I N D O K K U M

k o m t e r a a n

De Branderij: Dokkums nieuwste horeca hotspot voor all day brunch

Annewieke Klijnstra Door Annewieke Klijnstra
18-06-2025
De Branderij: Dokkums nieuwste horeca hotspot voor all day brunch
Foto's De Branderij: Dokkums nieuwste horeca hotspot voor all day brunch  door:

Na maanden van verbouwen, voorbereiden én voorproeven openden Jaap (45) en Tessa (29) afgelopen april hun gloednieuwe horecazaak: De Branderij aan de Legeweg 5 in Dokkum. De nieuwste horecaspot van Dokkum waar je terecht kunt voor een goede kop koffie, de lekkerste ontbijtjes en lunchgerechten of natuurlijk een gezellige borrel. Hoe zijn de eerste weken hen vergaan? In-Dokkum ging bij ze langs voor een interview over hun drijfveren, dromen en natuurlijk… hun favoriete gerecht.

Kunnen jullie jezelf even voorstellen aan de lezers van In-Dokkum?
Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan? Wij zijn Jaap en Tessa. Jaap: Ik kom hier oorspronkelijk uit de buurt. Mijn vader was vroeger veearts in de buurt van Lauwersoog. Maar ik ben op een gegeven moment naar Utrecht verhuisd, want daar zaten de universiteiten. Daar heb ik toen gestudeerd en best lang gewoond. Ik genoot van het leven in de stad en ik heb daar een mooie tijd gehad. Tot ik ongeveer vijftien jaar geleden weer op zoek ben gegaan naar een huis in deze regio. Ik verlangde weer naar de rust en de vrijheid. Het had ook zomaar Drenthe kunnen zijn, maar uiteindelijk is het wel weer Friesland geworden. Ik zocht naar een huis waar ik lekker aan kon klussen, zonder dat buren daar geen last van zouden hebben. Dat heb ik altijd leuk gevonden. Uiteindelijk vond ik dat klushuis in Munnekeburen, dat ligt in de buurt van Wolvega en Lemmer. Tessa: het is één straat, maar het is er heerlijk rustig. Het ligt aan een mooi natuurgebied en we hebben vrij uitzicht. We zien vaker hertjes in onze achtertuin dan dat we buren tegenkomen, heel bijzonder! Ik kom trouwens uit de andere kant van het land, namelijk Zuid-Limburg, Bocholtz om precies te zijn. Oh ja, we hebben ook een hond, Beer! Die gaat graag mee naar de zaak en houdt heel erg van aandacht, dus die helpt druk mee met gasten naar ons terras te ‘lokken’.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Tessa: Ik heb Jaap in Utrecht leren kennen, ongeveer vier jaar geleden op zijn oude werk. Ik kwam al jaren als gast in het restaurant waar hij werkte. Een van mijn beste vrienden werkte daar op dat moment ook en die nodigde mij een keer uit voor een borrel na het werk. Ik had eigenlijk een lange dag gehad, maar ik ben wel heen gegaan. Toen ben ik naast Jaap gaan zitten en sindsdien is het eigenlijk aan. Dus ik heb Jaap veel in de horeca zien werken, ook voordat we aan dit avontuur begonnen.

Hoe is het idee ontstaan om samen een horecazaak te beginnen in Dokkum? Hebben jullie beide een horeca achtergrond?
Jaap: dat is eigenlijk puur toeval. Ik heb wel 25 jaar horeca-achtergrond, ik heb ervaring als bedrijfsleider en locatiemanager bij grote horecabedrijven. Het laatste bedrijf waar ik heb gewerkt was bij een groot restaurant in het centrum van Utrecht. Wat ik daar merkte is dat ik veel minder met gasten bezig kon zijn, dan ik graag zou willen, omdat het bedrijf zo groot was. Ik was vooral bezig met het voor alle werknemers zo goed mogelijk regelen. Daardoor was er minder tijd om mij bezig te houden met details die ik belangrijk vind in de horeca. Ik heb daar uiteindelijk vijf jaar gewerkt en vorig jaar zomer besloot ik dat ik daar eigenlijk wel weg wilde. Dan gaat je blik opeens heel erg verruimen omdat alle kaarten opeens weer open liggen en zo is uiteindelijk het idee ontstaan om zelf iets te beginnen, hier in Friesland. Tessa: We zijn toen gewoon wat gaan googelen en toen kwamen we dit pand tegen wat op dat moment al een tijdje leegstond. Jaap vond het eerst nog wat spannend, maar ik zag het gelijk voor me. Ondanks dat ik zelf in de media werk en dus veel achter een laptop zit, leek het me wel altijd al leuk om in de horeca te werken. En ik vind dat je alles moet kunnen proberen. Dus we besloten de stap te zetten en zijn er vol voor gegaan. En omdat we hier in de regio veel vrienden en familie hebben wonen, voelde Dokkum eigenlijk als een logische keuze.

