In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Aafje Dotinga.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Aafje Dotinga, ik ben 49 jaar en woon in de Kooilanden in Dokkum, deels met mijn zoon van 15. Mijn dochter van 19 studeert in Utrecht en woont op kamers. Ik ben Manager Wetenschap en Onderzoek bij Lifelines, dit doe ik nog tot 1 juni. Daarnaast ben ik eind vorig jaar mijn eigen praktijk gestart genaamd ‘Nocht’, voor regressietherapie en systemisch coachen, en hier ga ik me vanaf 1 juni volledig op focussen.

Wat heb je met Dokkum?
Toen ik 7 jaar was verhuisde ik met mijn familie van Stiens naar Dokkum. Ik ben opgegroeid op de boerderij achter het Dokkumer bos, een prachtige plek, heel vrij, en toch heel dichtbij de stad. Op mijn 21e vertrok ik voor mijn studie Psychologie naar Groningen, en daarna heb ik 10 jaar in het westen van het land gewoond. Na 15 jaar verhuisde ik weer terug naar Dokkum en toen zag ik eigenlijk pas hoe mooi Dokkum is en ging ik de stad echt waarderen. Het is mooi, gezellig, veilig om je kinderen te laten opgroeien en heeft veel voorzieningen. Ik ben heel blij dat ik teruggekomen ben naar Dokkum, het is echt mijn stad, ik kan er nog steeds enorm van genieten tijdens wandelingen.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dat vind ik wel een moeilijke vraag, want er zijn zoveel mooie plekken. Maar als ik even denk aan de afgelopen tijd als ik bijvoorbeeld ’s avonds over de bolwerken een wandeling maakte, dan bleef ik altijd even op 1 van de bruggen staan, kijkend richting het centrum en de Zijl, met al die prachtige lichtjes aan de kant van het water en op de boten. Zo mooi!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ten eerste vind ik dat Dokkum de afgelopen jaren enorm is opgeknapt, dus het wordt steeds moelijker om een plek aan te wijzen die direct moet worden aangepakt. Als ik dan toch iets mag noemen dan is dat het voetpad en fietspad langs de Harddraversdijk. Ik loop daar vaak langs en het zou opnieuw bestraat mogen worden. Bovendien is de aanblik van het Harddraverspark, en het grote parkeerterrein voor de bibliotheek een beetje troosteloos. Het lijkt een ‘vergeten’ deel van Dokkum, terwijl er vast veel mensen zijn die van die kant Dokkum voor het eerst binnenrijden.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… heel goed te doen. Voldoende parkeerplekken en niet duur.

Dokkum is over tien jaar… de toeristentrekpleister van het Noorden!

De nieuwe markt is… heel netjes geworden, maar mag nog wat gezelliger worden aangekleed.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Wilde je altijd al een eigen bedrijf starten?
Nee, niet perse een eigen bedrijf, maar ik had al wel langere tijd de behoefte om meer mijn hart te gaan volgen en weer meer te doen met mijn studie psychologie. Daarnaast zet ik wel graag de lijnen uit en denk ik graag mee over de strategie binnen een organisatie. Een eigen bedrijf is dan wel de ultieme kans om dit ten uitvoer te brengen, en het bevalt tot nu toe heel goed.

Hoe ziet jouw schoolcarrière eruit?
Ik heb VWO gedaan aan de Oostergo in Dokkum. Daarna ben ik Sociale- en Organisatiepsychologie aan de RUG gaan studeren. Als afgestudeerd psycholoog ben ik naar Rotterdam vertrokken voor een carrière in de wetenschap. Als promovendus in Rotterdam heb ik de studie Epidemiologie mogen volgen. Tijdens mijn werk heb ik me verder geschoold in leidinggeven en management, onder andere bij de Baak. En verder heb ik de afgelopen jaren cursussen gedaan in regressietherapie (bij Maarten Oversier), systemisch coachen en systeemdynamiek in organisaties (bij het Bert Hellinger Instituut).

Waarom ben je begonnen met Praktijk Nocht?
Mijn werkzame leven heeft altijd in het teken gestaan van de wetenschap en de afgelopen jaren merkte ik dat die jas mij niet meer zo goed past en dat ik weer terug wilde naar waarom ik ooit Psychologie ben gaan studeren. Namelijk mensen ondersteunen bij hun persoonlijke hulpvragen. Vragen waar mensen soms alleen niet meer uitkomen en die een stukje levensenergie- en plezier in de weg kunnen staan. Ik wilde dit niet vanuit de klassieke invalshoek benaderen, namelijk een diagnose stellen en vervolgens met een behandelplan aan de slag, maar veel meer de focus leggen op de oorzaken, waardoor de kans op langdurende verbeteringen groter is. Ik heb hier zelf de effecten van mogen ervaren en ik gun dit iedereen!

