In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Bennie van Boerum

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Bennie van Boerum, mijn vrouw Bea en ik zijn eigenaar van de huishoudspeciaalzaak Rosier (gedekte tafel, koken & wonen) in Dokkum. Daarnaast ben ik ook verkoopleider bij Pointer Rijwielen in Boelenslaan. Vaak ben ik een aantal dagen in de week op onze zaak. Wanneer ik bij Pointer Rijwielen aan het werk ben, neemt mijn vrouw het stokje over in Rosier. Zo zorgen we ervoor dat we elkaar een beetje afwisselen.

We hebben ook nog een team van medewerkers bij Rosier, namelijk Afke, Tettie, Liesbeth, Jantina en mijn dochter Linda die mij elke zaterdag helpt in de winkel.

Wat heb je met Dokkum?
Dokkum is een prachtige stad. Het is de stad waar ik ben geboren, met die reden alleen al heeft het een speciaal plekje in mijn hart. Met mijn gezin heb ik ook een aantal jaar in Kampen gewoond, maar we verlangden toch echt weer naar het vertrouwde Dokkum. Dokkum is een mooie plek met een gezellige sfeer en dat mijn familie hier woont, verbindt mij nog meer met deze bewonderenswaardige plek.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dokkum heeft zoveel mooie plekken maar het eerste wat in mij opkomt zijn de Bolwerken. Niks gaat boven een zomerse wandeling langs de Bolwerken. Maar ‘s winters is het ook een speciale plek. Als iedereen aan het schaatsen is dan is het ook echt schitterend. De sfeer, koek en zopie maakt het een onvergetelijke dag.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Ik zou de entree vanuit Damwoude naar Dokkum graag willen veranderen aangezien je dan uitzicht hebt op het industrieterrein. Dat vind ik persoonlijk niet heel aangenaam voor een historische stad als Dokkum.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… een drama, ik mis de stop- en shoppunten in de binnenstad. Voor de oudere doelgroep is de stad niet heel toegankelijk om te bereiken.
Dokkum is over tien jaar…  een gezellige stad waar toeristen het geweldig vinden mede dankzij de ondernemers en de historie van de stad.
De nieuwe Markt is… mooi! Maar wat het nog leuker zou maken is een schaatsbaan in de winterperiode.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Een werkdag is voor mij heel divers omdat ik zowel bij Rosier als Pointer Rijwielen werkzaam ben. Stel ik ga naar Pointer Rijwielen dan ben ik als verkoopleider om 08.30 uur bij de fabriek en is mijn werkdag vaak afhankelijk van de telefoontjes die ik pleeg. Op het moment ben ik veel bezig met het maken van folders en flyers. Maar ik ben ook veel onderweg naar Pointer dealers in Friesland, Groningen of Drenthe voor het verkopen van rijwielen.

Een dag als eigenaar van Rosier begint om 09.30 uur, we zetten de borden buiten en maken de winkel gereed voor het ontvangen van klanten. We verwerken de producten in de schappen en het belangrijkste is het helpen van de klant. Bij beide bedrijven ligt de focus op de behoefte van de klant, daar moeten we het als ondernemers natuurlijk ook van hebben.

Hoe zijn jullie eigenaar geworden van Rosier?
Ooit ben ik begonnen bij een onderneming genaamd Pranger in de Waagstraat te Dokkum. Later werd dit de Blokker. Ik werkte bij de Blokker met de intentie om ooit voor mijzelf te beginnen. In 1999 kreeg ik te horen dat Rosier ter overname stond. Vervolgens ben ik in gesprek gegaan met de toen huidige ondernemer, familie Venema. Tot mijn blijdschap konden mijn vrouw en ik de winkel overnemen en dat doen wij nu al 23 jaar met ontzettend veel plezier. Mijn interesse heeft ook altijd al in huishoudproducten gezeten, dat maakt mijn werk nog leuker.

Rosier bestaat al sinds 1852, ik kan me voorstellen dat de onderneming best veel veranderingen heeft doorgemaakt. Wil je hier iets meer over vertellen?
Laatst vond ik een document uit 1893 van Stichting Oud Dokkum waarin staat dat Rosier producten zoals kachels, koper, blik, tin en ijzerwaar verkocht. Ook heeft Rosier vroeger veel voederbakken gemaakt voor koeien. Dat is natuurlijk wel een groot verschil met wat wij nu verkopen. Daarnaast was de winkel ook een stuk kleiner, de winkel bestond uit vier panden aan de Grote Breedstraat in Dokkum. Het pand waarin we nu zitten bestond ooit uit drie panden, in die tijd is er veel bijgebouwd en bijgekocht. In 1969 zijn Jaap Rosier en Kees Pranger een installatiebureau begonnen, deze bestaat nu nog als Pranger-Rosier Installaties BV. In de loop der jaren is er een omslag geweest naar luxe huishoudproducten hier staan we nu nog steeds bekend om.

De laatste jaren is er op het gebied van koken een enorme verandering ontstaan. Door het energie neutraal worden is men gaan koken met inductie in plaats van gas. We zien dat traditionele serviezen minder populair zijn geworden en dat kleine trends binnen servies de voorgrond krijgen. Wij leggen de focus nu voornamelijk op producten in de keuken. De meest verkochte producten zijn dan ook de kookpannen en bestek, dat heeft men altijd wel nodig.

Wat vind je het allerleukste aan je werk?
Het allerleukste aan mijn werk is de omgang met klanten! Maar wat ik ook leuk vind om te doen is het presenteren van producten, luisteren naar de klant en het geven van uitleg. Dit zorgt er ook voor dat de klant zelf een overwogen keuze kan maken. Daarnaast onderscheidt dit ons ook van andere ondernemingen. Rosier is gericht op kennis en het leveren van de juiste productinformatie voor het hogere segment, we streven naar kwaliteit voor onze producten.

Wat zijn je hobby’s?
Mijn werk is ook mijn hobby want dit is wat ik het liefst doe op een dag. En als ik niet op de zaak ben, is de kans groot dat ik er thuis over na zit te denken of het internet afspeur voor handige informatie.

Wat maakt je gelukkig?
Mijn vrouw en gezin zijn mij erg dierbaar, maar ook de gezondheid van ons allen is van belang. Als ik de mogelijkheid heb wil ik graag weer eens naar Denemarken, dat vind ik altijd geweldig. Met het gezin zijn we regelmatig naar Kopenhagen afgereisd. Naast Dokkum is Denemarken mijn tweede thuis. Wat ik zo mooi vind aan Denemarken is de omgeving. Het liefst ga ik in de herfst zodat de kleuren van de natuur op z’n mooist zijn. De krijtrotsen van Møns Klint is zeker een aanrader voor als je het land wilt bezoeken.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online, het is gemakkelijk om achter de computer nieuws te lezen.
In de auto of op de fiets? Voor mijn werk ga ik vaak in de auto.
Online shoppen of de stad in? De stad in! Ik wil graag meer informatie over de producten en uiteraard de ondernemers steunen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer Vragenuurtje wilt zien?
Ik zou graag Andries Terpstra willen uitnodigen voor het Dokkumer Vragenuurtje. Andries is eigenaar van EP: Terpstra Elektronika in Dokkum.