Hoe ziet de samenwerking en de taakverdeling tussen eruit?
Tessa: Jaap staat op dit moment vooral nog in de keuken, maar het idee is uiteindelijk wel dat iedereen (we hebben nu vier mensen in dienst) straks in de keuken moet kunnen staan. Jaap: Dus het is niet óf bediening, óf keuken. Op die manier hebben onze medewerkers straks overal zoveel mogelijk kennis van, maar is het werk daarnaast ook een stuk veelzijdiger. Ik geloof echt in een soort eigenaarschap wat je daarmee creëert en dat dat ook maakt dat medewerkers veel trotser zijn op wat ze doen. Dat het ook een beetje voelt als hun zaak, waar zij echt onderdeel van uitmaken. Tessa: Dat zijn we ze nu dus langzaam aan het opbouwen en uitbreiden. Ik help nu vooral mee in de bediening, maar houd me ook bezig met alle randzaken die er bij komen kijken als je een restaurant opent, dus vergunningen regelen, de administratie, zorgen dat er een goede website staat, contracten aansluiten, noem maar op. Op dit moment zijn we ook druk bezig om online bestellen via de website mogelijk te maken. We hadden het idee dat broodjes online bestellen lang overal nog niet kan in Dokkum, terwijl we denken dat hier wel veel vraag naar is. Zo zien we bijvoorbeeld dagelijks mensen van de gemeente langs lopen tussen de middag, hoe lekker is het dan dat je tijdens het wandelen even een broodje kunt bestellen en kunt meenemen voor onderweg. Daarnaast vind ik het trouwens ook heel leuk om me bezig te houden met content voor onze website en social media kanalen. Dus wat dat betreft vullen Jaap en ik elkaar mooi aan.

Wat voor soort zaak is De Branderij precies en wat kunnen gasten verwachten als ze binnenstappen?
Jaap: De Branderij is een all day brunch zaak. Bij ons kan het allemaal, de hele dag. Dat is het uitgangspunt en vanuit daar kunnen we zo gek denken als we willen. Van negen uur ‘s ochtends tot zes uur ‘s avonds kun je onze hele kaart bestellen. Van gebakjes tot salades en van soepen tot antipasti en eigenlijk alles daar tussenin. De keuze is reuze!

Hoe hebben jullie de eerste weken in Dokkum ervaren? Wat zijn de reacties van gasten en mensen uit de stad tot nu toe?
Tessa: Ontzettend positief. Iedereen is ontzettend vriendelijk en we zijn heel warm en goed opgevangen in de buurt. We hebben wel wat buren die regelmatig even binnen komen lopen voor koffie of wat lekkers en een praatje. Jaap: En weer andere buren komen weer gezellig voor een borrel in de middag, dus zo leren we de buurt ook steeds beter kennen. Dat voelt heel gemoedelijk. We hebben zelfs gasten gehad die hier hun eenjarig huwelijk kwamen vieren. Met mimosa en croissants, omdat ze dat op hun trouwdag ook hadden. Dat zijn hele leuke dingen. Tessa: Tot nu toe krijgen we gelukkig alleen maar positieve reacties van gasten, daar zijn we heel dankbaar voor. En de broodjes vallen goed in de smaak! Het is ook leuk om te zien dat we in de eerste weken al een aantal gasten hebben gehad die al een paar keer zijn teruggekomen, omdat ze hier zo lekker hadden gegeten, zelfs uit Leeuwarden vandaan. Dat is wel een groot compliment.

Wat willen jullie dat gasten vooral ervaren als ze hier komen?
Jaap: Natuurlijk goed en lekker eten, maar we vinden het ook belangrijk dat gasten hun eten snel krijgen. Als je trek hebt, wil je niet nog twintig minuten op je eten wachten. Dus kwaliteit vinden we belangrijk, maar snelheid ook. Tessa: Maar ook dat ze het hier gezellig vinden en dat het een beetje persoonlijk is. Jaap: Dat is misschien ook één van de uitgangspunten waarom we dit überhaupt zijn begonnen. Tessa: We krijgen energie van het contact met de gasten, de kleine gesprekjes en de leuke verhalen die je ervoor terug krijgt over waar ze vandaan komen en wat ze naar Dokkum brengt.

Wat moeten bezoekers écht een keer geproefd hebben bij jullie?
Jaap: Alles! Tessa: Als mensen de antipasti bestellen, dan krijgen ze eigenlijk in één klap een hele hoop van onze lekkerste ingrediënten, die we ook in alle broodjes verwerken. Dus allemaal verschillende soorten vlees, kaas en andere lekkere dingen. Dus dan kun je voor de keer erna als je komt lunchen een goeie keuze maken welk broodje je wilt proberen.

Wat zijn jullie plannen de komende tijd met De Branderij?
Tessa: Voor nu is dat het eerst het mogelijk maken van online broodjes bestellen. We willen uiteindelijk ook wel gaan bezorgen bij bedrijven hier in Dokkum. Jaap: Een ander doel is dat we zelf ons eigen brood willen gaan bakken, dus écht vers uit de oven en zo op het bord. En er komt een nieuwe kaart aan, daar zijn we ook druk mee bezig.

Zijn er dromen en ambities op de lange termijn?
Jaap: Dit concept, De Branderij, is in principe ook overdraagbaar op een andere locatie. Zover zijn we nog niet, maar uiteindelijk zouden we wel graag nog een tweede locatie van De Branderij willen openen. Maar dan bijvoorbeeld op een plek als Sneek of Harlingen. Wellicht onder een andere naam. Tessa: Maar voor nu groeien we hier lekker door en hopen we vooral dat mensen gezellig langs blijven komen.

Annewieke Klijnstra
Annewieke Klijnstra
Redacteur en beheerder