Wat doe je als regressietherapeut en systemisch coach?
Als regressietherapeut en systemisch coach kijk je bij de hulpvraag niet alleen naar de persoon, maar ook naar de systemen waar de persoon deel van uitmaakt. Ik focus me daarbij vooral op de familie. Door ook het familiesysteem in de therapie mee te nemen, snap je soms beter waarom je als individu doet wat je doet, wat bijvoorbeeld je overlevingsstrategieën zijn en (de soms ziekmakende) patronen. Met regressietherapie ga je een stapje verder en ga je ook daadwerkelijk aan de slag met het verwerken van (traumatische) gebeurtenissen zodat de negatieve lading eraf gaat en de impact ervan op het leven kleiner wordt of mogelijk zelfs verdwijnt. Het uitgangspunt is namelijk dat klachten voortkomen uit onverwerkte gebeurtenissen. Dit kunnen gebeurtenissen zijn die je (voor)ouders hebben meegemaakt, bijvoorbeeld in de oorlog, of in hun eigen opvoeding, of gebeurtenissen in je eigen vroege jeugd, geboorte of kindertijd.

Ook ben je manager bij Lifelines, kun je hier wat meer over vertellen?
Lifelines is een organisatie die bij 165.000 deelnemers (inwoners van Friesland, Groningen en Drenthe) eens in de vijf jaar gezondheidsonderzoek doet. 1 op de 10 Noorderlingen doet hier vrijwillig aan mee. Dit is voor de deelnemer een gezondheidscheck en het levert Lifelines data op. Naast data uit fysieke metingen wordt ook data verzameld door middel van vragenlijsten. Daarnaast leveren deelnemers urine in en wordt er bloed afgenomen. Deze data en materialen worden gebruikt door de wetenschap om onderzoek te doen naar Gezonder Oud Worden. Ik ben binnen Lifelines verantwoordelijk voor dit wetenschappelijke stuk.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Dat is heel wisselend. Bij Lifelines werk ik deels thuis en deels in Roden, dit zijn vaak lange vergaderdagen, gecombineerd met het afhandelen van e-mails en het beantwoorden van vragen van medewerkers. Mijn praktijk heb ik aan huis, waardoor er dagen zijn dat de werkzaamheden meer door elkaar lopen, van vergaderingen en acquisitiegesprekken voor Lifelines, tot individuele sessies met cliënten binnen mijn praktijk, verslagen maken, workshops voorbereiden etc.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Ik vind het leuk wanneer cliënten, medewerkers en/of klanten met een tevreden gevoel de deur uitlopen. Dat ik mag bijdragen aan de oplossing van een probleem of het beantwoorden van een hulpvraag. Als manager heb ik het altijd belangrijk gevonden om iedereen op de juiste plek te krijgen, zodanig dat iedereen tevreden is, zowel de medewerker als de organisatie. Ik merk dat ik deze ervaring ook goed kan inzetten bij het begeleiden van cliënten in mijn praktijk.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf voor je?
Zoals ik al aangaf, gun ik iedereen meer inzicht in de oorzaken van persoonlijke hulpvragen, omdat de behandeling hiervan vaak langer durende veranderingen met zich mee brengt. Ik hoop met mijn bedrijf steeds meer mensen op deze manier te bereiken en te ondersteunen, daar doe ik het voor! Daarnaast hoop ik in de toekomst ook bedrijven meer te ondersteunen bij  organisatievraagstukken. En wie weet ga ik zelf nog mooie interim managementklussen doen. Genoeg ideeën!

Heb je nog bepaalde doelen die je wilt bereiken?
Vooral blijven doen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg, dan komt de rest wel.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik hou ontzettend van lezen en schrijven, vroeger wilde ik schrijver worden en stiekem droom ik er nog wel eens van om een boek te schrijven. Daarnaast probeer ik in beweging te blijven door te hardlopen, naar de sportschool te gaan en te wandelen. En verder hou ik van pianospelen, maar helaas kom ik daar niet echt aan toe.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? Ik ben er niet trots op, maar toch meer de auto dan de fiets vrees ik.

Online shoppen of de stad in? Meer online dan de stad in. Dit is vooral vanwege tijdgebrek, ik zou liever alles uit de stad halen om de ondernemers hier te ondersteunen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
De burgemeester?