Dinsdagavond is de start van het tiende filmseizoen van Filmhuis Dokkum in Theater Sense. Van oktober tot en met mei wordt hier iedere 2e en 4e dinsdagavond van de maand een film vertoond. De eerste film betreft een ontroerend en sprookjesachtig verhaal over de liefde tussen de eenzame Elize en een amfibisch wezen. Deze film won dit jaar maar liefst vier Oscars.

Ontstaan Filmhuis Dokkum
Twee jaar na het sluiten van de bioscoop in Dokkum besloten een paar enthousiaste filmliefhebbers tot het oprichten van Filmhuis Dokkum. De doelstelling van Stichting Filmhuis Dokkum was het stimuleren van de cinematografie in de gemeente Dongeradeel door het instandhouden van filmvertoningen in Dokkum. Er werd geïnformeerd bij andere kleine filmhuizen hoe in Dokkum een nieuw filmhuis vorm zou kunnen krijgen. Vooral Filmhuis Kollum was een goede raadgever als een van de oudste kleine filmhuizen in Nederland. Dankzij enkele ondernemers en particulieren die op een of andere wijze bijdroegen, was in januari 2009 een nieuw filmhuis in Dokkum een feit. Sindsdien draait het Filmhuis Dokkum volledig op vrijwilligers. Het programma wordt vastgesteld door enkele leden van het bestuur, soms ook op grond van suggesties van bezoekers. De afgelopen jaren is steeds geïnvesteerd in het verbeteren van de techniek. Zo werd eerder een zeer groot professioneel filmscherm aangeschaft en werd geïnvesteerd in verbetering van de geluidskwaliteit. En dit najaar wordt de inmiddels tien jaar oude beamer vervangen door een nieuw en zeer professioneel apparaat om de beeldkwaliteit verder te verbeteren.


Tien jaar filmhuisfilms
De films die gedraaid worden in het Filmhuis variëren van grote prijswinnaars tot wat minder bekende producties. Vaak liggen de films op het grensvlak tussen de commerciële kaskrakers en ‘filmhuisfilms’. Er wordt veel gevarieerd: van kostuumdrama’s tot komedies; van internationale Oscarwinnaars tot Nederlandse boekverfilmingen; van Italiaanse liefdesdrama’s tot verfilmingen van sociaal-maatschappelijke thema’s.
Tijdens het filmseizoen worden er twee films per maand vertoond. Vanwege het tienjarig bestaan van het filmhuis (in januari 2019) is er voor de bezoekers van de films in oktober en november de mogelijkheid om mee te beslissen over de film die op 4 december, de ‘laatste filmavond van die tien jaar’ vertoond wordt. Het tienjarig jubileum wordt in januari uiteraard uitgebreid gevierd, plannen daarvoor zijn in de maak.

Samenwerking met Sense en Videma
In het verleden vonden aan de Legeweg, in de oude bioscoop, ook filmhuisavonden plaats. In die tijd circuleerden de filmbanden van filmhuis naar filmhuis. Nu worden de beelddragers (Dvd’s/ BlueRays) door de Videma geleverd en ook de vertoningsvergunning loopt via deze organisatie die de belangen van filmproducenten beheert. Het Filmhuis Dokkum vertoont met een zogenaamde ‘standaardvergunning’ wat inhoudt dat filmtitels niet publiekelijk aangekondigd mogen worden. Om te weten wat het programma is moet er daarom ingelogd worden op de website. Aanmelden als nieuwsbrieflezer maakt het makkelijker want dan wordt het programma steeds automatisch toegezonden.
Vanaf het begin worden de films vertoond in Theater Sense. De grote zaal is daar zeer geschikt voor en het restaurant aan de voorzijde is een gezellige ruimte om vooraf, tijdens de pauze of na afloop een drankje te drinken.

Mogelijkheden bij het filmhuis
Het Filmhuis trekt vooral een breed publiek van dertig-plussers. Naast het bekijken van een goede film, biedt het ook een ontmoetingsplek voor de Dokkumers. Het Dockinga Collega vertoont met de hulp van het Filmhuis regelmatig films voor groepen leerlingen. Historische films of boekverfilmingen worden vooraf en na afloop besproken met de leerlingen. Het is ook mogelijk om vrijkaarten te kopen, bijvoorbeeld om cadeau te geven. Voor groepen groter dan 15 personen geldt een reductie van de toegangsprijs.

Al voor €10 per jaar kan iedereen donateur worden en wordt Stichting Filmhuis Dokkum ondersteund.. Als donateur wordt dan €6 in plaats van €7,50 per film betaald. Studenten en scholieren betalen slechts €3,50 per filmbezoek.
Kijk voor meer informatie op: www.filmhuis-dokkum.nl of stuur een mail naar info@filmhuis-dokkum.nl

Deel dit bericht: