I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Bonifatiusbier officieel gepresenteerd

Bonifatiusbier officieel gepresenteerd

Afgelopen woensdagavond werd in het oude Stadhuis van Dokkum officieel het Dokkumer Bonifatiusbier gepresenteerd. Na een presentatie over het bier en de biergeschiedenis van Dokkum, kon er tegenover het Stadhuis in de kelder van een pakhuis op De Zijl van het bier worden geproefd. In een sfeervolle ambiance maakten de aanwezigen kennis met Maerte Saison, een speciaalbier van hoge gisting met een rijk historisch karakter. Dit saison-bier met een Dokkumer twist wordt onder meer gebrouwen van eik-gerookte tarwemout.

Afgelopen woensdagavond werd in het oude Stadhuis van Dokkum officieel het Dokkumer Bonifatiusbier gepresenteerd. Na een presentatie over het bier en de biergeschiedenis van Dokkum, kon er tegenover het Stadhuis in de kelder van een pakhuis op De Zijl van het bier worden geproefd. In een sfeervolle ambiance maakten de aanwezigen kennis met Maerte Saison, een speciaalbier van hoge gisting met een rijk historisch karakter. Dit saison-bier met een Dokkumer twist wordt onder meer gebrouwen van eik-gerookte tarwemout. Ooit was het ‘Maerte-bier‘, met water uit de Bonifatiusbron van Dokkum, één van de bekendere bieren van Fryslân. Initiatiefnemers zijn de jongste bierbrouwers van de stad: Berend Wouda, Frank en Remco van Dijk. Zij brengen het lichte bier Maerte Saison onder het merk Bonifatius op de markt. Onder hetzelfde merk kwamen eerder Bonifatius Bitter en Bonifatius Pepermunt in de winkel. Hoewel er door de huidige initiatiefnemers met een vette knipoog naar de historie wordt gekeken, is het brouwen van het nieuwe Dokkumer ‘Maerte-bier’ veel meer gestoeld op historische traditie dan de doorsnee bierdrinker zal vermoeden. Op verzoek van de brouwers van het nieuwe ‘maerte bier’ doen Warner B. Banga en Piet de Haan van Historische Vereniging NO-Friesland onderzoek naar het bierbrouwersgilde en de historie van het ambacht in de stad.

Bier en fris bronwater waren de belangrijkste voorziening van schoon drinken voor gewone mensen tot aan de komst van de moderne waterleiding. Elke stad kende eigen brouwers en biermerken. Voor drinkwater werd vroeger gebruik gemaakt van wellen of dobben die soms in de terpstructuur aanwezig waren. Door de vrouwen werd uit gerst een licht ‘drinkelbier’ gebrouwen, net zo goed als er toen thuis het eigen brood gebakken werd. Dat het drinken van bier voor de Friezen een normale en dagelijkse aangelegenheid was, blijkt wel uit het feit dat in oude Friese wetten verschillende bepalingen rond het brouwen en drinken van bier opgenomen werden. In het oud-Friese Recht rond 1300 wordt zelfs een artikel vermeld waarin het pissen in andermans bier strafbaar gesteld werd: ‘Hwasa otherem inane pinth pissie: tuia XV enza iefta tian ethar’. Dat is: Wie in een andermans bier pist, moet twee keer 15 ons betalen of tien onschuldseden zweren.

Redactie
Redactie

Dit bericht is afkomstig van de gehele redactie.