Header
Van eind november tot begin april bouwde Dokkumer Koos Winnips zijn eigen kano. Dit deed hij in zijn vrije tijd en op zijn zolderkamertje. Met deze kano vaart Koos 3 september zijn eigen wedstrijd, de Raid Extreme. Een avonturenrace van 50 kilometer op het Lauwersmeer.

Het woonhuis aan de Vleesmarkt ademt nautiek. Bij binnenkomst loop je niet alleen tegen de zelfgebouwde kano aan, waar je ook kijkt hangt wel een schilderij met daarop, zeilschepen, kano’s en andere vaartuigen. Koos’ liefde voor de watersport bracht hem in 2014 op het wereldkampioenschap International Moth. “Op dat wereldkampioenschap werd ik 100e van de 136. De eerste twintig plaatsen werden ingenomen door Olympiërs en andere professionals. Als je op dat niveau echt mee wilt doen, moet je flink investeren. Ik pruts liever wat met mijn eigen bootje, goedkoper en dichter bij huis. De wedstrijd die ik organiseer is naar Amerikaans voorbeeld. In Florida heb je de Everglades Challenge. In Nederland was zoiets er nog niet dus besloot ik die zelf maar te organiseren.”


Raid Extreme
“Mijn wedstrijd vindt plaats op het Lauwersmeer. Het is zoals gezegd een avonturenrace. De route ligt niet vast, iedereen mag zijn eigen pad kiezen. Op het Lauwersmeer drijven vijf doosjes met daarin kleine hebbedingetjes, een badeendje of zo. Die moeten de deelnemers zien te verzamelen. Allerlei boten mogen meedoen. Kano’s, catamarans, Stand Up Paddles, alles mag. Zolang het maar geen motor heeft. Want, tijdens deze wedstrijd gaat het om spier- en zeilkracht. Het mooie is, dat je van te voren niet weet wat je te wachten staat. De wind is je vriend en je vijand. Windkracht vijf is lekker zeilen, maar moet je er tegenin peddelen, ga er dan maar aanstaan. De gehele route is in totaal 50 kilometer. iedereen die aan het begin instapt, wordt geacht de race te volbrengen. Het is geen estafette. Aan het einde delen we verschillende prijzen uit, voor de snelste tijd en de grootste comeback bijvoorbeeld maar, ook voor de beste klusser. Er zal vast iets stuk gaan in al dat natuurgeweld. Na de tijd hebben we dan nog een feestje met barbecue.” Op de vraag welke boot je het beste kan inzetten tijdens de race antwoord Koos lachend “Mijn eigen boot natuurlijk.”

Wolf
Koos’ kano mag er op het oog dan oud en traditioneel uitzien, dat is de schijn die bedriegt. “De binnenkant bestaat voornamelijk uit koolstof en kevlar. Ik gok erop dat ik zo’n 10 knopen kan varen, dat staat ongeveer gelijk aan 18,5 kilometer per uur. Dat is een prestatie die je misschien vanaf de buitenkant gezien niet zou verwachten. Daarom noem ik mijn boot ook Wolf. Het is een Wolf in schaapskleren.”

Het avontuur van Koos is hier te volgen en via de site van Raid Extreme.

1

2

3

laatste