Vanaf 23 oktober start de nieuwe Jeugdschaakclub de Donger in Dokkum. In de Bibliotheek aan de Brokmui kunnen kinderen in de leeftijd van zeven tot en met twaalf jaar hieraan deelnemen: elke vrijdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur kunnen de kinderen hier terecht voor een middag met elkaar leren en oefenen.

Nieuwe locatie
Het schaken werd hier voor georganiseerd op verschillende scholen in Dokkum. Door dit nu aan te bieden in de Bibliotheek, voelt het voor alle kinderen uit de regio toegankelijk om hieraan mee te doen. “Voor veel kinderen voelde het als een verplichte naschoolse activiteit en de vereniging wil juist dat het voelt als een club waar ze naartoe kunnen gaan om een leuke middag te hebben. De Bibliotheek wilde hier graag aan meewerken zodat de club een plek krijgt die voelt als het hart van de vereniging”, vertelt een van de initiatiefneemsters Fokelisa van der Schaaf. De schaakclub merkt dat er nu ook meer kinderen uit de dorpen zich aanmelden en niet alleen kinderen uit Dokkum.


De vereniging
De vereniging is ongeveer vijf jaar geleden begonnen met het starten van een naschoolse activiteit voor het schaken voor kinderen. Ze merkten dat veel kinderen het leuk en interessant vonden om thuis te schaken, maar ze eigenlijk niet wisten waar ze terecht konden voor meer oefeningen. Nu kunnen kinderen zich vooraf aanmelden en starten ze met een lidmaatschap bij de jeugdschaakclub. “Zowel beginners als gevorderden kunnen zich bij de schaakclub aansluiten”, vertelt Fokelisa.

Activiteiten
Elke vrijdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur wordt er in de Bibliotheek van Dokkum gestart met oefenen, gezamenlijk puzzels oplossen en wordt er geëindigd met een partijtje. Twee keer per seizoen wordt er een bordspellen middag georganiseerd. In de toekomst wil de schaakclub elke vrijdagmiddag de bordspellen bij het schaken toevoegen.