Donderdag 5 september zijn de Admiraliteitsdagen van start gegaan, met als eerste activiteit de Challenge of the Admiraal. Ruim 600 deelnemers, waarvan 400 basisschool leerlingen en 200 volwassenen, deden mee aan de eerste editie van het sport- en beweegevenement, waar iedereen uit de regio aan mee kon doen.

Route van 5,5 of 7,5 kilometer
De dag begon om 10 uur op de markt. Hier verzamelden tussen 10:00 – 12:00 uur 400 leerlingen die een route van 5,5 kilometer in en rond het centrum van Dokkum gingen afleggen. Langs de route waren er verschillende challenges te vinden, waarbij er punten te verdienen waren. Tussen 13:00 – 14:00 uur finishten alle deelnemers.

In de middag was het aan de (jong)volwassenen. Ruim 200 deelnemers startten vanaf 15:00 uur aan hun challenge. De challenge werd gedaan in koppels. Ieder koppel bestond uit een volwassene met een kind vanaf 8 jaar of twee volwassen vanaf 18 jaar. Ieder koppel kon kiezen tussen de route van 5,5 of 7,5 kilometer en ook hier waren er punten te verdienen bij de verschillende challenges. Maar liefst 89 begeleiders zijn de hele dag op de been om de deelnemers en challenges in goede banen te leiden.

Challenge of the Admiraal
Challenge of the Admiraal is een mix tussen survival, trail-run, obstakel-run, outdoorsporten en teambilding. De challenges zijn uitgezet door diverse sportaanbieders uit de regio en het is tot stand gekomen naar aanleiding van de wens om meer de verbinding te zoeken met de regio, de donderdag als volledige dag mee te laten tellen op de Admiraliteitsdagen én een groot sportief element voor jong en oud toe te willen voegen aan het festival.