Sinds januari van dit jaar zijn op de tweede etage van de Sionsberg zestien ELV-bedden beschikbaar voor een kortdurend verblijf wat gericht is op herstelzorg. Bij Zorgpension Dokkum worden patiënten door een enthousiast en professioneel team begeleid naar een hernieuwde zelfstandigheid en zelfredzaamheid, om in een fijne omgeving toe te werken naar een terugkeer naar huis.

Elf kamers voor zestien patiënten
Coördinator van Zorgpension Dokkum, Binny Dijkshoorn, vertelt dat dit de zesde locatie van Zorgpension in Nederland is. “Zorgpension werd opgericht in 2015 en heeft een landelijke ambitie, het hoofdkantoor zit in Gouda. Er blijkt een grote behoefte te zijn naar dit concept, ook hier in het noorden. De patiënten die hier komen hebben niet meer de medische zorg nodig van een ziekenhuis, maar zijn nog niet zelfstandig genoeg om naar huis te kunnen. Dan is het hier een hele fijne plek om de zorg over te nemen en toe te werken naar een thuiskeer.” In Zorgpension Dokkum is een gezellige gemeenschappelijke verblijfsruimte plus zes eenpersoonskamers en vijf tweepersoonskamers waar 24 uur per dag een team van verpleegkundigen en verzorgenden IG aanwezig zijn. “We nemen hier dan ook zeven dagen in de week, 24 uur per dag nieuwe cliënten op, en we gaan direct in kaart brengen wat iemand nodig heeft om weer naar huis te kunnen.”


Kortdurend eerstelijnsverblijf
Het verschil tussen een ELV-bed (een eerstelijnsverblijf oftewel een kortdurend verblijf in een zorginstelling) in Zorgpension ten opzichte van een revalidatie-bed is volgens Binny Dijkshoorn het volgende: “Bij een revalidatie-opname is er sprake van een interne behandelaar in combinatie met intensievere therapie, in Zorgpension Dokkum komen de behandelaren van buitenaf en hier liggen mensen vaak korter. Wij werken bijvoorbeeld samen met de fysiotherapeuten van GRIP, de diëtisten in de Sionsberg van Dieetzorg Friesland, de apotheek op het terrein en Huisartsencentrum Dokkum.” De aanmeldingen verlopen via het transferbureau van Zorgpension, hier wordt besproken of de patiënt in aanmerking komt voor een kortdurend verblijf op medische grond. “We kijken dan ook direct wat ervoor nodig is om iemand weer naar huis te laten gaan. Aan de hand daarvan stimuleren en activeren we de patiënten. Omdat Zorgpension een open karakter heeft kunnen we bepaalde patiëntgroepen niet opnemen. Door het open karakter zijn we normaalgesproken ook de hele dag open voor bezoek. Helaas is bezoek nu vanwege de coronamaatregelen slechts een keer per dag mogelijk, zoals dat voor iedereen van toepassing is”, legt Binny Dijkshoorn uit.

“Hele positieve ervaring”
Mevrouw Nank Damsma – Vosselman uit Gykerk verblijft sinds anderhalve week in Zorgpension Dokkum na een operatie aan haar heup. “Ik kan het hier van harte aanbevelen! Het team kent elkaar nog maar net maar lijken al de grootste vriendinnen en hebben zoveel plezier onderling. Het brengt een hele ontspannen sfeer. Het zijn allemaal professionals met hun eigen expertise die ze meebrengen in dit team. Ik heb hier een prachtig plekje en vind dit een hele positieve ervaring”, vertelt mevrouw Damsma – Vosselman die door haar dochter -werkzaam in de buurtzorg- werd getipt op het bestaan van het Zorgpension. Binny Dijkshoorn legt uit dat het Zorgpension nog niet bij alle zorginstellingen bekend genoeg is. “We hebben alle transferbureaus van ziekenhuizen in Friesland en Groningen aangeschreven en laten weten dat wij er zijn. Ook huisartsen en thuiszorgorganisaties zijn op de hoogte gesteld. Maar we missen natuurlijk wel het organiseren van open dagen in deze coronaperiode…”

Bijzonder team
Voor verpleegkundige Anke Sonnema werd het tijdens haar vorige baan in de thuiszorg heel duidelijk: “Het was noodzakelijk dat er iets voor deze regio georganiseerd moest worden op het gebied van kortdurend verblijf voor ouderen. Regelmatig liepen we ’s avonds of in het weekend tegen onhoudbare situaties aan. Families die overbelast zijn of mantelzorg is niet meer mogelijk. Vaak was er dan niks mogelijk in de buurt of was alles vol. Dat is wel een van de redenen geweest voor mij om te solliciteren voor dit team. Naast dat het een geweldige uitdaging is om van niets naar iets – of eigenlijk alles – te gaan: Zorgpension Dokkum is hét hersteladres.” Over het team, wat door Binny Dijkshoorn zorgvuldig samengesteld is uit ruim tachtig sollicitaties vertelt Anke Sonnema: “Het is heel bijzonder dat dit team zo ‘past’. Het is een ontzettend enthousiast team met een enorm grote klik, het brengt zoveel energie mee!”

De volledige zorg van Zorgpension Dokkum wordt door verzekeraars vergoed, mits er een indicatie van een arts aanwezig is. Meer informatie kunt u vinden op de website of via telefoonnummer 06-11374660 (Zorgpension Dokkum).