In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Andries Terpstra

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Andries Terpstra, al zo’n vijftig jaar zijn we eigenaar van EP: Terpstra Elektronika. Ik ben in 1978 begonnen als vakantiemedewerker toen de zaak opgestart werd. Na een jaar ben ik in vaste dienst gekomen als bedrijfsleider, in 1997 hebben we de winkel overgenomen. Terpstra Elektronika is een winkel waar je bijvoorbeeld een wasmachine, droger, koelkast, TV, laptop of tablet kunt aanschaffen. Maar ook een service verlenend bedrijf. We verzorgen ook al vijftig jaar de levering, reparatie en installatie van onze producten op Schiermonnikoog. Daar is geen bedrijf in onze branche. Ons team bestaat uit winkelmedewerkers, bezorgers en gespecialiseerde monteurs. 

Daarnaast ben ik bij diverse verenigingen binnen Dokkum betrokken. Zo ben ik zo’n twintig jaar voorzitter geweest van de activiteitencommissie van de ondernemersvereniging. Momenteel ben ik actief als bestuurslid van de ondernemersvereniging en heb nog zitting in de activiteitencommissie. Maar ook ben ik als penningmeester van de Stichting ondernemersfonds Dokkum actief, voorzitter van stichting promotie Dokkum en help ik met het organiseren van de zomeravondmuziek. Daarbij hoort ook nog het drie jaarlijks organiseren van een bedrijven expo in Driesum-Wouterswoude.

Wat heb je met Dokkum?
Heel veel! Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Holwerd, daarna ben ik een tijdje verhuisd naar Dokkum en hebben we vele jaren in Wouterswoude gewoond.  Nu zijn we een jaar of twee weer woonachtig in Dokkum in de woning boven de winkel en werk ik al zo’n vijftig jaar in Dokkum. Het is ontzettend mooi om in deze historische binnenstad te wonen. 

In mijn jongere jaren in de jaren zeventig, toen als vakantie- en weekend hulp bij JéHaBé, ben ik in contact gekomen met de ondernemersvereniging Club 65 waar ik al hand- en spandiensten voor verrichtte. Hier leerde ik de bestuursleden en ondernemers van Dokkum kennen. Dit was interessant want dit leverde de inspiratie op om ooit zelf een onderneming te beginnen. 

Dokkum is de plek om te wonen en werken! Althans persoonlijk voor mij is dit zo, door het mooie bedrijf en de leuke stad die we hebben. Ik haal veel plezier uit m’n werk en de mensen die ik daar in tegen kom. De vele contacten die ik door de jaren heen heb opgebouwd en de gemeenschap waarin ik me begeef. De lokale ondernemers, bedrijven en organisaties in Dokkum vormen het geheel waar we in Dokkum een unieke winkelstad van hebben gemaakt en waar het heerlijk vertoeven is. Samen staan we sterk en hebben we het mooie merk Dokkum in handen. Alleen lukt het niet. Dit allemaal samen is ontzettend waardevol. 

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De totale binnenstad vind ik bewonderenswaardig. De oude binnenstad van Dokkum met zijn bolwerken, dat is gewoon prachtig. Het hele jaar door is het een mooi moment om Dokkum te bezoeken. Het is fantastisch als er sneeuw ligt en de sfeerverlichting aan staat. Dan zie je Dokkum als een sprookjesstad. Maar ook in het voorjaar is Dokkum mooi, wanneer de natuur frisgroen oogt en de narcissen en tulpen in de bloei staan. De volle terrassen ‘s zomers zijn een lust voor het oog. Van Dokkum kun je in alle jaargetijden wel genieten, als je het maar wil zien!

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Een specifiek plekje vind ik moeilijk om te benoemen. Liever zou ik de gehele stad een stukje mooier willen zien. Hoe? Nou, door het afval op straat op te ruimen en het groen iets beter bij te houden. Ik zie vaak veel onkruid en afval in de binnenstad liggen, dat vind ik zo jammer. Niet alleen de gemeente maar ook bewoners en winkeliers kunnen hier hun steentje aan bijdragen. En waarom moet de sigaret altijd voor het betreden van een winkel op straat worden uitgedoofd en blijft die liggen? Net als kauwgum bijvoorbeeld. 

We hebben een historische binnenstad met prachtig water dat er doorheen vloeit, dat is zo uniek, we moeten dit goed onderhouden. Onze stad trekt veel toeristen aan en wat je eigenlijk wil achterlaten is een mooi en schoon visitekaartje. Rommel dat op straat ligt, is zeker geen uithangbord voor het prachtige Dokkum. 

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… een drama. We hebben een goede doorstroming nodig voor kort parkeren in de stad. En goede parkeer voorzieningen aan de randen van de stad. Daar had al veel eerder iets aan gedaan moeten worden. 
Dokkum is over tien jaar…  nog steeds een prachtige stad. Maar dan nog mooier door alle inspanningen van ons allemaal en iets opgeruimder. 
De nieuwe Markt is… na zo veel renovaties mooi opgeknapt. Alleen wel jammer dat het geen evenemententerrein is gebleven ondanks toezeggingen van de gemeente. 

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Een werkdag ziet er voor mij gelukkig altijd afwisselend uit, meestal weet ik niet wat er die dag ons weer te wachten staat. Om 08.00 uur ben ik aanwezig in de winkel. Het werk voorbereiden, auto’s laden voor de bezorging van die dag, opruimen en koffie zetten. Dan begin je om 9.00 uur goed voorbereid aan de winkeldag.

Het ligt meestal aan de drukte in de winkel met wat ik op een dag doe. Soms ben ik veel in de winkel en een andere keer ben ik meer aan het werk op kantoor. Vertegenwoordigers komen langs en de telefoon brengt drukte. Maar de klanten staan altijd voorop! Na sluitingstijd ben ik meestal nog bezig met werk door producten te bezorgen, thuis problemen op te lossen, vergaderen of administratie. 

Hoe bent u eigenaar geworden van EP: Terpstra Elektronika?
Dat is door omstandigheden ontstaan. Ik ging naar de hogere landbouw- en tuinbouwschool om in die sector me te bekwamen.  In mijn jeugd heb ik wel veel tijd in de kassen gespendeerd, mijn vader was hoofd van het voormalige kassencomplex in Holwerd. Zo verkreeg ik interesse in het telen en kweken van bloemen. Dit heeft uiteindelijk een hele andere wending genomen.

Tijdens mijn bijbaan bij dit elektronicabedrijf kwam ik erachter hoe leuk ik het vond. Tijdens mijn weekend werk bij Terpstra Elektronika merkte ik dat dit bedrijf toekomst had en dat er veel gebeurde op het gebied van elektronica en de daarbij gepaard gaande innovaties. Ik heb veel zien veranderen in die bijna vijftig jaar. Na negentien jaar wilde de oprichter van ons bedrijf, Jenze Terpstra,  iets anders met z’n werkzame leven doen en kwam de kans voor overname.  We hebben altijd met veel plezier samengewerkt toen ik nog bedrijfsleider was. En we kunnen het nog steeds goed met elkaar vinden. 

Hoe is het om aangesloten te zijn aan Elektronic Partner (EP)?
In 1978 is het bedrijf gestart, toen waren er eigenlijk nog geen winkelformules en was bijna iedereen zelfstandig. In de jaren tachtig is de winkel gaan samenwerken met Elektronic Partner (EP). Dit bedrijf heeft zijn wortels in Duitsland. Het is een grote winkelketen waar wij ons thuis bij voelen. Ondanks de samenwerking met EP zijn we baas in eigen winkel. EP heeft wel wensen qua assortiment en uitstraling maar als wij een andere visie hebben dan kunnen we die uitvoeren. Ook qua inrichting hebben wij het heft in eigen handen. Onze gevel is net vernieuwd in de stijl die we zelf wensten. Daar ben ik blij mee! Daarnaast neemt EP ook veel werk uit handen. Zij maken bijvoorbeeld afspraken met de elektronica-industrie en organiseren de communicatie en marketing voor ons bedrijf. Hierdoor kunnen wij ons op andere zaken richten.

Door aangesloten te zijn bij EP kunnen we het beste onszelf zijn in vergelijking met samenwerking met andere grote organisaties. We willen graag vrije vogels blijven!

Wat vind je het allerleukste aan je werk?
Het leukste aan mijn werk is de afwisseling, geen dag is hetzelfde en ik ontmoet ook altijd weer andere mensen. Elke keer nieuwe mensen ontmoeten, maakt dit werk ook vernieuwend en boeiend. 

Wat zijn je hobby’s?
Ik ben vaak in de natuur, zo wandel ik graag. Daarnaast is ontspannen op een vakantie ook iets wat ik fijn vind om te doen. Al doe ik dit te weinig, dit is zeker iets waar gauw weer tijd voor vrijgemaakt moet worden. 

Op de bank een boek of de krant openslaan is voor mij ook geweldig ontspannen. Ik lees graag over geschiedenis of een goede roman, dat vind ik ontzettend interessant!

Wat maakt je gelukkig?
Gezond zijn in het leven is voor mij van belang dat is de basis om goed te functioneren. Maar ook het in harmonie leven met alles om mij heen, maakt mij gelukkig. Denk aan familie, personeel , de natuur en de mensen in je leven! Op een heerlijke dag wandelen in mijn eentje doet mij ook veel goeds. Dat maakt mijn hoofd leeg en dan stel ik mijn zintuigen open. Dan hoor ik de vogels fluiten en neem ik de natuur echt waar, dat ervaar ik als ontzettend prettig. Ik zou het bijna een religieuze ervaring noemen!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? De krant, die geeft mij meer verdieping in het nieuws. Met name de achtergrond informatie in de krant.
In de auto of op de fiets? Het liefst op de fiets! Maar van de auto maak ik meestal gebruik mede door mijn werk.
Online shoppen of de stad in? De stad in, graag wil ik een persoonlijke benadering , goed advies en de beleving van een winkel. Met de daarbij horende service.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer Vragenuurtje wilt zien?
Ik zou graag David de Vries willen uitnodigen voor het Dokkumer Vragenuurtje, hij is eigenaar van De Vries & Ko. Het is een jonge ondernemer die durft te starten met een winkel in deze tijd, daar heb ik veel bewondering voor.