Ze zouden eigenlijk met de hele familie naar Malta voor een heerlijke alles erop-en-eraan vakantie. Vanwege corona kon dat helaas niet doorgaan. “Nu gaan we iedere week een paar dagen weg. We zochten een viersterren hotel in het noorden en toen kwamen we terecht bij de Abdij”. Maarten en Sophie uit Velsen zijn net aangekomen in Dokkum. Ze zijn aan het struinen door de binnenstad met zoon Floris en dochter Emma.

Poort naar de Wadden
We zitten op een terras bij het Keerpunt van de Elfstedentocht. Het is de eerste keer Dokkum voor het gezin. “Ik ben nooit verder dan Sneek gekomen. Wat een fijne stad! Iedereen is heel vriendelijk en in het hotel denkt men met je mee. Dokkum doet ons denken aan Alkmaar en Muiden, vanwege de bolwerken. En vanwege de ligging kun je wel zeggen dat Dokkum de poort is naar de Waddeneilanden. Dat is allemaal vlakbij toch?”.


Bonifatius
Morgen gaat het gezin naar Pieterburen. “Verder hebben we nog niets gepland. We gaan sowieso de Bonifatiuskapel bekijken”, vertelt Maarten. Hij heeft veel interesse in Bonifatius. “Wij zijn opgegroeid met de moord op Bonifatius in 754 bij Dokkum. Ik had verwacht dat Dokkum een soort Lourdes zou zijn, een bedevaartoord voor de heilige Bonifatius”. Dat kunnen wij helaas niet beamen. Het bedevaartsoord is in Fulda, waar Bonifatius is begraven in de abdij aldaar. Dokkum heeft daarom vriendschappelijke banden met deze stad. Misschien ook eens een dagje naar Fulda dan!

Foto: Marit Anker | Tekst: Marieke Andringa