In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Douwe de Groot.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Douwe de Groot, 38 jaar uit Dokkum.


Wat doe je?
Ik ben verzekerings- en hypotheekadviseur bij Rentmeester Financieel Advies BV in Damwoude.

Wat heb je met Dokkum?
Ik woon er nu een jaar en het bevalt prima.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Het gebied achter de Stationswei, het Schapedijkje over de Suderie en de Eelaan vind ik erg mooi.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Het terrein van Prins mag wel opgeknapt worden. De appartementen die hier tegenover worden gebouwd vind ik nu al een verbetering.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… lastig in de binnenstad. Daaromheen prima geregeld.
Dokkum is over tien jaar… toeristisch verder ontwikkeld. De samenhang met Centrale As, Lauwersmeer gebied en het bevaarbaar maken van de Súd Ie richting Esonstad heeft ongetwijfeld een positieve uitwerking.
De nieuwe markt… Ziet er mooi uit.

Tien vragen, speciaal voor jou:

Waar ben je opgegroeid?
Ik ben geboren en getogen in Metslawier. Bekend en vertrouwd voor mij. Hier heb ik ook nog 10 jaar samengewoond. In Dokkum zijn we groter gaan wonen samen met onze 3 kinderen. In september hebben we ons vierde kind gekregen.

Wat is je achtergrond?
Ik heb de HAVO gedaan in Dokkum en daarna op de NHL in Leeuwarden management, economie en recht gestudeerd. Tijdens een stage voor deze opleiding kwam ik terecht bij een kantoor in Leeuwarden. Daar was Jaap Jongsma, mijn huidige compagnon, toen mijn stagebegeleider. Na de stage ben ik daar blijven werken. Hier leerde ik alle kneepjes van het vak. Na zes jaar ben ik samen met Jaap een eigen kantoor begonnen.

Waarom heb je je niet gevestigd in Dokkum?
Heel simpel: in Damwoude zijn en waren wij het enige kantoor. Dat zou in Dokkum niet het geval geweest zijn. We zitten sinds 2016 op deze plek, een zichtlocatie en ruim in ons jasje. We houden van de gemoedelijke sfeer die hier heerst. Onze klanten, die uit de omliggende regio komen zijn loyaal en dankbaar voor wat je doet.

Moet je niet heel veel kennis hebben voor dit werk?
Ja dat klopt. Iedere drie jaar doen we per vakgebied opnieuw examen om onze diploma’s te verlengen. En in ons werk is het essentieel dat je op de hoogte blijft van de actualiteit. Hier worden we ook op gecheckt. Er verandert bijna iedere dag wel iets.

Heb je een missie?
Eigenlijk willen we het beste kantoor in de regio zijn, om de lat maar even hoog te leggen. Hier werken we ook hard aan. En wat we het aller belangrijkst vinden is de persoonlijke benadering. Klanten kunnen hier altijd binnen lopen. Men moet zich welkom voelen, we houden de drempel zo laag mogelijk. We leren onze klanten graag écht kennen, die band vinden we van belang.

Wat geeft jou voldoening?
Dat je voor klanten soms echt het verschil kan maken. Tegenwoordig lopen klanten vaak vast bij instanties die ver van hen af staan. Ook weten mensen op financieel gebied niet hoe ze iets moeten aanpakken. Dat je dan voor iemand iets kan doen dat hen echt helpt, dat geeft een goed gevoel. De waardering die je dan krijgt, daar doe je het voor.

Waarom is het fijn samenwerken met Jaap?
We hebben dezelfde mentaliteit en vullen elkaar goed aan. En met z’n tweeën ben je minder kwetsbaar dan in je eentje. In 2016 is Jelle bij ons komen werken. Jelle kenden we nog van onze vorige werkgever. We hebben nu echt een leuk ploegje met z’n drieën. Daarnaast is het gewoon erg gezellig; op vrijdag eten we tussen de middag altijd even bij Tjeerd Patat hier in Damwoude. Dat is vaste prik.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik vind tennissen heel erg leuk, alleen doe ik dit de laatste tijd niet meer zo vaak. Het is ook fijn om gewoon thuis te zijn, met mijn gezin. We hebben vier kinderen in de leeftijd van 8 jaar tot 3 maanden. Omdat ik ’s avonds ook wel afspraken met klanten heb besteed ik mijn vrije tijd graag thuis.

Wat is je lievelingseten?
Chinees! Alleen lust bijna niemand dit thuis.

Heb je een droom?
Als kind ging ik met mijn ouders altijd in Nederland op vakantie. Afgelopen jaar hebben we een caravan gekocht. Ik zou heel graag met mijn gezin in de caravan naar Frankrijk of Italië gaan wanneer de jongste iets ouder is.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Beide.
In de auto of op de fiets? In de auto.
Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je nog suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Miranda van der Kooi, van Van der Kooi’s Lederwaren.