Marrit uit Gykerk zit aan de waterkant van het Grootdiep te wachten op haar nicht Joukje die in elf maanden – in hele kleine stapjes – de Elfstedentocht gaat suppen. “Ik mag de stempel in Dokkum zetten en later deze maand sup ik ook nog een etappe met haar mee.”

Dokkum is een feestje voor je ogen
“Joukje heeft het post-covid-syndroom en supt zo’n vijf à zes kilometer per etappe. Met haar tocht zamelt ze ook geld in voor De Maarten van der Weijden Foundation. Onderweg supporten vrienden en familie haar,” vertelt Marrit die het geen straf vindt in Dokkum te wachten op Joukje. “Ik vind Dokkum geweldig. Deze stad is zo af en een feestje voor je ogen. Dat begint al als je vanaf de parkeerplaats De Helling over het bruggetje de stad binnenwandelt. Het is hier goed onderhouden, er zijn zulke leuke restaurantjes, boetiekjes en mooie oude pandjes. Als ik in Dokkum ga winkelen, slaag ik altijd! Dat heb ik nergens anders. Dokkum heeft alles: de stad is hip, je kan normaal parkeren en het is er niet zo massaal, een ochtendje winkelen kan dus ook.”

Molen als binnenkomer
Ondertussen supt Joukje het centrum binnen en kan Marrit haar Dokkum-stempel zetten. “De entree van Dokkum was mooi! Met al die bootjes en zo’n molen is toch een mooie binnenkomer,” aldus de enthousiaste Joukje. “Vanaf het water is Dokkum een aanrader. Ik ga zo nog een extra rondje suppen om alles in me op te nemen en daarna pakken we een gezellig terrasje aan het water.”

Foto: Marit Anker