Kristian Veltman
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Kristian Veltman.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Kristian Veltman en woon in Dokkum. Ik werk sinds vier jaar als zzp’er: ik heb mijn eigen timmerbedrijf.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren in Dokkum in het Fûgellân, hier heb ik tot en met mijn tweede gewoond. Daarna verhuisden we naar de Jantjeszeepolder en nog wat later naar de Kooilanden. Op mijn eenentwintigste heb ik samen met Kim een huis gekocht: een bouwval op De Dijk in de binnenstad wat ik helemaal heb opgeknapt. Daarna verhuisden we naar de Trije Terpen wat we casco kochten via bouwbedrijf Jellema. De rest heb heb ik helemaal zelf gedaan inclusief de garage, de uitbouw en de bijkeuken. Inmiddels hebben we dat ook weer verkocht. Als timmerman wilde ik heel graag een eigen, vrijstaand, huis bouwen. Nu wonen we tijdelijk in een caravan en wachten we tot de eerste heipalen de grond in gaan.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Poeh, ik denk toch wel de binnenstad. Het is de sfeer of een rondje Bolwerken. En je komt iedereen tegen en maakt even een praatje. Het water is het mooiste, zelf hebben we ook een boot. Op zomerdagen doen we wel eens een rondje Bolwerken of richting Leeuwarden of de andere kant op richting Dokkumer Nieuwe Zijlen. Als we op vakantie gaan naar Kroatië gaat de boot ook altijd mee. Daar kan je tenminste zo snel varen als je wil, dat is rondom de Bolwerken wel anders, haha.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Wat ik een heel saai stukje vind, is het stukje vanaf de Posthoorn tot aan de Aalsumerpoort. Niet dat het aangepakt moet worden, maar als je er doorheen rijdt is er eigenlijk niks… Net als de Dokkumersluis, daar is behalve wat winkels, ook niks. Dat zou je wel mooier kunnen maken met terrassen bijvoorbeeld. In Dokkum zijn niet veel verpauperde stukken meer, dat is allemaal behoorlijk aangepakt. Tuurlijk zijn er wel panden waarvan ik denk: dat kan wel anders.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima, er is in principe altijd plek. Het is maar een klein stukje lopen vanaf de buitenparkeerplaatsen. De mensen die klagen over het parkeren, zijn vaak te beroerd om even te lopen. Eigenlijk verbaast het me dat er nog steeds auto’s door de binnenstad mogen rijden. Van mij mag het wel autovrij.

Dokkum is over tien jaar… meer toerisme dan winkels. En meer watersport verwacht ik.

De nieuwe markt is… prachtig! De stukken gras en groen maken het heel sfeervol.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Verliefd, verloofd, getrouwd?
Samenwonend met Kim en onze dochter Vayen die net is vier jaar is geworden.

Je bent eigenaar van Veltman Timmerwerken, wanneer ben je dit begonnen?
Op mijn zestiende ben ik bij Bouwgroep Dijkstra Draisma begonnen, daar heb ik veertien jaar gewerkt en toen was ik het zat. Ik kon kiezen: of vragen of ik hogerop kon of voor mezelf beginnen. Ik kreeg een aanbod van een klus en besloot in het diepe te springen. Peter Schregardus heeft me hierbij geholpen: hij kon me voor een jaar werk bieden en daarna zou ik wel zien. In de afgelopen vier jaar heb ik nog geen dag thuis gezeten en ik heb al werk staan tot en met maart volgend jaar.

Heb je mensen in dienst? Zou dat je ambitie zijn?
Ja, dat is wel mijn ambitie en ik heb het ook wel geprobeerd. Maar dat is toch lastig… Het is moeilijk om goeie mensen te vinden en die moet je dan ook aan het werk houden, hè. Vakbekwame mensen zijn er bijna niet of die werken al voor zichzelf. Vroeger in bouw deed je een hele klus zelf, van begin tot eind. Tegenwoordig komt iedereen voor de losse klussen: iedereen doet zijn eigen specifieke ding. Daarom motiveert de bouw niet meer. Nu regel ik alles zelf, als een soort aannemer. En kan ik zelf regelen welke specialist ik waar voor vraag of het liefst doe ik het helemaal zelf. Ik heb een vast groepje met specialisten die ik altijd kan vragen. Het laatste jaar werk ik veel voor Bouwbedrijf Jellema, dat is niet echt ondernemen maar wel even makkelijk nu we ons eigen huis gaan bouwen.

