Vandaag, 14 april, is een belangrijke datum voor Dokkum: het is vandaag precies 75 jaar geleden dat Dokkum bevrijd werd van de Duitse bezetting. Om hier extra bij stil te staan heeft het ‘4 mei comité van Dokkum’ de wandelroute ’75 jaar vrijheid’ uitgestippeld. Tot en met 5 mei staan langs de route informatieborden met tekst- en fotomateriaal.

Wandelroute
De route van 4,3 kilometer voert langs bijzondere locaties in Dokkum uit de Tweede Wereldoorlog. Tweeëntwintig locaties zijn voorzien van een informatiebord met tekst en foto’s, welke tot en met 5 mei zullen blijven staan. De start en het eind van de route is bij het Verzetsmonument aan de Woudweg.


Monumentale boom
Een van de locaties langs de wandelroute is de Bevrijdingsboom op het Oosterbolwerk. Begin maart werd de monumentale boom vanuit de tuin van de familie Oberman aan de Strobosserweg, naar het Oosterbolwerk verplaatst. Op 14 april 1945 trok de heer Gauthier, majoor van het Canadese leger, samen met Dokkumer verzetsman Piet Oberman de stad binnen. Vijftien jaar geleden kreeg de familie Oberman de Canadese Maple Leaf van voormalig generaal J.P. Gauthier. Nu schenkt de familie deze Bevrijdingsboom, ter ere van 75 jaar bevrijding, aan Dokkum.

Het ‘4 mei comité van Dokkum’ wijst op de coronamaatrdegelen: houd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming.