Jelke Krol
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Jelke Krol, projectontwikkelaar bij RoemerHuys in Leeuwarden. Voorheen was hij werkzaam bij Adema Architecten.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Jelke Krol, 29 jaar


Wat doe je?
Projectleider bij Roemerhuys in Leeuwarden.

Wat heb je met Dokkum?
Geboren en getogen in Dokkum en waarschijnlijk ook begraven.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Er zijn veel mooie plekjes, maar als ik dan toch moet kiezen dan zijn dat het Vrijgevochten walletje en het zicht op de oude sigarenfabriek.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De Noordkant van de Markt kan nog mooier en de Noordelijke entree van Dokkum, nabij de stadswerf. Dit zijn de plekken voor de lange termijn. Op korte termijn zou het mooi zijn als plekken als de diepswal 15 aangepakt worden.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… voldoende
Dokkum is over tien jaar… nog steeds florerend en een stabiele regiostad.
De nieuwe markt is… top! Ik denk dat het mooiste compliment is dat er tegenwoordig mensen op het plein verblijven en het dus betekend dat mensen er willen zijn. In de oude situatie was dit niet het geval. Het vergt wat aanpassingen voor evenementen maar ik denk dat de laatste editie van de Admiraliteitsdagen op deze locatie meer dan top was!

Tien vragen, speciaal voor jou:

Hoe bevalt het om niet meer in Dokkum te werken?
Mijn werkgebied is redelijk breed, dus ik werk ook nu nog wel veel vanuit Dokkum en aan projecten in Dokkum.

In hoeverre verschilt het werk van nu met dat van bij Adema?
Bij een architect kom je vaak na een idee in beeld. Het proces wat zich daarvoor afspeelt is ook super interessant en kwam je vanuit Adema niet mee in aanraking. Deze functie vergt een hoop flexibiliteit en is wat projecten betreft echt van A tot Z

In 2017 bouwde je je eigen huis, of eigenlijk twee. Twee half vrijstaande woningen aan de Stationsweg. Zou je nog eens je eigen huis bouwen?
Het is wel een proces van de lange adem. Alle werkzaamheden in de avonden en op zaterdagen vergt wel het nodige. Het is wel ontzettend leerzaam en leuk om te doen. Ik zou het zo weer doen.

Als het nou niet lukt om zoveel mogelijk in de context van de omgeving te ontwerpen. Wat dan?
Vanuit mijn opvoeding bij Adema komen dat soort situaties eigenlijk niet voor. Je bedenkt altijd wel iets zodat het in past in de stedenbouwkundige omgeving. De juiste mensen met de juiste specialiteiten aan tafel scheelt een hoop.

Wat zijn dan de moeilijkste projecten?
Dat zijn bijvoorbeeld de zaken die politiek gevoelig liggen. Maar ook de complexe gebouwen. Onlangs hebben we bijvoorbeeld Loetje in Leeuwarden gedaan. Dat is een Rijksmonument, waar eerst krakers in zaten. Bij dit project is een glazen serre gerealiseerd die vanuit de huurder een must was en vanuit ontwerp oogpunt een lastige. Er is uiteindelijk gekozen om een glazen variant te realiseren met de contouren van de oorspronkelijke erker die verwerkt is in het glas.

Je bent ook bezig geweest het aanlichten van de gevels en de feestverlichting die door de ondernemersvereniging werd georganiseerd. Wat is de stand van zaken?
Daar ligt nog wel een uitdaging, dat project is een beetje gedoofd. Als je ziet wat verlichting s’ avonds met een pand kan doen is het zeker de moeite waard om hier energie in te steken. Als je door de stad loopt en je ziet op veel plaatsen een wirwar van kabels over de gevels lopen dan komt inderdaad vaak de vraag naar boven of het nou niet anders kan. Gelukkig zien we bij recent verbouwde panden dat hier gelijk de juiste aandacht aan geschonken wordt. Het zou mooi zijn als de gemeente bij toekomstige verbouwingen hier ook naar verwijst.

Heb je een missie voor Dokkum?
Dat de Stadsontwikkelingsmaatschappij Dokkum (SOM) goed gaat functioneren lijkt me een goede uitdaging voor Dokkum. Dat kan de stad naar een hoger niveau krijgen denk ik. Met de plannenkamer zijn we daar destijds ook al mee begonnen. Soms kunnen panden net dat beetje extra krijgen met een paar kleine aanpassingen die niet eens het meeste hoeven te kosten. Denk dan vooral aan kleuren en detailleringen. De ontwikkelingsmaatschappij kan eraan bijdragen dat de drempel om advies te vragen lager wordt en de uitvoering op een hoger niveau komt te liggen.

Welke plek in Dokkum had wat jou betreft niet moeten worden aangepakt? Of is niet goed gelukt?
Dat zijn wat mij betreft twee plekken. Het slopen van de Jister en het torentje op de Lyceumlocatie (Birdaarderstraatweg) dat was echt zonde. Het is zonde dat zo’n karakteristiek gebouw verdwenen is. De oude Mavo hebben we bijvoorbeeld wel kunnen behouden. De andere locatie is de tweede helft van het Parksterbolwerk. Het eerste deel is echt prachtig met de karakteristieke woningen. Het tweede deel spreekt mij veel minder aan.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Hetzelfde als onder werktijd. Ik voetbal nog op vrijdagavond en ik zit nog in het bestuur van de Admiraliteitsdagen.

Heb je nog meer dromen?
Voor de stad zou het zijn dat je het naar een hoger niveau brengen niet afhangt van een aantal individuen maar dat we met elkaar die kant op willen. Uitstralen dat je een krachtige mooie stad bent, in plaats van de verhalen over een krimpregio. Iedereen die hier komt is heel erg verrast over de pracht van de stad. Dat moeten we veel meer uitdragen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Uit de krant, overdag de telefoon erbij voor online nieuws.
In de auto of op de fiets?  De auto!
Online shoppen of de stad in? De stad in

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Jelle-André van der Hoek