zo lang tot iets lukt. Dit moet dus ook lukken.

Doe je nog andere dingen naast je werk?
Ik loop graag iedere avond. ’s Winters over de Bolwerken en in de zomer buiten Dokkum. Zo maak ik mijn hoofd leeg. En Netflixen natuurlijk. Maar eigenlijk is mijn gezin mijn grootste hobby.

Heb je een droom die nog niet vervuld is?
Dat kan ik zo niet bedenken.. Ik heb alles wat ik wil: een man die ik niet graag wil inruilen, zes kinderen. Hier geniet ik van en ik vind het een voorrecht dat wij zo kunnen leven. Dit geef ik de kinderen ook mee. Hopelijk kunnen we over een paar jaar met z’n allen nog een keer naar Curaçao. Dat zou ik wel heel graag willen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Uit de krant.
In de auto of op de fiets? Op de fiets.
Online shoppen of de stad in? Natuurlijk de stad in.

Om af te sluiten:
Heb je nog suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Arendina Brandsma, vitaliteitscoach.