In de eerste week van januari 2023 blikt in-dokkum met verschillende Dokkumers vooruit op komend jaar. Wat gaat 2023 brengen? Hoe beleven we de jaarwisseling? Zijn er ook goede voornemens of nieuwjaarswensen? En we blikken kort terug op 2022. In deze editie kijken we vooruit met de Dokkumer Vlaggen Centrale.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn de Dokkumer Vlaggen Centrale. Inmiddels produceren wij alweer 86 jaar vlaggen, spandoeken, beachvlaggen en plaatsen we masten waarmee we ondernemingen en andere organisaties helpen met hun merkzichtbaarheid. Sinds een aantal jaar kunnen we dat ook doen door middel van signing, dus bijvoorbeeld met auto- of gevelbelettering. Bovendien kleedt de DVC met enige regelmaat evenementen en feesten aan, zoals de TT in Assen of, dichter bij huis, de Admiraliteitsdagen in Dokkum.

Wat waren de hoogtepunten van DVC in 2022?
Er zijn afgelopen jaar heel veel leuke projecten langsgekomen. Voor het eerst in drie jaar mochten we de Admiraliteitsdagen weer verzorgen. Dat was natuurlijk hartstikke leuk om weer te doen.

Wat de landenvlaggen betreft hebben we ieder jaar een piek rond Koningsdag en Bevrijdingsdag: dan schiet de verkoop van Nederlandse vlaggen omhoog. De landenvlaggen waren dit jaar sowieso meer in trek dan andere jaren. Zo wilden veel mensen hun steun betuigen met de Oekraïense vlag. En tijdens het WK was ook de Marokkaanse vlag ineens erg populair. Tevens hebben we veel boerenzakdoeken en boerenwimpels mogen maken voor klanten in 2022.

Een andere bijzondere opdracht was Open Monumentendag van de Vriendenloterij. Die organisatie kreeg afgelopen jaar een nieuw logo. Wij mochten hen daarom helemaal in het nieuw steken, van keycords tot spandoeken.

Tenslotte belandde een vlag van ons op een wel heel bijzonder plek: bovenop de Kilimanjaro. Deze vlag, ontworpen door een scholier voor de stichting ‘Ik ben Wil’, is door drie dappere mannen meegenomen tijdens hun beklimming van de Kilimanjaro en op het hoogste punt van de berg geplant. We vonden het een eer die vlag te mogen maken.

Wat staat er op de planning voor 2023?
We hopen natuurlijk opnieuw op een goed jaar! Maar dat is lastig te voorspellen. Hopelijk blijft corona definitief weg, kunnen de festiviteiten doorgaan en mogen we veel klanten in een nieuw jasje steken.
Afgelopen jaar hebben we veel moeten schakelen wat betreft kostprijsverhogingen: de prijzen van grondstoffen en energie zijn omhooggeschoten. Daarom hebben we in 2022 een aantal nieuwe mensen aangenomen en bovendien geïnvesteerd in nieuwe automatische, digitale machines. Daar hopen we in 2023 ons voordeel mee te doen. Door deze investeringen hopen wij de kosten nu laag te kunnen houden. Die hoeven we dan niet al te veel door te berekenen aan onze klanten.

Momenteel zijn we ook druk bezig met de energietransitie. Daar zijn we een aantal jaar geleden al mee begonnen, maar die is nu in een stroomversnelling geraakt. We willen en moeten dit jaar grote stappen gaan maken. Ook voor onze klanten is dat belangrijk: we zien bijvoorbeeld een groei in de verkoop van doeksoorten van gerecycled materiaal. Dat streven naar meer duurzaamheid wordt een belangrijk speerpunt voor ons in 2023.

Met wat voor gevoel gaat DVC 2023 in?
Met een dubbel gevoel. 2022 was een bijzonder jaar voor ons. We hopen dat we dat ook in 2023 weer mogen meemaken, maar er is momenteel op financieel gebied in Nederland veel onzekerheid. We kunnen niet voorspellen hoe 2023 gaat lopen. Aan de andere kant gaan we wel verder op onze ingeslagen weg. Zowel in productie als verkoop gaan we op zoek naar een aantal nieuwe collega’s en we gaan meer investeren in duurzaamheid. Ook in 2023 streven we naar groei.

Waar kijken jullie specifiek het meest naar uit?
We kijken hier in de regio zeker weer uit naar de Admiraliteitsdagen. We hopen dit prachtige evenement ook dit jaar weer te mogen aankleden. Over andere projecten kunnen we nog weinig zeggen; die zien we in de loop van het jaar verschijnen. Dat maakt het werk ook heel leuk en afwisselend. We worden met enige regelmaat verrast met unieke projecten.

Hebben jullie nog een nieuwjaarswens die jullie willen delen?
We wensen iedereen heel veel gezondheid in 2023 toe, zeker na wat we de afgelopen jaren als samenleving hebben meegemaakt. Een beetje meer naar elkaar omkijken en een beetje meer voor elkaar zorgen, dat hebben wij als Dokkumer Vlaggen Centrale hoog in het vaandel staan.