Wat is er leuk aan eigen baas zijn?
Alles wat je hebt is van jezelf, dat is een prettig idee. Werken moet je overal, maar ik heb een eigen bus en eigen gereedschap. Als zzp’er ben je meer eigen baas over je tijd en dus is vakantie in overleg altijd mogelijk.

Wat was je leukste en minst leuke klus?
De leukste klus was denk ik de oude bioscoop aan de Legeweg. Die oude snackbar daarnaast hebben we compleet verbouwd tot vier appartementen. Dat was mijn eerste klus als zzp’er waar ik een jaar mee bezig ben geweest.

Mijn minst leuke ervaring op de bouw was op mijn eenentwintigste toen ik mijn vingers eraf heb gezaagd. Mijn pink mist een kootje, mijn ringvinger en middelvinger zijn helemaal weg, mijn wijsvinger is deels verbrijzeld geweest en de duim is nog wel goed. Ik ben er toen een half jaar uit geweest en heb wel gedacht: komt dit wel goed? Maar ik ondervind er gelukkig geen hinder van met mijn werkzaamheden, ik doe verder alles. Ik heb alleen ’s winters wel wat last van de kou. Verder heb ik meer respect voor machines, denk misschien iets sneller dan een ander: nog een klein stukje hout over om te snijden? Pak dan maar een nieuw stuk hout!

Heb je ook last van de coronacrisis? Verwacht je een dip in je werkzaamheden?
Nee, helemaal niet. Bij mezelf verwacht ik ook geen dip en staan genoeg opdrachten voor de komende periode op de planning. Ik ben ook maar alleen, die werkzaamheden gaan wel door. Ik verwacht de grotere klappen meer bij de grotere bedrijven. Dat opdrachten uitgesteld worden vanwege financiële problemen. De grotere bedrijven hebben vaak wel een buffer en kunnen dat wel opvangen. Lastiger wordt het voor de bouwbedrijfjes met drie of vier werknemers.

Zou je niet liever in de Randstad werken met bijbehorende tarieven?
Nee, ik mag graag op tijd thuis zijn. Zou niet graag elke dag dat stuk willen rijden. Bovendien lijkt het daar vaak allemaal mooier dan het is. Hier in het noorden is genoeg werk.

Je zit ook bij de Vrijwillige Brandweer, hoe ben je daar terecht gekomen?
Dat is altijd al een jongensdroom geweest, maar ik heb er nooit wat mee gedaan. Op een gegeven moment stond er een stukje in de krant met een oproep voor twee nieuwe vrijwilligers. Toen mijn buurman, die ook bij de vrijwillige brandweer zat, mij vroeg of dat niets voor mij was heb ik gereageerd. Daar kwamen toen een stuk of dertig aanmeldingen voor binnen. Eigenlijk was ik vrij jong: zo’n opleiding is duur en dan zoeken ze het liefst mensen die sowieso in Dokkum blijven wonen. Ik was stabiel, had vast werk en was overdag ook beschikbaar en dus zagen ze het met mij zitten. Inmiddels ben ik er alweer dik vijf jaar bij en dat bevalt nog steeds goed.

Moet je tijdens een klus wel eens plotseling weg?
Ja dat gebeurt wel eens. De meesten klanten weten dat wel van mij. Soms geeft het wel eens een gekke situatie: in de bouw kan ik dan zo mijn gereedschap neergooien. Als het om de thuissituaties kan, ben ik ook thuis gelijk weg.

Heb je nog tijd voor sporten en hobby’s?
Dat probeer ik wel. Vorig jaar ging ik wel drie keer in de week te hardlopen. Nu alweer een jaar niet…. Maar dat probeer ik de laatste tijd weer op te pakken. Het is toch wel lekker om ‘s avonds even te sporten.

Qua hobby vind ik het heel leuk om zelf pizza’s te bakken in een hout gestookte steenoven, hierbij maak ik het deeg ook zelf. Het varen met de boot is meer voor vakanties. Meestal gaan we naar dezelfde plek in Kroatië en dan pakken we zeker om de dag ‘s morgens de boot voor een mooi tochtje. Dit jaar gaat dat sowieso niks worden in verband met de bouw van ons huis. Maar door de corona zou dat ook wel spannend worden of het door kan gaan. We hebben de caravan van mijn ouders gekocht, die willen we eigenlijk in Kroatië stallen zodat we daar volgend jaar weer met de boot achter de auto naar toe kunnen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? Auto.

Online shoppen of de stad in? Beide.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Jurjen Kraamer