Jan en Marion uit Zeist zijn voor het eerst in Dokkum. De afgelopen twee nachten logeerden ze in Olterterp en vandaag doen ze een dagje Dokkum. Tegelijkertijd is dit de laatste dag van de vakantie. Waarom Dokkum? “Eigenlijk vinden we alle steden in Friesland leuk om te bezoeken. We waren al eens in Hindeloopen geweest. In Dokkum wilden we het keerpunt van de Elfstedentocht graag zien!”.  En dat gaan ze ook doen, na ons interview bij de Ijsfontein.

Het Weeshuis van de Hits
Ze hebben de Bonifatiuskapel al bekeken. “Deze kenden we nog door een radioprogramma van vroeger: ‘Het Weeshuis van de Hits’. Hier werd iedere aflevering een reeks belangrijke ‘historische feiten’ opgesomd. De moord op Bonifatius bij Dokkum was daar één van. Dat was ook een van de redenen dat we nieuwsgierig waren naar Dokkum. Wat is Dokkum trouwens een mooi onderhouden stad! Veel authentieke gevelrijtjes, mooie bloemen aan de bruggen en weinig auto’s. De stad oogt fris en netjes”.

De negende provincie
Normaal gesproken gaat het stel een stuk noordelijker voor hun vakantie. Ze gaan veel naar Scandinavië en IJsland. “We wandelen en fietsen daar veel. We houden erg van de natuur maar bezoeken ook graag steden”. Deze zomer blijven ze vanwege corona dichter bij huis. “We willen alle provincies gezien hebben dit jaar. We zijn er bijna, dit is onze negende! Alleen Limburg, Noord Brabant en Zeeland nog”.

Fotocollage
Vanavond gaan ze weer naar huis. Marion maakt van elke dag een collage met foto’s van wat ze hebben gezien en beleefd. Daarom maken wij een foto van het stel met de mobiele telefoon van Marion. Dan kan die foto vanavond mooi in de collage over Dokkum.

Foto: Marit Anker | Tekst: Marieke Andringa