In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Jolanda van der Meij

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Jolanda van der Meij en ik ben geboren in Birdaard. Op mijn twintigste ben ik in het historische Dokkum gaan wonen. Ik ben eigenaresse van Mikaza, een modewinkel in de binnenstad aan de Hoogstraat. In de winkel kun je hippe merkkleding vinden waarvan veel afkomstig zijn uit Scandinavië. Leuk weetje; in september vieren we dat Mikaza 24 jaar bestaat!

Naast het feit dat ik eigenaresse ben van Mikaza start ik in september samen met mijn man een B&B, genaamd B&B Hogepol. We zijn recentelijk verhuisd naar het pand op de Hogepol waar voorheen de oude tandartspraktijk van der Wal gevestigd zat. We zullen een vakantieverblijf met twee slaapkamers aanbieden en ik zal ontbijtjes verzorgen. We zijn nog bezig met het verbouwen van het huis, maar ik kijk er al ontzettend naar uit.

Wat heb je met Dokkum?
Met Dokkum heb ik ontzettend veel! Binnen de Bolwerken voel ik me thuis, hier woon en werk ik. Op mijn twintigste ben ik gaan samenwonen in Dokkum met mijn vriend die hier is opgegroeid. Nu heb ik meer met Dokkum dan met Birdaard waar ik ben opgegroeid. We hebben zowel in de binnenstad als buiten de stad gewoond, maar we zijn nu toch naar de binnenstad teruggekeerd. Ik ervaar een bepaalde aantrekkingskracht tot de binnenstad, er komt zo veel gezelligheid op af. En dat vind ik fijn!

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het mooiste plekje van Dokkum vind ik best wel lastig om aan te wijzen. Er zijn zo namelijk zo veel mooie plekken in Dokkum. Maar een rondje langs de Bolwerken is altijd een goed idee. Ik vind het hart van Dokkum wel echt het mooist, op De Zijl en tussen de winkelstraatjes. Dokkum is tijdens elk seizoen om van te genieten maar in de zomer is het hier extra speciaal. Dan leeft het echt en kun je op alle terrasjes zitten.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Ik vind dat er al best veel gebeurd is om de stad te verbeteren, denk aan de gebouwen die worden opgeknapt. Misschien zou er iets aan de uitstraling van Dokkum kunnen worden gedaan en dan bedoel ik met name hoe je binnenkomt met de auto. Dat is niet een bepaald esthetisch aanzicht en dat is jammer. Zo hoor ik vaak van toeristen dat ze niet verwachten dat Dokkum zo hip en leuk is.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… lastig, soms zijn er te weinig parkeerplekken.
Dokkum is over tien jaar… toeristisch, met meer winkeltjes en vooral veel gezelligheid in de stad!
De nieuwe markt is… een heel leuk mini-festivalterrein, echt een toevoeging aan Dokkum.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Vertel eens iets over je werk. Wat doe je?
Als oprichter van Mikaza doe ik van alles; van de inkoop, budgetten, administratie, planningen tot verkoop in de winkel zelf. Gelukkig heb ik ook vier hele lieve collega’s die mij bijstaan in de winkel. Ik ben ongeveer vier dagen in de week te vinden in het pand. Maar bij de inkoop van mode-items, daar ligt mijn hart en dat is ook waar je elk seizoen begint. Wanneer de inkoop goed is volgt de rest en zal de verkoop ook gaan stijgen. Maar lekker in de winkel om rommelen vind ik ook echt heerlijk om te doen.

Waarom ben je begonnen met Mikaza?
Bijna 25 jaar geleden startte ik met Mikaza en dat begon in mijn eigen huis. Het leek me leuk om een winkel te beginnen en toevallig had dat pand een winkelbestemming. We woonden boven in het huis en op de begane grond zat een grote kamer en voorkamer waar ik de winkel heb opgezet. Het ging zo goed dat ik na anderhalf jaar kon verhuizen naar een echt winkelpand in de binnenstad. Mikaza verhuisde naar het pand waar Stadscafé Artisante nu zit en vestigde zich daar voor twaalf jaar. Momenteel zitten we alweer tien jaar aan de Hoogstraat 19. Toen ik Mikaza opzette had ik nooit verwacht dat het zich zo zou uitbreiden. Mijn motto is altijd ‘go with the flow’. Dus zolang ik iets leuk vind, blijf ik het doen. Ik ben namelijk van mening dat je je geld moet verdienen met iets waar jij heel veel plezier uithaalt. Dat heb ik in Mikaza gevonden maar ik hoop dit ook te vinden in mijn toekomstige B&B Hogepol.

Waar haal je inspiratie vandaan voor het inkopen van de nieuwste mode-items?
Mijn inspiratie haal ik uit verschillende dingen. Zo kan ik heel erg geïnspireerd raken door contact op te nemen met modemerken, op straat en door te reizen. Mijn favoriete modetrends op het moment zijn jumpsuits en sets. Dan heb ik het niet over de standaard broek en jas. Maar over een broek met blouse of een gilet in hetzelfde materiaal en kleur.

Wat zijn je hobby’s?
Mijn hobby is lekker rond rommelen in de winkel of thuis. Maar niksen en boeken lezen doe ik ook graag. Ik hou van lekker eten en drinken. Daarnaast ga ik graag een weekendje weg, mijn eerstvolgende weekenden staan al ingepland. Ik ga met mijn vriend naar Duitsland en met mijn vriendinnen naar Parijs. Daar hoop ik heel wat leuke tentjes af te gaan!

Wat maakt je gelukkig?
Oeh, dat is een diepe vraag! Alles wel, het leven zelf maakt mij al heel gelukkig. En alle clichés natuurlijk, mijn gezin en familie brengen mij veel blijdschap.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online is het makkelijkste voor mij om te lezen.
In de auto of op de fiets? In de buurt ga ik op de fiets en buiten de stad met de auto.
Online shoppen of de stad in? De stad in, natuurlijk!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?

Ik geef het stokje door aan Steven Meyer eigenaar van de Zuivelhoeve in Dokkum.