In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Marit Anker.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marit Nynke Anker en ben freelance fotografe. Daarnaast zijn we onlangs met Dokkum Originals gestart; een eigentijdse souvenirs lijn gedrukt op natuurlijke en duurzame producten in samenwerking met Dokkumer bedrijven en ondernemers. Verder zit ik in mijn vrije tijd bij de Lions, ben ik heel gelukkig getrouwd met Oene en moeder van drie kinderen. Als ik mijn wederhelft Oene niet had…. Hij is écht een man waar ik wat aan heb, die me steunt en kritisch is waar nodig!! Dat waardeer ik enorm.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier net niet geboren, ik was anderhalf toen mijn ouders naar Dokkum toe verhuisden. Tijdens mijn studie heb ik even een uitstapje naar Groningen gemaakt maar zodra ik daar aankwam op het treinstation dacht ik altijd: prima stad, maar wat stinkt het hier. Dokkum is écht mijn stad, hier voel ik me thuis en als een vis in het water. Het is als een dorp met het stadsgevoel. Alles lekker bij de hand en dat we elkaar allemaal groeten, ja daar hou ik van.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Er zijn de laatste tijd zoveel plekken erg mooi opgeknapt. Vroeger had ik gezegd het pand van Erven Brouwer aan het water, maar ik vind sommige doorkijkjes werkelijk prachtig. Als ik één ding zou moeten kiezen dan zou dat het volledige historische centrum van Dokkum zijn. Als je een plek zou moeten kiezen, doe je de andere plekken voor mijn gevoel tekort.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Het pand tussen ZUCO en de Rabobank kan nog wel wat opgeknapt worden voor het totaalbeeld. Of bijvoorbeeld dat stukje Bolwerken tegenover de tennisbanen en de IJsherberg ziet er een beetje naar en vervallen uit. Buiten het centrum is dat de Prinsfabriek, waar allemaal verschillende bedrijfjes zitten zodat het een onsamenhangend geheel wordt. Dat zouden ze eigenlijk zo op moeten pakken als de Melkfabriek in Groningen.

Wat me ook nog mooi zou lijken is wanneer er een deel van de binnenstad een historisch tintje zou krijgen. Met een praam, kisten/ wijnvaten en een bierput bijvoorbeeld, dat je iets echt in ere herstelt. Fotografisch gezien lijkt me dat natuurlijk vooral heel mooi!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… geen probleem, voor mij althans. Voor korte fotografie-opdracht parkeer ik even op de Achtzaligheden en anders op de Lutjebleek.

Dokkum is over tien jaar… alleen nog maar mooier geworden en nog drukker bezocht. De toeloop van toeristen komt echt wel, ik zie ze steeds meer en langer verblijven.

De nieuwe markt is… beter dan dat ie ooit was! Prachtig en terug naar de oorsprong van Dokkum met zijn contouren. Hij is nu wel echt af en zo kan hij voorlopig wel blijven. Het is geen losse invulling meer maar een mooi geheel bij de stad.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe ben je begonnen als fotografe?
Toen de kinderen geboren werden had ik geen goed fototoestel en baalde ik er van dat ik ze niet zo op beeld kon krijgen zoals ik ze zag en zoals ik dat wilde. Dus ik kocht een goed toestel en zo kwamen er wel eens vragen: ‘Kun je die eens fotograferen? En die?’. Ik vond het steeds leuker worden en fotografeerde steeds meer op aanvraag. Vroeger schreef ik brieven aan mijn beppe en dan stuurde ik altijd een foto mee. Wel heel doelgericht, net als nu. Van de ene spontane vraag kwamen er steeds vaker en meer opdrachten waarvoor ik onkostenvergoeding kreeg. Dat werd steeds professioneler. Ik heb ook de PABO gedaan en ben altijd juf geweest. Lang deed ik het onderwijs en fotografie samen, nu heb ik volledig voor de fotografie gekozen.

Er zijn tegenwoordig zoveel ‘fotografen’ en mobieltjes waarmee je mooie foto’s kan maken, waarom zou je nog een professionele fotograaf inhuren?
Sowieso heeft een camera meer functiemogelijkheden om dat in beeld te brengen wat jij wil. Camera’s hebben enorm veel instellingen en verschillende objectieven en dat gaat veel verder dan de mogelijkheden van een mobiel. Voor het bekijken van een foto op een scherm is een mobiele foto best leuk, even een kek filtertje er overheen en klaar. Een professionele fotograaf kijkt toch anders naar een situatie en een foto dan iemand die zo even een kiekje neemt. Het is ook heel gericht en ethisch kijken. En daarna selectief in materiaal zodat mensen ook écht goed naar voren komen. Ik denk dat er meer diepgang, zorg en variatie in foto’s van een professionele fotograaf zit.

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
Mensen zeggen vaak tegen me dat ze mijn foto’s herkennen. Misschien is het een bepaalde warmte of frisheid? Sowieso kleurrijk en op een bepaalde manier gekaderd zoals bij een doorkijkje. Verder hou ik niet van ruis als verkeersborden op mijn foto’s, maar een foto waar het gaat om het onderwerp.

Is het mooiste plekje van Dokkum ook fotografisch het mooiste plekje? En wat is het moeilijkste plekje?
Rondom het Kleindiep heb je zoveel variatie op maar een paar vierkante meter: het schaatsbankje, het huis met de gouden hand, de bruggetjes, het stadhuis en de molen. Een plek wordt moeilijk als bijvoorbeeld de wind van alle kanten komt, zoals bijvoorbeeld op de Zijl. Als je er loopt is het heel gezellig, maar met wind erbij wordt een portret (met lang haar) vaak een leuke uitdaging. Eigenlijk…. als de locatie niet goed is of moeilijk, dan zoek je gewoon een ander tijdstip, ander weerstype of toch een andere locatie. Fotograferen is ook vaak geduld hebben.

Wat vind je jouw mooiste foto?
Oei, hmm ik ben niet snel tevreden over mijn foto’s, maar waar ik wel mee kan leven is denk ik die van de molens op avond met het blauwe licht tijdens de Admiraliteitsdagen. Er hangt ook een foto van mij in de Sionsberg die ikzelf nog steeds mooi vind; De Wierumer Aek bij Erven Brouwer met een laagje ijs in de grachten en wat sneeuw, een hele tijdloze plaat.

Wie zou je nog wel eens voor de lens willen hebben?
Mijn kinderen! Maar die hebben dat nooit echt leuk gevonden en een foto van hun drietjes heb ik niet #oeps

Een mooie kop voor de lens is altijd leuk, maar een verhaal erbij wat er echt toe doet is het allermooiste. Een verhaal wat je tot in je tenen raakt. Dat vind ik geweldig. Zo was de indrukwekkendste groepsfoto ooit die van het verplegend en medisch personeel van de Sionsberg. Na een ontzettend moeilijke periode gingen zij weer aan de slag, zo enthousiast! Dat gaf me echt kippenvel, ik was totaal ontroerd.

Je houdt je veel bezig met promotie van Dokkum, zoals Dokkum Magazine, waarom doe je dat?
Ik vind Dokkum mooi. Net als de mensen die hier wonen en hoe hard ze werken, of de verborgen pareltjes aan ambacht en bedrijven die we hier hebben. Dat vind ik waardevol om dat mee te mogen promoten.

Waarom ben je met Dokkum Originals begonnen en wat zijn reacties?
Je hebt hier wel het biertje, het pepermuntje en de kaas. Maar niet iets blijvends, wat je kunt behouden en mee naar huis kan nemen. Zo heb ik samen met Sabina Reitsma Dokkum Originals bedacht. Zij doet meer de zakelijke kant en ik de creatieve. Onze sleutelhangers, onderzetters of broodplankjes zijn leuk voor de Dokkumers maar ook voor de toeristen. We proberen het gat te vullen tussen de eetbare dingen en niks (of de souvenirs waar we geen weet van hadden dat die bestonden). Onze kracht is ook de samenwerking met Dokkumer bedrijven en ondernemers, de producten liggen in meerdere winkels waardoor je een groter publiek bereikt.

Als we zien hoeveel sleutelhangers er al zijn verkocht, zijn de reacties positief! Het echte toeristenseizoen moeten we nog meemaken. Ons assortiment groeit nog steeds, vooral door reacties die we krijgen “we missen de watertoren!”, dan voegen we een extra onderdeel toe. Grappig om te zien is dat wat wij als Dokkumers al zo geijkt vinden, kijken anderen zo anders naar. Ideeën van anderen vinden we altijd heel erg leuk!

Kan je nog wel aan het werk in deze tijd van het Corona-virus?
Fotograferen kan nog wel met een afstand, maar soms moet je het gewoon niet meer doen. De productfotografie kan wel gewoon doorgaan net als het opmaken van albums opmaken en online dingen. Ik ben nu vooral druk met Dokkum Originals. Ik verveel me geen moment!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  ’s Ochtens vroeg een papieren krantje en de rest van de dag online.

In de auto of op de fiets?  Het liefst wandelen. En de auto heb ik dan toch vaak nodig vanwege al mijn apparatuur.

Online shoppen of de stad in?  Stad in! Met een bijbehorend bezoek aan horeca, ‘daar zijn we weer’! 😉

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Miranda Posthuma – IC verpleegkundige