2016groenvanprinsterer
De gemeenteraad van Dongeradeel is vorige week akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van anderhalf miljoen euro voor nieuwbouw van de Groen van Prinstererschool in Dokkum. Waar de nieuwbouw komt is nog niet duidelijk. Aan die plannen wordt de komende tijd gewerkt en daarover wordt door het schoolbestuur en de gemeente Dongeradeel overleg over gepleegd. Het schoolgebouw stamt uit 1956 en is nodig aan vervanging toe. Het
schoolbestuur heeft de Trije Terpen als favoriete locatie voor de vervangende nieuwbouw.  Voor de gemeente is combinatie van nieuwbouw met CBS De Regenboog (en/of eventueel meerdere andere scholen) een meer oplossing, waarbij ook CBS De Bron op termijn bij aan kan schuiven.

Voordat er een finale beslissing over de nieuwbouw is, heeft de gemeente de bedragen in ieder geval al ingeboekt. Het gaat om een totaalinvestering van €1 .583.073. De wijze waarop de vervangende nieuwbouw wordt gerealiseerd, wordt met het schoolbestuur verder uitgewerkt. De gemeenteraad besprak tijdens de vergadering van vorige week ook het totale onderwijshuisvestingsplan voor de hele gemeente. Voor Dokkum betekent dit dat er op niet al te lange termijn waarschijnlijk een christelijke basisschool gaat sluiten. Van de overige scholen wil de gemeente dat er verschillende scholen worden samengevoegd zodat er minder, maar grotere scholen in de stad komen.

CBS de Regenboog is in 2015 uitgebreid met 1 lokaal op kosten van het schoolbestuur zelf. Met de uitbreiding heeft de school nu 9 groepen. De school heeft op basis van wet – en regelgeving recht op geld voor de  inrichting onderwijsleerpakket en meubilair voor deze groep. Op basis van de Verordening wordt de vergoeding bepaald aan de hand van het verschil tussen de al toegekende investeringsbedragen en de nieuw berekende vergoeding. De school krijgt daarom een bedrag van €15.535,35 van de gemeente Dongeradel overgemaakt.