In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. Willemien van Eck, eigenaar 1622 Lifestyle nodigde Henderikus Lalkens uit voor de rubriek. In deze editie: Henderikus Lalkens

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Henderikus Lalkens en ik verkoop onder andere spijkerbroeken in kledingwinkel Dizzy. Ik heb vier kinderen opgevoed en één daarvan werkt op het moment mee in de winkel, namelijk Rosanne. Ici en Dizzy is een familiebedrijf dat al vijftig jaar gevestigd is in Dokkum. Op mijn achttiende begon ik met werken in de winkel van mijn ouders, toen alleen nog Ici Mode. Ici Mode bestaat op het moment uit twee winkels: Ici en Dizzy. Mijn vrouw is werkzaam bij Ici Mode.

Daarnaast vind ik het ook leuk om gastlessen te geven op scholen over duurzaamheid en ondernemen. Hier wil ik in de toekomst meer mee doen. Waarschijnlijk zullen we stoppen met Ici Mode en dit pand vervolgens veranderen in een onderneming waar studenten kunnen leren. Mijn vrouw en ik zijn nu zestigplussers en we hebben geen opvolger voor Ici, we zijn van mening dat dit de beste optie is. Dit concept heb ik al eens eerder opgezet, alleen werd dat pand in gebruik genomen voor andere doeleinden. Het voelt als mijn roeping om studenten handvatten te geven om later zelf te kunnen ondernemen in bijvoorbeeld Dokkum. We zullen moeten stoppen met Ici Mode maar we krijgen er een andere mooie onderneming voor terug.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren en getogen in Dokkum. Er bestaat voor mij geen wereld zonder Dokkum. Waarom? Mijn familie, vrienden en kennissen zijn woonachtig in deze prachtige stad, het voelt altijd als thuiskomen.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Kijk om je heen, heel Dokkum is mooi. Ik zou niet concreet een plek kunnen aanwijzen, voor mij is het totaalbeeld van Dokkum echt een plaatje. Vooral alles wat zich binnen de bolwerken bevindt. Elke keer wanneer ik thuiskom, besef ik hoe vredig en rustig het hier is. En vooral hoe vriendelijk de mensen zijn.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Ik denk dat de gemeente al heel goed bezig is om Dokkum mooier te maken. De afgelopen jaren zijn er vele vervallen plekken opgeknapt. De stad wordt alleen maar mooier en mooier!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… en blijft een probleem. Toen ik hier begon te werken waren er te weinig parkeerplekken voor klanten en nu helaas nog steeds.
Dokkum is over tien jaar…
hopelijk nog mooier, en dat het historische karakter van Dokkum nooit verloren gaat.
De nieuwe Markt is… zoals het er nu bijstaat, de beste optie die er sinds veertig jaar is geweest.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou
Vertel eens iets over je werk, wat doe je?
Ik ben eigenaar van Dizzy en Ici. Dit houdt in dat ik advies geef, inkopen doe en administratie bijhoudt. Maar ook het verkopen van producten hoort erbij en personeel begeleiden. Na aantal jaren kan het personeel zelfstandig werken en starten ze misschien ooit wel hun eigen bedrijf. Zo zijn er meerdere ondernemers uit Dokkum en omstreken die ooit bij Ici en Dizzy zijn begonnen. Medewerkers mogen hier voor altijd blijven werken en dat weten ze. Maar we zorgen er voor dat medewerkers de handvatten mee krijgen die zij nodig hebben. Dit vind ik heel belangrijk. Ik vraag dan ook altijd aan mijn personeel wat hun toekomstplannen zijn en wat ik hen kan bieden.

Waarom verkoopt Dizzy duurzame merken?
Toen ik veertig jaar geleden begon in de winkel was het nog zo dat de klant twee keer per jaar nieuwe kleding kocht. Eén keer in de zomer en één keer in de winter. Nu is het zo dat men elke week wel iets nieuws wil kopen. Hierdoor is de textielindustrie op het moment een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Dit is een punt waar ik me veel zorgen over maak. Het brengt een dubbel gevoel teweeg in mij. Ik moet leven van de winkel maar ik ben ook bewust van de rol die ik speel in het verkopen van niet duurzame producten.

Dit is de reden dat wij ook duurzame merken aanbieden. Om de klant de keuze te geven tussen fast en slow fashion. Ik zie dat de consument steeds bewuster wordt door ook verantwoorde merken in de winkel aan te bieden. Mensen vragen weleens aan mij; ‘Waarom is dit product zo duur?’ En dan draai ik de vraag altijd om: ‘Waarom is dat andere zo goedkoop?’

Omdat niet iedereen een broek van honderdvijftig euro kan aanschaffen, bieden we zowel duurzame als niet duurzame producten aan in de winkel. Ik vind het mijn taak om te vertellen over de voetafdruk die wij achterlaten op de aarde in de hoop dat er steeds meer bewustzijn ontstaat.

Zijn er bepaalde doelstellingen waar je aan werkt binnen Dizzy?
Een doelstelling die ik hanteer binnen Dizzy is dat iedereen plezier heeft, zowel klant als medewerker. Ik hoor graag de oprechte mening van een persoon. Als iemand niet tevreden is met een product dan is dat van belang om te weten. Ik wil niet onoprecht iets verkopen en al helemaal niet een product aansmeren terwijl de klant daar totaal geen behoefte aan heeft. Ik denk dat klanten oprechtheid kunnen aanvoelen. Dit is de reden dat klanten geregeld terugkomen bij Dizzy en de reden dat we al zo lang bestaan.

Wat is je favoriete kledingstuk?
Mijn favoriete kledingstuk is de spijkerbroek, het liefst draag ik een verantwoord merk zoals Kuyichi. Dit merk verkoop ik al zo’n achttien jaar in de winkel.

Wat zijn je hobby’s?
Ik tennis graag in mijn vrije tijd maar mijn grootste hobby is muziek maken. Ik speel namelijk saxofoon in coverbands, namelijk Progress en Hello Again. In de bands maken we muziek die we vooral vroeger en nu nog steeds heel leuk vinden. Bij Progress spelen we meestal rockmuziek en bij Hello Again maken we akoestische muziek uit de jaren zestig en zeventig.

Daarnaast vind ik het interessant om mee te denken en te beslissen over verschillende ondernemingen in Dokkum. Zo ben ik nu voorzitter van de activiteitencommissie in Dokkum, voorzitter van de Wereldwinkel en heb ik vorig jaar meegeholpen met het opzetten van Jazz-Dokkum.

Wat maakt je gelukkig?
Wat mij gelukkig maakt is druk bezig zijn in de winkel, het verkopen van kleding en dat de klant tevreden naar huis gaat. Maar wat mij ook veel goed doet is het luisteren naar mensen met andere meningen. Dit vind ik interessant omdat iedereen zo divers is en zulke verschillende meningen met zich meebrengen. Dat wekt mijn interesse op.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? De krant, voelt vertrouwd!
In de auto of op de fiets? Het liefst op de fiets.
Online shoppen of de stad in? In de stad, ik ben een voorstander van het steunen van de lokale economie in Dokkum.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer Vragenuurtje wilt zien?
Ik zou graag Herbert Groenevelt willen uitnodigen voor het Dokkumer Vragenuurtje. Hij is betrokken bij de ondernemers, velen kennen hem dan ook maar Herbert is zelf niet een ondernemer. Hij geeft namelijk les op de detailhandel school in Dokkum en Leeuwarden.