Vrijdagmiddag even na twaalf uur kwam het zeilteam ‘Streven naar afzien’ aan in Dokkum. Suzan Huppes, Tim van Haalen, Lotte Spaargaren en Rinke Bergsma, gaan de Elfstedentocht volbrengen in een valkje zonder motor. Zeilend, bomend en jagend varen ze 230 kilometer over de Friese wateren. Dit doen ze met een streven naar afzien en doorzetten om aandacht te geven aan de mensen voor wie dit dagelijkse kost is. Een pittige tocht, met niet alleen kou maar ook meerdere tegenslagen onderweg. Er werd

Het viertal vaart de zeiltocht waarmee sponsorgeld wordt ingezameld om watersport voor mensen met een beperking toegankelijk te houden. Deze stichting verzorgt vanuit Elahuizen meerdaagse watersportactiviteiten voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De vier zeilvrienden wilden met hun Elfstedentocht 4600 euro ophalen, maar waren die grens woensdag al ruim voorbij. De tocht is nog te volgen via de Facebook-pagina ‘Zeilen voor SailWise’.


De eind-twintigers zagen zich de afgelopen week geconfronteerd met allerlei uitdagingen, vertelden ze aan het Sneker nieuwsblad. Zo moesten ze meer dan honderd keer de mast strijken voor bruggen. Bergsma: ,,Maar daar kregen we ook veel leuke reacties. Bij bijna elke brug stonden er mensen te zwaaien.” Verder was het behoorlijk koud en regelmatig windstil. Door ijsvorming lag de boot zelfs een tijd vast.

Een bijdrage geven? Dat kan via de donatiepagina