Dokkumers zijn er inmiddels al helemaal aan gewend. Als het winterseizoen in aantocht is, komen er weer verschillende schepen van de bruine vloot in Dokkum te liggen. De schepen van de bruine vloot mogen gratis in de historische binnenstad van Dokkum liggen en in het Grootdiep wordt het elk jaar drukker. In de museumhaven liggen inmiddels een zestal schepen afgemeerd en dat levert zowel overdag als ‘s avonds prachtige plaatjes op. De beide Dokkumer skûtsjes liggen gebroederlijk naast elkaar, het schip ‘De Vriendschap’ heeft haar ‘vaste’ ligplaats voor de winter weer ingenomen en er liggen schepen met thuishaven Lauwersoog, Hoorn en Leeuwarden.

Gratis ligplaats
De laatste jaren is er fors geïnvesteerd in het voorzieningenniveau van de historische binnenhaven Grootdiep in het centrum van Dokkum. Wanneer in het najaar de laatste passant de stad heeft verlaten zijn hier gedurende het winterseizoen (oktober tot en met april) ligplaatsen beschikbaar voor historische schepen (50 jaar en ouder). Historische schepen die niet worden bewoond kunnen gratis worden afgemeerd. Voor bewoonde schepen worden de ligplaatsen per maand verhuurd tegen een speciaal tarief.

Het was een imposante verschijning toen driemaster ‘Vrijheid’ afmeerde nabij de Woudpoort in Dokkum. Net als andere is het schip van de Dokkumer eigenaar de hele winter nabij de historische binnenstad van Dokkum afgemeerd. Het schip heeft normaal gesproken Enkhuizen als thuishaven en vanaf daar worden tochten over het IJsselmeer en de Waddenzee gevaren. Het schip biedt plaats aan 48 gasten die willen overnachten, of aan 60 gasten bij dagtochten.