bouw7
Na twee locaties in de Dokkumer binnenstad, is softwarebedrijf bouw7 uit Dokkum sinds enige tijd gevestigd aan de Koophandel in Dokkum. In het pand tegenover de Albert Heijn Dokkum werd door het team eerst flink verbouwd, terwijl de software geen moment offline ging. Eerst het oude interieur eruit slopen met zijn allen was een mooie vorm van teambuilding. “Inmiddels zit het bedrijf hier echt goed op zijn plek”, vertelt directeur Sander Jongsma. “De jongens kunnen ’s morgens hun ontbijtje oppikken bij de supermarkt, klanten kunnen mee uit eten bij de bierbrouwerij en het pand biedt nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden”, aldus de eigenaar.

Snelle groei
Het is inmiddels drie en een half jaar geleden dat we elkaar ook spraken. Dat was destijds nog in het kantoor van bouw7 aan de Boterstraat in Dokkum. Inmiddels is bouw7 verhuisd naar de derde locatie en hier aan de Koophandel zit het bedrijf helemaal op zijn plek. Met zo’n 400 bedrijven als klant, ongeveer 35 personeelsleden en het miljoenste uur dat via de software van het bedrijf werd geregistreerd. “Het is hard gedaan”, vertelt directeur Sander Jongsma (29) uit Dokkum in zijn kantoor met zicht op de namen Vlasstraat, Boterstraat, Aalsumerpoort en Koophandel. Van de personeelsploeg zijn er momenteel nog zes werknemers die uit Dokkum of directe omgeving komen. De rest komt onder andere uit Leeuwarden, Groningen, Grou, Stiens of verder weg. “Personeel is wel te vinden, maar daar moet je dan wel hard je best voor doen. Je moet ze wel iets bieden”, aldus Jongsma. “Een medewerker is bijvoorbeeld weer terugverhuisd vanuit Amsterdam naar Dokkum.”


Customer success
Bouw7 bouwsoftware is een complete softwareoplossing voor bedrijven in de bouwsector. “Wat we leveren is niet zomaar een appje”, vertelt Jongsma. “Er werken dagelijks duizenden mensen tegelijkertijd in ons systeem”. Het team van programmeurs werkt vanuit Dokkum ook constant door zodat er wekelijks updates aan de app worden doorgevoerd. Een van de teams houdt zich dan ook constant bezig met “customer success”, de tevredenheid van de klanten. Die wordt voortdurend in de gaten gehouden en het uitstroompercentage is dan ook super laag. “We hebben zulke goede teams dat ze zichzelf bij wijze van spreken aansturen”, vertelt Jongsma met trots.

Digitalisering
Voor de Dokkumer met familie in de bouw, was er de afgelopen jaren genoeg te doen. Werkweken van soms tachtig uur resulteerden in 2017 in een stormachtige groei. En groeide het bedrijf uit tot een serieuze, landelijke speler. In de traditionele bouwsector is echter nog steeds een wereld te winnen. “Digitalisering wordt steeds belangrijker. Die bewustwording is er ook steeds meer. Onze software kan een organisatie echt veel verder helpen”, vertelt Jongsma. Naast het bouw7 pakket is er ‘control’ en ‘connect’, dat voor integrale samenwerking binnen bedrijven zorgt. Toch wordt er niet altijd alles op alles gezet om de traditionele pakketten te vervangen. “Als de wil er niet is, gaan onze mensen zich niet opdringen.”

Internationaal
Er is wat Jongsma betreft nog heel veel te halen in Nederland. Toch kijkt het bedrijf ook internationaal vooruit. Die droom van bouw7 is er wel een van de langere termijn. “Kijk maar goed naar hoe het kantoor hier is ingericht, daar kan zo nog een extra rij bij”, laat de directeur zien. Die verdubbeling zou ook zomaar uit Nederland kunnen komen. Het aantal bouwbedrijven in Nederland is enorm en het platform kan die groei technisch gezien prima aan. “Eerst in Nederland groot worden en daarna zien we wel verder”.