Tussen Dokkum en Oostrum, ligt een perceel wat sinds kort ’t Landje van Dokkum genoemd wordt. Op deze boomgaard aan de Tichelwei is sinds mei weer volop beweging. Familie Bos kocht het perceel van twee hectare om de functie van de boomgaard weer te herstellen. De komende jaren worden gebruikt voor onderhoud en opbouw zodat de boomgaard aan de stadspoort van Dokkum, opengesteld kan worden voor publiek.

Idealistisch plekje
Vaak passeerde de heer Bos de boomgaard wanneer hij van Lauwersoog naar Dokkum reed. Regelmatig fantaseerde hij dan over de mooie plek die het was. De jaren verstreken totdat er contact gezocht werd met de oude eigenaar. De familie Torenstra kocht het perceel in de jaren vijftig en begon er een boomgaard. De laatste tijd is er weinig meer gebeurd en dus is er werk genoeg voor de familie Bos. “De afgelopen maanden zijn we vooral bezig geweest met onderhoud. De natuur is zijn gang gegaan en hele stukken met fruitbomen zijn overgenomen door bramenstruiken, vertelt Mijke Bos, die in de toekomst beheerder zal zijn van ’t Landje. “Ik ben echt buiten opgegroeid, we waren altijd in de natuur als gezin. Hier heb ik echt wel mijn idealistische plekje gevonden en dat wil ik mijn eigen kinderen ook graag meegeven. Hier op dit unieke plekje met veel groen en natuur, aan het Dokkumergrootdiep is het fantastisch!”

Samenwerkingen
De familie Bos is dol op de natuur, maar heeft niet direct verstand van het beheren van een boomgaard. En dus wordt er hulp gezocht binnen de netwerken. Contacten leggen met mensen die verstand van zaken hebben en die willen samenwerken of kunnen helpen bij de wederopbouw van de boomgaard. “Momenteel is Albert Bruining hier elke dag aan het werk. Albert werkte al voor de familie Torenstra en bleef het perceel de afgelopen jaren maaien. Albert houdt zich nu bezig met het vrijmaken van de fruitbomen en snoeiwerk. Samen met mijn vader hebben ze ook veel berenklauw verwijderd, met hulp van omliggende boeren. Monnikenwerk!” aldus Mijke. Ook is er contact gelegd met Stichting Fruit yn Fryslân, samen zullen ze een nieuw stuk boomgaard aanleggen met unieke rassen. “Dit kan een aanvulling zijn voor lokale restaurants en boerderijwinkels”. 

Meneer Bos vertelt over het voedselbos wat ook aangelegd gaat worden. “Dit voedselbos is gericht op duurzame voedselproductie waarin verschillende lagen, als grote en kleine bomen met struiken, planten en wortels en knollen, op elkaar afgestemd zijn. Het houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan veel organismen. Bovendien is het onderhoudsarm, de natuur ruimt zelf op.” Om de biodiversiteit nog meer te stimuleren zullen erachter in de boomgaard ook bijenkasten geplaatst worden. “Hierover hebben we al overleg met een imker uit de buurt. Ook grazen er schaapjes rond en huppen er hazen door het gras. “Er is continu leven op de boomgaard”, vertelt Mijke vol trots.

Opbouw van de schuren
De boomgaard is van bovenaf een driehoek, waarin een hoek twee oude vervallen schuren staan. Mijke deed onderzoek naar de historie van deze gebouwen en ontdekte dat er ongeveer tachtig jaar een woonhuis/boerderij heeft gestaan. “De fundamenten van het oude schuurtje zijn nog aanwezig. En we kunnen niet wachten om te starten met de herbouw van een duurzamere versie welke past in de omgeving. De ontwerpen zijn gemaakt door Adema Architecten en het informatieverzoek ligt ter beoordeling bij de Gemeente Noardeast Fryslân. In deze schuren kunnen we zowel de machines als het fruit opslaan. Maar ook willen we hier in de toekomst vrijwilligers kunnen ontvangen en educatieve bijeenkomsten organiseren.”  

Op zaterdag 3 en 10 oktober opent ‘t Landje van Dokkum voor het eerst weer haar deuren tijdens de Peren Plukdagen die de familie Bos organiseert. Bekijk voor meer informatie de flyer of de agenda van in-dokkum en kom zoveel mogelijk op de fiets.