In het Dokkumer vragenuurtje vragen we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Linda de Jong.
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Linda de jong, 41 jaar en eigenaresse van lunchroom De Lekkernij in Dokkum aan de Waagstraat.
Wat heb je met Dokkum?
Ik woon hier al bijna heel mijn leven. Oorspronkelijk kom ik uit Paesens-Moddergat, maar ik voel mij wel een echte Dokkumer.
Het mooiste plekje van Dokkum is?
Zonder twijfel: de Bolwerken. Die zijn elk seizoen mooi.
Welk plekje in Dokkum zou je veranderen om de stad mooier te maken?
Ik vind dat alles, met name in de binnenstad van Dokkum, al heel mooi is. Veel gevels, waaronder ons eigen pand van De Lekkernij, hebben al een metamorfose ondergaan en zijn weer teruggebracht in vroegere stijl. De binnenstad ziet er daardoor heel sfeervol uit.
Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… voor mensen die hier willen winkelen wel een moeilijk verhaal.
Dokkum is over tien jaar… nóg mooier en vernieuwd.
De nieuwe Markt is… een prachtige locatie voor evenementen.
En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe en wanneer ben je begonnen met De Lekkernij?
Ik begon jaren geleden als werknemer bij De Lekkernij toen de zaak nog van Yousef Dandan was. Hij besloot op een gegeven moment te stoppen en heeft mij toen gevraagd om het bedrijf over te nemen en zo gezegd, zo gedaan. Sinds 2016 run ik het dus, samen met mijn team. We zijn met een team van negen in totaal, waaronder ook mijn eigen dochter Lieke van zeventien, wat extra leuk en speciaal is.
Heb je een achtergrond in de horeca?
Ja, ik werk al vanaf mijn zestiende in de horeca, zo heb ik bijvoorbeeld bij Het Broodhuys in Leeuwarden gewerkt en bij Hotel Abdij in Dokkum. Daarnaast heb ik ook diverse zorgopleidingen gevolgd, zoals Doktersassistente. Maar ik ben hier dus min of meer ingerold en eigenlijk altijd in de horeca gebleven. Wie weet ga ik op een dag nog wel de zorg in, wie zal het zeggen…
Wat maakt De Lekkernij uniek ten opzichte van andere horecazaken in de regio?
Waar onze kracht ligt, is met name het persoonlijke en het gemoedelijke. We zijn niet een hele grote zaak, wat maakt dat het huiselijk aan voelt en we veel vaste gasten ook persoonlijk kennen. We proberen altijd tijd te maken voor een praatje hier en daar en de gasten het gevoel te geven dat ze zich hier echt thuis kunnen voelen. Daarnaast maken en bedenken we veel van onze broodjes zelf en hebben we veel verschillende soorten koffies op het menu, dus er is echt voor ieder wat wils. Of je nu van ijskoffie, matcha of gewoon een normale kop koffie of cappuccino houdt, het kan allemaal. Voel je vooral welkom bij ons!
Waar komt de naam “De Lekkernij” vandaan?
De naam zegt het eigenlijk al: het is lekker én nij op zijn Fries gezegd, ofwel: nieuw/vernieuwend. En natuurlijk serveren gewoon allemaal lekkernijen!
Wat zijn de specialiteiten van het menu, wat móeten gasten proeven als ze bij jullie zijn?
Waar we toch wel de meest lovende reacties op krijgen is ons beroemde broodje carpaccio, die móet je echt eens proeven als je die nog nooit bij ons hebt gegeten. Daarnaast vallen de broodjes gemarineerde kip en ossenhaas ook goed in de smaak. Qua drankje is onze latte matcha strawberry nu best populair en nét even anders dan anders.
Hoe is het om een eigen horecazaak te runnen?
Bovenal veelzijdig en afwisselend. Ik vind het nog elke dag leuk en uitdagend, maar uiteraard is het ook gewoon druk en hard werken. Ik sta hier zelf vier dagen in de week, maar ben daarnaast natuurlijk ook druk met de werkzaamheden achter de schermen, zoals de bestellingen en inkopen doen, de planningen voor het team maken, de administratie en noem maar op. Er is altijd genoeg te doen en dat houdt niet op wanneer de zaak sluit aan het einde van de dag. Maar ik run het met veel plezier.
Wat geeft jou energie in dit vak?
Wat mij vooral energie geeft, is het werken met de gasten, even een praatje maken met die ene vaste gast die hier bijvoorbeeld wekelijks een kop koffie met een monchoutaartje bestelt. Ik hecht veel waarde aan persoonlijk contact en een praatje op zijn tijd. Soms hoef je bijna niet meer te vragen wat ze willen eten of drinken, want dat weet je op een gegeven moment. Dat soort vaste gasten maken het werk extra leuk. Ik vind het ook leuk om zelf de recepten op de kaart te bedenken en het eten te bereiden, dus je ziet me ook veel in de keuken staan. Daarnaast hebben we gewoon een heel leuk en hecht team, dus daar geniet ik ook van. Dochter Lieke: ik vind het leuk om mee te gaan in de food trends en met social media bezig te zijn, dus content maken voor Instagram en Facebook is iets wat ik graag doe. Linda: dit houdt het bedrijf ook jong, dus het is fijn dat zij dat op zich neemt.
Hoe zou je de horecawereld in Dokkum omschrijven?
Ik heb niet echt een concurrentiegevoel van andere horecaondernemers in Dokkum, iedere zaak is uniek en elke ondernemer doet het op zijn of haar eigen manier. We zijn allemaal anders en ieder heeft zijn of haar concept.
Kun je een bijzonder moment met een klant of medewerker delen dat je is bijgebleven?
Dochter Lieke: er was een tijdje terug een vaste gast die naar mij toe kwam tijdens het werk, om speciaal aan mij een kaartje en een roos te geven, omdat ik geslaagd was voor mijn opleiding. Dat vond ik zo’n lief en leuk gebaar! Dat is me wel bijgebleven. Linda: dat zijn leuke, spontane momenten en daaruit blijkt dat de vaste gasten ons ook goed kennen, net als wij hen.
Heb je nog plannen of dromen voor de toekomst van De Lekkernij?
Ik denk dat we vooral lekker zo blijven doorgaan zoals het nu gaat. Zowel de binnenkant als de buitenkant van ons pand zijn onlangs helemaal vernieuwd, dus ik ben eigenlijk heel trots en blij met hoe alles nu gaat en staat. En zonder mijn team van acht enthousiaste meiden had ik dit zeker niet gekund, dat mag gezegd worden.
Wat zijn je hobby’s, of wat doe je graag in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ga ik graag dagjes weg met mijn dochter Lieke, ik geniet ervan om er samen op uit te gaan. Zo zijn we onlangs nog samen op vakantie geweest naar Marrakech, wat qua cultuur een hele bijzondere ervaring was. Van dat soort dingen kan ik heel erg genieten!
Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online, het is makkelijk en snel.
In de auto of op de fiets? Op de fiets. Ik woon in Dokkum, dus het is prima te befietsen van huis naar werk en andersom. En zo zijn er bovendien meer parkeerplekken over voor winkelend publiek.
Online shoppen of de stad in? De stad in. Ik vind het belangrijk om lokale ondernemers te steunen en ik hoop dat iedereen dat zoveel mogelijk doet, zodat we de fysieke winkels kunnen behouden.
Heb je suggesties voor mensen die je in het volgende Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ik geef de beurt graag door aan Pascal Kooistra, eigenaar van Hip Asion Food and More, het schiprestaurant net buiten de binnenstad van Dokkum. Ik ben heel benieuwd naar zijn verhaal en hoe het concept van hun Aziatische keuken is ontstaan.