Uit het recent vrijgegeven ontwerpbestemmingsplan van gemeente Noardeast-Fryslân blijkt dat zij op de locatie van het voormalige tuincentrum Mollema 110 woningen wil bouwen. Het is de bedoeling dat er 86 woningen en een appartementencomplex met 24 appartementen komen.

Inzet op ‘betaalbare’ woningen
Om de bouw mogelijk te maken moet de bestemming van het complex veranderd worden van ‘bedrijventerrein’ in ‘wonen’. De gemeente laat weten in te willen zetten op ‘betaalbare’ rijenwoningen. Zo komen er veertien sociale huurwoningen en zes tussenwoningen, met een verkoopprijs van minder dan 250.000, die vallen onder de categorie ‘sociale koop’. In de plannen is daarnaast ruimte voor 18 tussenwoningen, 16 hoekwoningen, 28 half-vrijstaande woningen, 4 vrijstaande woningen en 24 appartementen. Bovendien wordt ten zuidwesten van de woonwijk een park met speelvoorzieningen aangelegd.

Sinds eind 2021 concrete plannen
Nadat Mollema in 2012 zijn deuren definitief sloot, is er veel te doen geweest over de nieuwe invulling van de locatie. Er werd onder andere nagedacht over het exploiteren van één of meerdere supermarkten en/of de Glêzen Merke in het pand aan de noordzijde van Dokkum. Ook werd het lange tijd gebruikt als evenementenlocatie voor loodsverkopen. Eind 2021 werden de eerste, concrete plannen gepresenteerd om het voormalige groencentrum te ontwikkelen tot een nieuwe woonwijk. De plannen werden door vastgoedontwikkelaar Zwanenburg Projecten gepresenteerd tijdens een digitale raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Geplande autoweg geschrapt
Eerst zou ook een autoverbinding aan de noordkant met de Aalsumerweg worden aangelegd. Na reacties van de Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de Dokkumer brandweer is deze geplande verkeersverbinding geschrapt. In plaats daarvan komen er twee apart fiets- en voetpaden, waar ook hulpdiensten gebruik van kunnen maken. Gemotoriseerd verkeer kan De Veiling bereiken via de bestaande auto-ingang. Door buurten rondom de wijk is wisselend gereageerd op de plannen voor het kassencomplex. Vanuit de Aalsumerweg zijn de geluiden overwegend positief, maar een aantal bewoners van De Veiling heeft herhaaldelijk zijn zorgen geuit. Er is inmiddels bezwaar aangetekend.